用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 誇唔誇區好?15/16中⋯
go

誇唔誇區好?15/16中⋯ [複製鏈接]

今年終於黎到,阿仔本身黃大仙區小學,如無意外係Band3,學校只做過班長/服務生/風紀,出面只玩緊童軍,獎只有唔突出嘅學業獎同操行獎,因為操行一直A,而家諗緊黃大仙區定轉九龍城區。
   1    0    0    0

ykbb 發表於 19-9-10 07:34
今年終於黎到,阿仔本身黃大仙區小學,如無意外係Band3,學校只做過班長/服務生/風紀,出面只玩緊童軍,獎 ...

轉九龍城

ykbb 發表於 19-9-10 07:34
今年終於黎到,阿仔本身黃大仙區小學,如無意外係Band3,學校只做過班長/服務生/風紀,出面只玩緊童軍,獎 ...

我揀九龍城區

nicolemummy 發表於 19-9-10 07:35
轉九龍城

但我對九龍城學校唔太熟悉,請問可否再分析下轉區原因,thanks!
[url=http://www.baby-gaga.com/][/url

回覆樓主:

可考慮永光書院,網評幾好。另外會考慮直資嗎?可以睇下調景嶺匯知中學,幾多活動,特別 STEM, 啱男仔。又或者睇下林大輝中學,直資英中,體育/設計比較叻。

回覆 ykbb 的帖子

上年我就係同一問題,最後我都係留係九龍城!大家都係band3, 但九龍城d會斯文少少,因有一些成績無咁好的私小生和九龍塘人

a_for_apple 發表於 19-9-10 07:52
可考慮永光書院,網評幾好。另外會考慮直資嗎?可以睇下調景嶺匯知中學,幾多活動,特別 STEM, 啱男仔。又 ...

應該唔會考慮直資,負擔唔到。
請問黃大仙區余近卿/培敦/孔仙洲band3入唔入到?呢3間如何?
[url=http://www.baby-gaga.com/][/url

YmOra 發表於 19-9-10 07:37
我揀九龍城區

但我對九龍城學校唔太熟悉,請問可否再分析下轉區原因,thanks!

In2c68 發表於 19-9-10 07:59
回覆 ykbb 的帖子

上年我就係同一問題,最後我都係留係九龍城!大家都係band3, 但九龍城d會斯文少少,因有 ...

最後入左邊間?我都想揀間校風好同適合阿仔嘅學校。

ykbb 發表於 19-9-10 08:15
應該唔會考慮直資,負擔唔到。
請問黃大仙區余近卿/培敦/孔仙洲band3入唔入到?呢3間如何?
...

培敦係 band 2 大熱,有難度

余近卿去過一次,都幾多活動,感覺 ok, 可以去了解多啲

孔仙洲就唔太熟

直資其實唔係間間都貴,有啲幾百蚊一個月都有,如果負擔到,不妨了解多啲,俾多啲選擇自己

ykbb 發表於 19-9-10 08:16

我建議B3學生揀間校風好嘅老師有愛心嘅,希望老師能夠帶領學生找到自己的路向,從而發光發熱。所以,個人認為老師比較重要,我會選擇"基督教"中學,因為比較大機會遇着有愛心老師,其次會選"天主教"中學,理由一樣。而""九龍城區""B3中學比較多哩兩類型中學。我會推介"""聖三一中學"""。

a_for_apple 發表於 19-9-10 08:26
培敦係 band 2 大熱,有難度

余近卿去過一次,都幾多活動,感覺 ok, 可以去了解多啲

好,等我研究下直資先,唔該晒

YmOra 發表於 19-9-10 10:25
我建議B3學生揀間校風好嘅老師有愛心嘅,希望老師能夠帶領學生找到自己的路向,從而發光發熱。所以,個 ...

九龍城區我留意緊基道/聖三一/彭學高

ykbb 發表於 19-9-10 18:28

最緊要要去聽她們的簡介會,看看邊間適合孩子成長最重要。

回覆樓主:

其實,所謂B1、B2、B3生,只係小五小六個三次呈分試相差平均分幾分至20+分不等。

可惜社會就是這樣把孩子的一生劃分了。連家長自己都會說「我自己以前讀B1-B5學校。」

最令人 氣憤的是,只有B1有英中,B2-3只能爭英文班(這是比以前董伯伯一刀切進步了)

所以我覺得要㨂一些B3學校不能自己把自己比下去。別人覺得是有心進步的學校,還要別人知道。這樣的學校有能力向上,是心靈動力。

樓主留意的幾間,正是這類學校。

ykbb 發表於 19-9-10 08:17
最後入左邊間?我都想揀間校風好同適合阿仔嘅學校。

我個最後去左聖三一!
你地今年比較人多,小心選擇比較好d!
其實如果肯定係band3,去到邊區都係抽band3! 但好睇抽獎number靚唔靚!

ykbb 發表於 19-9-10 18:28

呢三間我當初帶小朋友去睇過open day的,但今年人多,可能band2未完已抽晒,你最多放一間係乙一或自行去in 左先!呢三間都在進步中,成績唔講校風都好好!
基道我留番俾人講
聖三一今年我問過好多band2的乙一至乙三先中到number差已無份,我係叩入的,今年叩門我去左好多間同區band2 同3,佢同彭學高都多人叩到暈!
開學了解左間學校,好多野學好多活動大多唔洗$,一星期兩日活動兩日留校功課班,洗少左補習費!學習上無我地band1小學咁谷,現在小朋友開心左我地壓力又無咁大,至少佢成日放學番嚟都講學校d野,番學遠左早左都無話唔like!
彭學高我本來放乙二入唔到,呢間學校係因為我請好多兼職都係呢間學校,個個唔壞有禮,問過佢地都好like間學校!叩門都有去考卷,可惜唔夠人叻!呢間我番學最方便!

nicolemummy 發表於 19-9-10 22:46
其實,所謂B1、B2、B3生,只係小五小六個三次呈分試相差平均分幾分至20+分不等。

可惜社會就是這樣把孩子 ...

好同意你嘅講法,現今小朋友真係好辛苦,但我地兩公婆嘅目標一致,唔好學壞最緊要,成績其次,所以先決條件揀校風好嘅中學。

In2c68 發表於 19-9-11 01:29
呢三間我當初帶小朋友去睇過open day的,但今年人多,可能band2未完已抽晒,你最多放一間係乙一或自行去in  ...

我有朋友仔仔讀緊基道,都不是太差,老師們都好好,所以我會特別留意呢幾間,多謝你分享而家聖三一嘅資料。

ykbb 發表於 19-9-11 07:23
我有朋友仔仔讀緊基道,都不是太差,老師們都好好,所以我會特別留意呢幾間,多謝你分享而家聖三一嘅資料 ...

反正重有時間去下d學校open day, 有時候我地講完你小朋友感受又另一回事,最好佢自己去完想入邊間自己揀,反正可以揀的其實來來去去五六間左右
‹ 上一主題|下一主題