用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 DWE & ORT
go

DWE & ORT [複製鏈接]

2姐有甚麼分別??
都是有點讀筆跟??

可以有自行發聲一起讀英文??

在哪邊可以購買??
小朋友現時2歲

因本人係爸爸,不太懂這些,這見諒會多問題

3    0    0    0

They are both good. Up to what you want and your budget.

Dr.MAX 發表於 19-9-10 09:34
They are both good. Up to what you want and your budget.

可以係邊到購買??
邊個貴D ??

有無咩分別??點讀筆會一SET有
定要另外去出面買?

DWE 最主要係有歌同DVD, 比小朋友聽多啲歌,從中可以輕鬆學英文,我開頭都唔信,但聽得多自己都會跟住唱,訓覺都會諗,啲句式好快就入哂腦,再加上dvd同書又係同一主題,好易上手。小朋友學得好輕鬆又有自信,我覺得好值得買一手,因為一手有consultant 教好多其他野,如小朋友咩時候發展啲咩,同一套野用咩方法同佢玩,又有得join 佢啲活動,同返學過既野出黎,好開心架
點讀筆呢啲只係硬件,最重要係佢既內容同形式

回覆 wwloveelaine 的帖子

两歲太早了,兩歲半差不多,ort 淘寶有得賣,大陸版好似叫牛津樹,內容和海外版一樣,紙薄D。nursery 至k1適合stage1-3,k2 stage 3-5,k3 stage 6-7,year 1stage 8-9。成套1-9大陸買六千幾,香港要兩萬幾,共四百幾本。

momomee 發表於 19-9-16 16:26
DWE 最主要係有歌同DVD, 比小朋友聽多啲歌,從中可以輕鬆學英文,我開頭都唔信,但聽得多自己都會跟住唱, ...

謝謝, 大約多少錢??

文英妮妮 發表於 19-9-17 23:30

两歲太早了,兩歲半差不多,ort 淘寶有得賣,大陸版好似叫牛津樹,內容和海外版 ...

謝謝

政府兒童圖書館有得借,你可以先去睇下內容是否你想要的。

wwloveelaine 發表於 19-9-17 23:37
謝謝, 大約多少錢??

其實係公價,佢新版之後我都唔知實際幾錢,你可以打比佢問下同埋佢可以派人上你屋企講解。如果有需要,可以pm我,我個consultant 都好好,會教我好多育兒資訊,唔係只係DWE.

momomee 發表於 19-9-18 14:52
其實係公價,佢新版之後我都唔知實際幾錢,你可以打比佢問下同埋佢可以派人上你屋企講解。如果有需要,可 ...

Hi, 我正在打算買DWE, 可否介紹你位consultant俾我? thanks!

leighlee 發表於 19-10-17 15:13
Hi, 我正在打算買DWE, 可否介紹你位consultant俾我? thanks!

當然可以,請check pm

回覆 momomee 的帖子

請問可否PM顧問?我都想了解一下。

momomee 發表於 19-10-20 17:13
當然可以,請check pm

我都想要contact, thanks

感覺上覺得兩者要一齊用去互補不足。
小朋友3歲半開始用DWE, 到宜家用咗八個月左右,感覺上小朋友嘅listening, speaking同vocab上都進步好大,但reading同phonics認字串字呢啲就做唔到,好似要用埋ORT先可以補上呢方面嘅不足。
有冇用得耐少少嘅DWE用家可以俾下意見講下用耐咗個情況?

文英妮妮 發表於 19-9-17 23:30

两歲太早了,兩歲半差不多,ort 淘寶有得賣,大陸版好似叫牛津樹,內容和海外版 ...
請問是否每個stage 又再分level? 如stage 1 有10 個level, 每個level 有10 本書咁?邊到可以搵到相關資訊?謝謝

以 HK$20,000 嘅價格出售 迪士尼美語世界教材:http://hk.carousell.com/p/270267743

Justmichelle 發表於 20-1-8 13:50
感覺上覺得兩者要一齊用去互補不足。
小朋友3歲半開始用DWE, 到宜家用咗八個月左右,感覺上小朋友嘅listeni ...

我bb 3個月開始用DWE, 而家18個月,以佢月齢計聽、講英語能力係Ok 的,DWE 洗腦式既方法,個人認為非常合適細B 同WM ... 但我bb鐘意睇書,而閱讀方面個人就覺得DWE 不足夠,所以最近加埋OP , 希望增加更多趣味比小朋友,但如果孩子本身坐唔定既DWE 又比較好d

回覆 Justmichelle 的帖子

可以請教你會點用dwe套教材
有三個寶貝,很愛你們

gloryu2 發表於 20-8-2 00:44
回覆 Justmichelle 的帖子

可以請教你會點用dwe套教材

跟返sequence每個月轉顏色,藍-綠-青-黃
每日聽每日睇,頭8個月共loop咗兩round Sing Along!後開始loop Straight Play, 視乎小朋友想唔想盡量每日睇一隻碟,每個月做Cap練習,keep住進度,你會慢慢見到佢改變

soha2018 發表於 20-5-26 03:18
我bb 3個月開始用DWE, 而家18個月,以佢月齢計聽、講英語能力係Ok 的,DWE 洗腦式既方法,個人認為非常合 ...

認同,以閱讀能力嚟講單用DWE絕對唔足夠。但你都幾揼本,OP都好貴><

我年頭開始加埋ORT俾佢,初頭係去圖書館借,冇幾耐受疫情影響圖書館閉館,嬲嬲地上個月先去買全套老翻返屋企,宜家可以自行認讀Stage 2。

‹ 上一主題|下一主題