用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大公立中學Canada Public School Boards & Priviate ...
樓主: 小時了了
go

[加拿大] 加拿大公立中學Canada Public School Boards & Priviate Boarding School   [複製鏈接]

yy13 發表於 20-1-21 03:26
其實唔出國唔一定冇前途
出國亦唔見得特別優勝
如果阿囡真係未ready 就暫延先

你寫嘅正正係我想嘅嘢我有時好擔心阿女,佢一個人去留學好似好孤單,我係咪應該等佢讀完中五中六先同佢攪外國讀書呢

小時了了 發表於 20-1-20 14:02
人心籌算自己的道路,唯耶和華指引他的腳步。

唉! 呢個帖 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=vie ...

最緊要係阿女,等佢情緒穩定啲再諗留學

bbba05 發表於 20-1-20 16:41
對年青人來說,這些打擊實在需要時間平復,需要時間沖淡。唔知阿女用咗乜野方法去嘗試處理情緒,能令妳咁擔心的,似乎真係需要停一停諗清楚。其實去唔去外國讀書,幾時去都唔係最重要,將來大把機會,讀書亦只是人生的很小部份,身心靈健康更重要。最緊要孩子父母都安心放心。
靠主得力,主恩常在!

唉! 作為父母, 仔女係我哋心目中真係心肝寶貝.

上星期六做節食飯, 阿女情緒有波動, 佢自己親口講用酒精 "麻醉"自己, 因為佢唔知點處理自己對公公婆婆想念嘅心情, 佢好唔開心爆喊, 飲酒精成份飲品飲到頭痛, 我見阿女咁樣都好心痛, 好擔心. 係香港有父母係度佢都用酒精 "麻醉"自己 (我係虎媽, 唔支持佢飲酒精飲品. 阿女就係我唔在場時飲), 但係加拿大大麻合法化下又無父母係佢身邊, 我真係好擔心佢會用 "大麻" 麻醉自己去處理問題. 依家, 最緊要父母我哋兩個陪阿女同行, 走出困境先, 要教佢用正確方法去紓緩佢情緒及壓力.

我當晚立即上網睇資料, http://www.ha.org.hk/espp/ESPP_Newsletter-Vol25final.pdf & http://www3.ha.org.hk/cph/imh/mhi/article_01_06_chi.asp?lang=1 -- 六個月至一年的哀傷期... 值得一提的是「週年效應」,每逢節日和一些特別的紀念日子,喪親者的情緒會比較波動,即使他們本來已經克服了哀傷期,但在此週年效應下,他們會再次感受哀傷期中的徵狀

哀傷期原來需時最少半年至一年, 每個人情況. 所以星期日決定了, 最少 2020 年呢一年阿女唔可以去海外留學.

回覆 小時了了 的帖子

真係要佢ready先, 佢地始終都細, 仲係好需要父母, 佢肯講出來比你知, 其實好好, 起碼唔係去到先知, 加油
我現在都成日提住我女去外國讀書, 要一個人面對, 等佢多D心理準備, 因為我地係佢讀中學時已經決定會去外國讀書, 當時佢話要讀完F6先, 我就話早DD, 直到上年終於決定2021去, 所以佢有多D時間心理準備, 而我地會7月帶佢去睇下加拿大周圍環境, 睇下佢有咩諗法

luiling 發表於 20-1-21 08:37
係,佢地自己一個係外地,實在太多太多担心,homestay 好吾好喇,同學相處喇,會吾會迷路喇,情緒喇,原來 ...

要放手真係好難
一諗到阿仔要自己一個同陌生人住同一間屋
我都係唔放心
所以決定陪讀

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

6x6=36 發表於 20-1-21 08:56
交晒全年學費,但又唔過去讀,點同學校解釋?你哋最初同佢講唔過去,佢哋比你hold一年?

...

同學校講屋企有事要遲d 入學
學費當然冇得退
因為學校留左個位比我仔
之後下學期正式入學
浪費左上學期半年學費

6x6=36 發表於 20-1-21 09:02
你寫嘅正正係我想嘅嘢我有時好擔心阿女,佢一個人去留學好似好孤單,我係咪應該等佢讀完中五中六 ...

真係好孤單
就算依家科技點發達
日日FaceTime Skype whatsapp
點都唔及父母喺身邊
可以詐下嬌
有咩就大叫媽咪爸爸
不過我都要開始學習放手
我仔今年9月入大學
如果讀得遠就會住宿舍
到時5年半陪讀生活正式結束

小時了了 發表於 20-1-21 10:06
唉! 作為父母, 仔女係我哋心目中真係心肝寶貝.

上星期六做節食飯, 阿女情緒有波動, 佢自己親口講用酒精 " ...

阿囡同公公婆婆感情一定好好
照顧阿囡緊要
出國嘅事等佢ready 先再傾

luiling 發表於 20-1-21 08:37
係,佢地自己一個係外地,實在太多太多担心,homestay 好吾好喇,同學相處喇,會吾會迷路喇,情緒喇,原來 ...

是的,想到這些真的很擔心
要送出國真的要學會放手

小兒都預算今年9月去加拿大升Y9, 放手總有難處, 我都掙扎咗好耐, 但我又擔心佢再遲多一兩年去難追到, 希望佢早點適應

大件仔 發表於 20-2-10 01:53
小兒都預算今年9月去加拿大升Y9, 放手總有難處, 我都掙扎咗好耐, 但我又擔心佢再遲多一兩年去難追到, 希望 ...
想問你仔仔去邊個省?經agent定自己攪?黎緊我都打算幫仔仔攪去加拿大升學,心水去alberta
想了解多D,謝謝

mytsoi 發表於 20-2-24 17:41
想問你仔仔去邊個省?經agent定自己攪?黎緊我都打算幫仔仔攪去加拿大升學,心水去alberta
想了解多D,謝謝
...
Alberta 我地本來都有諗, 之前想去calgary, 但有朋友話果度好凍, 因為風速大, 好多時風速加天氣, 會在零下20幾度, 而且經常刮大風, 所以最後決定去BC省。我地搵AGENT攪, 雖然我有家人在溫哥華, 但不想亞仔去佢地度住, 所以搵AGENT去另一個城市, 住host family, 希望佢多講多聽英文, 及多接觸地道加拿大文化。

大件仔 發表於 20-2-24 22:23
Alberta 我地本來都有諗, 之前想去calgary, 但有朋友話果度好凍, 因為風速大, 好多時風速加天氣, 會在零下2 ...
我想揀D小華人嘅地區,因為熱門嘅Vancouver, Toronto果D真係太多中國人,同留響香港無乜分別,學唔到英文.我本身就無親戚朋友響加拿大,家姐之前響saskatchewan讀過書,有提議過,不過果度真係太凍囉

咁你果時係自己揀咗心水學校先搵agent攪,定agent比幾間你揀?收費同學費大約幾多?

多謝你分享

Deleted

LuLuBB 發表於 20-1-21 10:50
回覆 小時了了 的帖子

真係要佢ready先, 佢地始終都細, 仲係好需要父母, 佢肯講出來比你知, 其實好好, 起 ...

請問點解唔等佢考完dse 先過去直接讀大學?
過去讀G12,會唔會因唔夠分而需再讀多年至夠分先可報大學?

crosslinkkk 發表於 20-3-23 21:13
請問點解唔等佢考完dse 先過去直接讀大學?
過去讀G12,會唔會因唔夠分而需再讀多年至夠分先可報大學?

有機會
我仔喺香港讀左幾個月S1 就過咗多倫多讀
依家G12
9月入U
早幾星期聽佢講
佢有個S1 同學啱啱到多倫多讀
但要由G11 讀

yy13 發表於 20-3-24 03:21
有機會
我仔喺香港讀左幾個月S1 就過咗多倫多讀
依家G12

如果係咁不如考完dse 過去直接報大學會唔會好d.

見你係陪仔仔讀書,想請問咁係唔係要每半年出一次境?

crosslinkkk 發表於 20-3-24 03:25
如果係咁不如考完dse 過去直接報大學會唔會好d.

見你係陪仔仔讀書,想請問咁係唔係要每半年出一次境?

如果去安省讀
我覺得一係G9
因為喺安省讀少過4年high school 要考ielts
一係考埋DSE 先過
當然如果再早啲就再好啲
因為年紀愈細口音愈易學

我每年出出入入加埋只會陪大約半年
其餘時間一係假期我仔返香港
一係爸爸過去陪

yy13 發表於 20-3-24 07:11
如果去安省讀
我覺得一係G9

仔仔有你真好。

yy13 發表於 20-3-24 07:11
如果去安省讀
我覺得一係G9

想問那邊的mobile phone and data plan 每個月約幾錢? 有學生plan 嗎? thx
‹ 上一主題|下一主題