用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 早期讀寫障礙選校問題?
go

[讀障] 早期讀寫障礙選校問題?

大家好,小兒剛5歲,早前做了評估有早期讀寫障礙的風險。教育心理學家建議選讀一些比較少功課,無咁谷的學校。
我想知邊d學校適合?家住九西龍,不過新界西至九龍東也可以考慮。
私校、直資和資助都可以。
請問資助學校的 SEN 支援係咪好好多?
私校和直資有沒有這方面的支援架?

pochaccoboy 發表於 19-9-9 16:49
大家好,小兒剛5歲,早前做了評估有早期讀寫障礙的風險。教育心理學家建議選讀一些比較少功課,無咁谷的學 ...

我女今年喺大埔銘恩小學讀小一,我都係睇中哩間學校輕鬆小功課,宜家老師好有心,一開學我交左份報告,好快已經有適應小組同沙畫班比我女練,小一上學期冇考試,初頭我真係好擔心我女跟唔到冇信心,但校長同不同科目嘅老師都叫我慢慢比佢試下,仲好鼓勵我女

tammymou 發表於 20-1-11 12:43
我女今年喺大埔銘恩小學讀小一,我都係睇中哩間學校輕鬆小功課,宜家老師好有心,一開學我交左份報告,好 ...

咁好好 wor, 我有啓基 offer, 都係小功課學校。有d咩活動適合他們做呢?我阿仔有上畫班,遲d上攀石

pochaccoboy 發表於 20-1-11 13:00
咁好好 wor, 我有啓基 offer, 都係小功課學校。有d咩活動適合他們做呢?我阿仔有上畫班,遲d上攀石
...

都係睇返小朋友本身興趣,自己鐘意就會零舍投入,有返 d自信