用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 PN學校語境問題
go

PN學校語境問題 [複製鏈接]

學校語境問題

背景:
屋企主要講廣東話。weekdays day-time婆婆公公接送同湊,無工人。有聽英文歌同英文電視。現讀英普PN。

呀女返咗5日學

第一日&第二日:我陪佢上,開心。

第三日:
分離2小時。入學校好開心,放學喊。老師話上堂時無喊,最後諗起媽媽就喊。我問返個女,佢話好掛住我。

第四日:分離3小時。又係入學校好開心,放學喊。老師話阿女好黏住老師。同叫佢英文名唔識回應。

到今天,呀女入學校喊,放學又喊。出門口都話想返學,不過想要媽媽一齊上堂。老師話佢英文唔識聽同回應。佢覺得凍係用body language去表達。

唔知道佢喊係因為佢掛住我哋,定個英語環境令佢好擔憂。究竟我係咪選擇錯學校?好似令佢面對一個完成陌生嘅環境。見到呀女喊到甘好晤開心同好亂。。。。係咪應該想轉學校?多謝建議。

0    0    0    0

ilovemyturryb 發表於 19-9-9 15:22
學校語境問題

睇完第一個感覺係 你小朋友似separation anxiety 居多。有些小朋友好快克服,短則几日,長則一整月。以我小朋友8月中已開學為例,佢只係第二日喊,好快收聲,之後無了,但同班仍有人日日喊住返學/放學。

雖然行英普,但我相信pn階段,英文課堂以外都仲會有廣東話(中文課),所以jm你怕小朋友是否因英語跟吾上而抗拒返學則吾一定成立。

小朋友頭頭返pn係甘架啦,做家長的只要確保小朋友「現場環境安全」,之後就放手比學校老師抱你小朋友入去,你亦不用回頭再望,否則小朋友更難捨難離。好多時小朋友在校門口就會擺下恣態喊要搵媽媽,但入到去又另一回事,至放學見到媽媽又會「大喊要撒嬌」。

可能我係一個比較tough的家長,所以佢喊我也習以為常,即使近日坐校車佢鑊鑊喊,我也是安慰佢話「返學人人坐校車,放學媽媽接你兼買包包你吃」

小朋友就是這樣長大的,此乃必經之路。

‹ 上一主題|下一主題