用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【教育局資訊】2020/21中學學位分配辦法內容(#17直資抽 ...
樓主: miriam
go

【教育局資訊】2020/21中學學位分配辦法內容(#17直資抽飛) [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

lamlamkids 發表於 20-4-11 22:28
如果之前註冊了直資,但最後決定大抽獎。
已到直資取回學生資料表,但直資堅持不退回家長承諾書,這樣會影 ...
又邊間咁衰留難家長.............之前有家長都係咁, 唔知係咪同一間中學

最重係拎返小六學生資料表

退學文件你有無影返一份, 學校應該唔會 copy 俾你, 你有無用手機影低?

真係擔心既, 4 May 後打去教局 reconfirm 直資中學有無上你仔女既名

教育局學位分配組
地址:九龍觀塘偉業街223號宏利金融中心2樓2室
電話:2832 7740, 2832 7700
辦公時間:星期一至五上午8時30分至下午1時及下午2時至6時

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

謝謝你有用手機影低退學書,會在5月初跟教育局跟進

醒目開學勳章 王國長老

lamlamkids 發表於 20-4-12 08:29
回覆 miriam 的帖子

謝謝你有用手機影低退學書,會在5月初跟教育局跟進

學校唔影俾你, 就自己影低, 最衰就係拍唔到片, 有片為證, 學校無得拗

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 lamlamkids 的帖子

我之前報的一間直資又係咁,之前簽了兩份家長承諾書,一份我keep, 一份學校keep, 我退學時要求取回兩份,因我簽了兩份正本,佢唔肯,我打去教署,之後學校只肯給回我一份,佢話另一份要keep record.
我都打算5月打電話去教署confirm我已在直资抽飛。

回覆樓主

我想問問現階段接受左間直資,到7月係咪都可以去其他津校叩門咖?

醒目開學勳章 王國長老

christyheihei 發表於 20-5-21 10:51
我想問問現階段接受左間直資,到7月係咪都可以去其他津校叩門咖?
唔理你自行時收左, 定已有直資學位, 7 月放榜後同其他學生一樣可以去叩門

miriam 發表於 20-5-21 10:56
唔理你自行時收左, 定已有直資學位, 7 月放榜後同其他學生一樣可以去叩門
...

唔該晒你,我一直以為接受左直資就唔可以變,都算有少少希望,雖然叩中機會好細。

醒目開學勳章 王國長老

christyheihei 發表於 20-5-21 11:01
唔該晒你,我一直以為接受左直資就唔可以變,都算有少少希望,雖然叩中機會好細。
...
叩門真係考實力, 因為叩門位少, 學校揀得更仔細丫

miriam 發表於 20-5-21 11:20
叩門真係考實力, 因為叩門位少, 學校揀得更仔細丫

絕對係,不過既然唔會對現有既學位有影響,我都想試吓,當買個少少希望

醒目開學勳章 王國長老

christyheihei 發表於 20-5-21 11:29
絕對係,不過既然唔會對現有既學位有影響,我都想試吓,當買個少少希望
...
有直資係手定好多

miriam 發表於 20-5-21 11:46
有直資係手定好多

都係,叩到就當bonus

醒目開學勳章 王國長老

christyheihei 發表於 20-5-21 11:48
都係,叩到就當bonus
努力, 再上一層樓

miriam 發表於 20-5-21 11:49
努力, 再上一層樓

多謝你,其實係咪每間學校都有叩門位咖?

醒目開學勳章 王國長老

christyheihei 發表於 20-5-21 11:55
多謝你,其實係咪每間學校都有叩門位咖?
6 月頭開始去心儀中學睇資料, 有既會放埋叩門表格出黎, 所以真係心儀先好去叩門, 好多都會谷晒係統一註冊前個日面試, 叩門都會有 waiting list, 唔排除開學前收到電話架

miriam 發表於 20-5-21 12:01
6 月頭開始去心儀中學睇資料, 有既會放埋叩門表格出黎, 所以真係心儀先好去叩門, 好多都會谷晒係統一註冊前 ...

唔該晒,我過一排再留意下

想問如果4月已經註冊咗直資,7月9日還要去註冊嗎?

醒目開學勳章 王國長老

MRSKP 發表於 20-6-17 00:32
想問如果4月已經註冊咗直資,7月9日還要去註冊嗎?
已註冊基本唔使, 但你都要照返小學拎派位證

對了。
今早才見到一單新聞,原來小六跨境學童都無法安排復課。
好奇請問︰
今年PS-1,只有編班功能的話。
那些跨境學童如何編班呢?
全英中或中中,可能分別未必太大,不過中中英文班,唔知又點收科呢?

‹ 上一主題|下一主題