用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【教育局資訊】2020/21中學學位分配辦法內容(#17直資抽 ...
樓主: miriam
go

【教育局資訊】2020/21中學學位分配辦法內容(#17直資抽飛) [複製鏈接]

kirstyau 發表於 19-11-8 14:57
只要簽左直資,直資會比資料EDB, 自行大抽獎會自動取消,你咩都唔洗做。
...

請問如果自行收左,可唔可以7月再去叩門其他官津校,如果叩門成功可以放棄自行轉去叩門這間?另,如果直資收左並註冊左,7月再扣官津資助可以嗎?成功之後可以去直資抽飛去叩門這間嗎?

luluhaha 發表於 19-12-24 19:06
請問如果自行收左,可唔可以7月再去叩門其他官津校,如果叩門成功可以放棄自行轉去叩門這間?另,如果直資 ...

當然可以叩門, 無論之前直資收左/定自行收咗。

luluhaha    發表於 19-12-24 19:14

咁係咪如直資A收咗 注冊又收左飛 ,跟住直資B校有offer ,想轉軚,就去A度拎返張飛俾B 咁呢?總之7/4 deadline 前搞掂就ok? Thx

醒目開學勳章 王國長老

sorbert 發表於 19-12-31 23:16
咁係咪如直資A收咗 注冊又收左飛 ,跟住直資B校有offer ,想轉軚,就去A度拎返張飛俾B 咁呢?總之7/4 deadl ...
直資守直資同此改制無關
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

咁即係可以同時註冊多間直資?

醒目開學勳章 王國長老

sorbert 發表於 20-1-3 01:23
咁即係可以同時註冊多間直資?

只可以註冊一間直資

有另一間收,要去已註冊既退學

唔該 明白唒!

kirstyau 發表於 19-11-8 14:57
只要簽左直資,直資會比資料EDB, 自行大抽獎會自動取消,你咩都唔洗做。
...

請問如果簽左直資,但4月7日前拿回註冊證,無論是自行或大抽獎是仍然可以參加嗎

snowwhitemama 發表於 20-1-13 15:19
請問如果簽左直資,但4月7日前拿回註冊證,無論是自行或大抽獎是仍然可以參加嗎
...

係。

kirstyau 發表於 20-1-13 15:31
係。

謝謝,我仲以為係如果自行有學校收左,有直資收的可以選擇要直資或自行;自行失敗了,簽左名就要接受直資,不可以再參加抽獎大抽獎

snowwhitemama 發表於 20-1-13 16:09
謝謝,我仲以為係如果自行有學校收左,有直資收的可以選擇要直資或自行;自行失敗了,簽左名就要接受直資 ...

前2句,係成立,可以決定取唔取消直資學位,取消左直資,就會派自行間中學(有正取offer)。
如果自行冇收offer,又唔代表一定冇,可能係備取生,但要等到7月先知,不過個刻有間好好既直資offer,又未必敢博。變返好似之前冇公佈,唔敢博要左直資。

kirstyau 發表於 20-1-13 16:16
前2句,係成立,可以決定取唔取消直資學位,取消左直資,就會派自行間中學(有正取offer)。
如果自行冇收o ...

明白,備取生機會微,不敢博,如果係喜歡的直資,放棄真的可惜,況且如果要等到7月,就算係要等統一抽獎,又要呈三維持到先得

請問之前有一間直資中學註册咗,現在有第二間直資中學收咗,我去第一間抽飛準備去第二間註册,結果承諾書唔退,學校話係學校文件所以唔退得,(但係已經退回小六資料表和簽咗一份退出學位文件)學校唔退承諾書我話可以,但要求係承諾書上寫上取消二字,咁樣可以嗎??

醒目開學勳章 王國長老

CM.MUN 發表於 20-2-8 15:39
請問之前有一間直資中學註册咗,現在有第二間直資中學收咗,我去第一間抽飛準備去第二間註册,結果承諾書唔 ...
學校已經退左小六學生資料表已經 OK, 你去新個間直資註冊最緊要係小六學生資料表丫
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-2-8 23:43
學校已經退左小六學生資料表已經 OK, 你去新個間直資註冊最緊要係小六學生資料表丫
...

哦,明白,唔該晒

想了解一下, 如果已簽了直資OFFER, 自行時津校有無可能知道已有直資收左而唔考慮呢個可能性?
一般直資學校會唔會係自行階段時已經將已簽既undertaking交比EDB?

醒目開學勳章 王國長老

bkrex 發表於 20-3-5 12:18
想了解一下, 如果已簽了直資OFFER, 自行時津校有無可能知道已有直資收左而唔考慮呢個可能性?
一般直資學校 ...
官津學校係唔會知你已經簽左直資, 除非你自爆

醒目開學勳章 王國長老

bkrex 發表於 20-3-5 12:18
一般直資學校 ...
直資向教局通報收生名單延至 4/5, 直資學校早交名單又點, 教局都係儲埋一 log 過做野

miriam 發表於 20-3-5 13:16
直資向教局通報收生名單延至 4/5, 直資學校早交名單又點, 教局都係儲埋一 log 過做野
謝謝你的資訊

如果之前註冊了直資,但最後決定大抽獎。
已到直資取回學生資料表,但直資堅持不退回家長承諾書,這樣會影響大抽獎嗎?
‹ 上一主題|下一主題