用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 靈糧堂秀德
go

靈糧堂秀德

請問有冇用家分享學校語境及學習程度?

我都想知

靈糧呢個品牌係咪都happy school較多

sasa_mom 發表於 19-9-9 09:23
請問有冇用家分享學校語境及學習程度?

靈糧賣點唔係語境,所以唔特別強,都有兩個外籍英語老師同一位普通話老師,比較其他學校,英語同普通話課時就一定唔係多啦。
學習程度方面,靈糧著重啟發學生自主學習,有興趣學習甘,程度合適佢地既發展,係k2先正式開始寫字(當然有家長可能覺得太遲,但就小朋友手肌發展來說我就覺得合適),課程唔會教得深,功課輕鬆重自主,學校透明度高,老師有愛心。本人兩個小朋友都讀得好開心,非常喜歡學校和老師。
希望大家都搵到合適自己小朋友和喜歡既學校啦!

秀德靈糧和創價和崇真,應該如何排列

我是用家,小兒正讀K3,此校很適合他!我覺得亮點有很多:
1. 靈糧堂秀德校舍大又新,很幹淨
2.家長教師有很多機會接觸
3.老師們年輕有愛心,活力十足,引導小孩多表達,投入討論及同輩間互相欣賞
4.小孩自理,群性及德育第培養得很好
5.有全職註校社工,根據當年家長的top concern安排活動一
6.少功課,愉快學習,我仔可自己15分鐘內做完
7.小孩主導學習
8.家教會安排眾多小學參觀活動或不同育兒講座
9.著重音樂教育(Orff 教育法)

Downside
a) 學術全跟教育局指引,k2下學期才開始學寫字, 單憑學校教出來的學術程度遠不如大多直私小一面試學術要求
b) 每週不多於30分鐘的英文堂或普通話堂。有2個native speaker英文老師,1個native普通話老師,發音標準

我仔從PN轉校至靈糧堂後,從不說話的慢熱小孩至多了表達,喜愛群體活動及充滿好奇心,衷心覺得此校很合他,老師會對細B也照顧得很好的。

trancypants 發表於 19-10-21 21:29
2.家長教師有很 ...

謝謝回覆(emoji)(emoji)

iriscwk 發表於 19-10-11 19:28
靈糧賣點唔係語境,所以唔特別強,都有兩個外籍英語老師同一位普通話老師,比較其他學校,英語同普通話課 ...

謝謝回覆(emoji)(emoji)

trancypants 發表於 19-10-21 21:29
2.家長教師有很 ...

請問靈糧堂秀德的小朋友有冇閱讀習慣?老師有鼓勵小朋友自發睇書嗎?另外最想問係升小,畢業生多數入邊d小學?秀德係happy school升小後會唔會跟唔上?

回覆 leemiuling 的帖子

唔計小朋友個性, 有龍讀龍, 應該崇真>創價>秀德

回覆樓主:

happy school 就唔好講咩語境啦!程度去到邊?咪同出面啲卷校一樣囉!根本無得同出面啲私幼比較。

回覆 EudyptulaMinor 的帖子

佢有個請聽我讀計劃 小朋友要每星期讀書比人聽的!