用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網西貢區選校自己心得分享
go

95網西貢區選校自己心得分享

我識家長,去年選乙二明道是入到, 我估計好多家長都去咗選擇大熱.我自己近幾年都會入各小學網頁小一自行看結果, 發現馮晴和將循是有自己學校編號.
因此我就知道往年是大約有多少人交表.
19/20 年度. 將循真係好多人選大約有540人選(你們自己可以入網頁看, 再之前的年度 我印象記得大約350-450左右人申請, 現在資料已經沒有了) 馮晴大約有170人選(往年好似差不多). 其餘熱門就不知道有多少人交表.但你們有心水都估到.
西貢區22間小學, 總學位有2676個. 而去年交將循約佔20%,馮晴約佔6.4%, 其餘熱門你們大約都估到.
如果將循540人申請, 他有150個位即是有390人不能入到. 他們都希望111叩門, 即是390人爭12個叩門位. 都比較困難.
如果馮晴170人申請, 他有125個位即是有45人不能入到. 他們都希望111叩門, 即是45人爭10個叩門位. 都比較容易.

Poyau    發表於 19-12-31 21:03
CMPL    發表於 19-9-9 13:24

回覆 Queenie1031 的帖子

今天教育局出了剩餘統一學位啦

Queenie1031 發表於 20-1-8 13:55
回覆 Queenie1031 的帖子

今天教育局出了剩餘統一學位啦

昨日EK有人問 今日EDB更新

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/index.html

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/POA2020_CA_Booklet_TC.pdf

回覆樓主:

乙二 三好難揀=(

踩過界請教下熟呢個網的前輩,如果:

乙一)將天
乙二)聖安(知道有d搏)

乙五)景天(止蝕位)

咁乙三、四應該放d乜?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 20-1-13 22:19

填d比景天更弱嘅學校,最後填你已放棄嗰d熱門學校收尾。

lhyxxx 發表於 20-1-15 19:40
填d比景天更弱嘅學校,最後填你已放棄嗰d熱門學校收尾。

乙3-4填啲比乙5更弱嘅學校咁得意?

cheung2000 發表於 20-1-16 15:06
乙3-4填啲比乙5更弱嘅學校咁得意?

sorry我睇錯了 以為講乙五之後點填•••

我覺得乙三四報d同景天差不多受歡迎程度嘅便可,例如王保深、明道•••

回覆樓主:

明道乙二都未必入到……

乙三可放志蓮

奥脫福 發表於 20-1-13 22:19

如果唔介意中乙五景天,乙三我會放明道,乙四放基德/官中,就算唔中,起碼仲有叩門機會。

ar-yi 發表於 20-1-17 09:23
如果唔介意中乙五景天,乙三我會放明道,乙四放基德/官中,就算唔中,起碼仲有叩門機會。
...

明道要乙2以上,基德同官小乙3係好搏,咁排基本上入硬景天

cheung2000 發表於 20-1-17 10:45
明道要乙2以上,基德同官小乙3係好搏,咁排基本上入硬景天

係架,每人睇法同底線都唔一樣。見層主排位,我估佢係天主教徒,志蓮同黃藻森我諗佢唔會揀,然後我諗既然層主既底線係景天,咁就算派入去佢都會無問題,所以我先咁提議。

抽獎都係睇彩數同運氣,好難話實入架喎,除非乙一就已經揀d比較少人揀既學校,但入咗去又會唔會甘心先?!所以前人成日都話,多了解二/三線學校,揀一間適合自己小朋友嘅學校做保險線,係好重要,哩番說話我好認同架。