用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 小四社交障礙
go

小四社交障礙

小兒小二因為社交出現問題(永遠自己一個),班主住建議做評估,確診ASD。小三開始上喜伴同行及安排制服團隊,但今年小四開左學幾日,同小三完全同一班同學,放學返來我問佢學校生活如何,佢話完全無人同佢玩,佢想同人玩但人地叫佢走開, 好似上左一年的社交班完全沒用,還還有什麼方法?我知佢好想同人玩的,我心好痛。

回覆樓主:

社交班是要長年累月上才有用,可以主動返學校和班主任了解一下情況再計劃一下有沒有辦法安排一些有愛心的同學做同伴。

帶佢返童軍 比多少少團體生活佢試下

同班主任傾,我以前試過類似情況,班主任專登安排坐左右2位同學幫手。

一人之下 發表於 19-9-6 22:02
小兒小二因為社交出現問題(永遠自己一個),班主住建議做評估,確診ASD。小三開始上喜伴同行及安排制服團 ...

吾讚成focus係小朋友有無朋友!
要focus係有無同同學有傾解有交流,有無做一的會令人反感的行為。
如果遇到對他友善的同學,他做了甚麽尼,怎樣跟他們交談尼?遇到冷淡 ,遇到噁既同學他又怎樣對付尼?
吾係一定要有朋友,但縂會遇到可以說話的人,順其自然,吾好有壓力交朋友!
如果你好緊張個仔有無朋友,距會收錯指示好心急要同人做朋友而嚇怕人!再衰的可能被人欺凌!

adrio    發表於 19-9-23 00:22

搵學校社工傾吓咁樣好唔好?

除咗上課程外,父母都可以約埋幾個相熟嘅家長一齊搞下活動,等同學仔可以熟絡啲,了解多啲,都有幫助

adrio 發表於 19-9-23 00:23
回覆 saries 的帖子

協康會有較多課程合高小

借位一問,這些訓練要排好耐?