用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 東亞debit card
樓主: MrsFung
go

東亞debit card

SIYip 發表於 19-9-8 15:17
我仔張東亞debit card 可以喺櫃員機提款,買嘢唔超過某個數就直接do. 佢張卡只有一個account. 開戶口時應該 ...

請問係唔係需要先喺櫃員機轉左密碼先至可以用來買野或者提款?

joymama 發表於 19-9-8 22:51
親身經驗:今個暑假到英國,囡囡用佢將東亞 debit card 拍咭購物,價值幾磅 only, 但顯示交易不成功。囡囡 ...

我仔昨日在倫敦食飯比$時都被系統拒絕,可能系甘原因

我剛在東亞開左個英國戶口,但點解佢話我不可申請debit card? 話只可以呀女申請,但由於呀女未夠十三歲,暫時不能申請,叫佢等夠13歲放假回港時先幫佢申請?家長係咪真係申請唔到debit card? 定係我誤會左D咩呢?

joymama 發表於 19-9-8 22:51
親身經驗:今個暑假到英國,囡囡用佢將東亞 debit card 拍咭購物,價值幾磅 only, 但顯示交易不成功。囡囡 ...

我用東亞張Debit card拍卡買野都要輸入密碼,好似香港EPS 咁 。

leungrain 發表於 20-8-8 19:40
我剛在東亞開左個英國戶口,但點解佢話我不可申請debit card? 話只可以呀女申請,但由於呀女未夠十三歲,暫 ...

星期一再打去問啦。以我幾年前申請是有Debit card and 支票薄。

孩子未夠13歲的確未能申請 。 但孩子夠年齡,除了香港申請東亞UK ,其實都可聯絡 學校安排 開英國銀行戶口。

我開戶果日問左幾次 佢都話不能申請debit card 佢話係無架 但有支票簿 已經寄左來了 開戶果位小姐一時一樣 因為我香港既戶口是聯名 開英國戶口是我一人的單名 當時我唔知原來香港同英國戶口一定要一樣名才免轉帳手續費 甘我話我先生另一天來補返資料 佢當日答我可以 叫我決定左加埋先生名打比佢約時間 到打比佢時又話唔可以分開來申請 一定要一齊來 最後我只能申請單名的英國戶口

mikeka 發表於 19-9-8 22:58
請問係唔係需要先喺櫃員機轉左密碼先至可以用來買野或者提款?
係,第一次要chip and pin

leungrain 發表於 20-8-8 19:40
我剛在東亞開左個英國戶口,但點解佢話我不可申請debit card? 話只可以呀女申請,但由於呀女未夠十三歲,暫 ...

我上年開的,亦都申請了Debit card,佢有提到太耐冇郁過會凍結就好煩,叫我考慮清楚係咪成日去英國用,我當時冇申請,之後聯絡英國分行,英國分行職員話其實户口有出入已經可以,咁我又去中環申請返,到英國旅行用勁方便,拍卡入密碼已經可以,英國好多硬幣,數錢好煩。
到亞仔足十三歲果日,一早預約左,去中環幫佢開埋戶口申請debit card,佢使用都好方便,一支水都拍卡。
由我戶口得閒轉£10比佢,郁一郁大家個戶口。

cfs 發表於 20-8-8 23:16

親身經驗,上年臨出發去英國時,才發現自己將 debit card 過咗期,但一直沒有收過新咭。故此打長途問東亞,回覆是將 debit card 屬於optional .縱使戶口有轉數紀錄,但沒有直接用 card 交易記錄 (例如上網購物). 到時將咭到期,不會另發新咭。
所以職員提議,下次留意吓到期日子,最好在到期日之前幾個月,上網買嘢。到時就會寄來續期咭。
最後這個旅程,只好將錢轉入亞女戶口,每次都用亞女將 debit card 比錢

leungrain 發表於 20-8-8 20:06
我開戶果日問左幾次 佢都話不能申請debit card 佢話係無架 但有支票簿 已經寄左來了 開戶果位小姐一時一樣  ...

家長有debit card。可能在溝通上有誤會,你試下call中環總行海外營業部的湯小姐,佢好熟申請英國戶口的事。

回覆 TTEE1819 的帖子

我申請前都係度爬過文,我一坐低已經同果位小姐講我想申請埋英國debit card, 佢話我戶口無得申請debit card (我用緊顯卓理財戶口),只可以女申請,但要等佢夠13歲先來申請。到申請程序尾聲時,佢拎住個list同我解說幾時會收到account no, 密碼,支票簿。。。list內有一欄講debit card, 佢刪除左,我申請個戶口都想要張debit card, 我而家硏究緊點申請monzo card,請問大家有無其他方法可以申請到存英鎊的debit card?  唔一定是東亞滙豐果啲,唔該大家先

leungrain 發表於 20-8-9 00:16

我申請前都係度爬過文,我一坐低已經同果位小姐講我想申請埋英國debit card, 佢話我 ...

可能改了衹有孩子有 debit card, 去年年頭去東亞開戶時,職員話改了衹會替 supreme gold 客戶開英國戶口,以往好多開了之後冇用過,每月出月結單也要行政費

leungrain 發表於 20-8-9 00:16

我申請前都係度爬過文,我一坐低已經同果位小姐講我想申請埋英國debit card, 佢話我 ...

直接打電話去英國分行,向他們申請,他們會電郵表格給你,填完電郵給他們

joymama 發表於 20-8-8 23:51
親身經驗,上年臨出發去英國時,才發現自己將 debit card 過咗期,但一直沒有收過新咭。故此打長途問東亞 ...

多謝提點,得閒查下到期日先,係咪都消費下安全啲

再問左東亞 申請debit card要在英國生活才可以申請到 因為要提交英國住址的水電煤單

leungrain 發表於 20-8-10 15:24
再問左東亞 申請debit card要在英國生活才可以申請到 因為要提交英國住址的水電煤單
...
好在前年申請左,不過我諗番我係叫英國東亞email張表比我,再寄番去.越黎越嚴緊.前年連50萬都唔駛,就可以開到英國戶口.

而家申請連支票簿都冇,又要你做定期,每月只准做兩次轉帳,轉帳金額又唔可以超過GBP10,000,都唔知申唔申請好!

maribel 發表於 21-1-8 17:00
而家申請連支票簿都冇,又要你做定期,每月只准做兩次轉帳,轉帳金額又唔可以超過GBP10,000,都唔知申唔申 ...

你可以睇下 Citi banking account,它的提款咭是 debit card, 用 debit card 購物無收費,從 Citi 以外 atm 機提款會有手續費,你可以在香港直接入外幣入戶口,超過某個額才收費

路過。

Hsbc 都出debit card, 有需要既家長可以打電話或去分行問下,去app暫時未見可以申請。

YuYuMother 發表於 21-1-9 15:02
路過。

Hsbc 都出debit card, 有需要既家長可以打電話或去分行問下,去app暫時未見可以申請。

可以在 ebanking internet page 申請