用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高中教育 Quantitative Finance
發新帖回覆
go

Quantitative Finance [複製鏈接]

ANChan59 發表於 19-9-10 13:59
不如你担心数学程度吧。数学唔夠好,会读得好辛苦!

她可以考虑 RM 及 精算,都有些接近。
對,數學真係要好強,不久前,我都向一位讀精算既朋友請教過QF, 佢唔多知呢科詳情(60Y左右),可能當年都未有QF呢科,但佢話讀精算真係要數非常強先讀得掂,聽到我話我仔數學考幾多分咁,佢不置可否,贈我一句,上到大學讀數係符號,不係計數,數學能力要很好+興趣,先讀得掂,搞到我都打退堂鼓。

YolandaTam 發表於 19-9-10 14:21
多謝。佢數攞星應該唔難嘅...又有修 M2...一定努力加油。
小女有諗過 RM, 佢同數學老師傾過。老師讀呢科出 ...
朋友讀精算出身,退休前做MPF高層,佢話佢哋年年都IN唔少人,不過,壓力都幾大,佢自己都提早退休。

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
ANChan59 發表於 19-9-10 21:44
我同意年代不同了,他的观点还是可以作参加,但数学的要求,这几科都有较高的要求。

QFin裏面都有不少Fin ...
陳Sir,除咗工程外,仲有冇其它較少人提起,前景Ok既專業科介紹吓?感謝!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊