用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 上中學的情緒問題
樓主: BB07082007
go

上中學的情緒問題  

IloveJJ 發表於 19-9-19 15:53
我仔學校數學也有測驗暑假功課,他都忘記了,沒溫習也沒問題,不用緊張,只是讓學生了解自己的接收到那裏 ...

我印象中,讀咗幾十年書,數學測考前都無溫過書⋯⋯

回覆 IloveJJ 的帖子

係, 我女S1下學期, 同學WHATSAPP已全英文了, 佢話打英文快過中文, 而且佢地返到學校, 都係全英文溝通, 唔想又中, 又英, 倒不如全英好了

其實同學間whatsapp用英文肯用就得,同水平冇關吧?
我見我仔的同學上年剛升讀香港仔的聖伯多禄的中一,開學後佢媽咪都同我講佢仔同學間用英文WhatsApp.

IloveJJ 發表於 19-9-6 17:32
中學都會驚默書?已經開始默書嗎?剛開學,功課應該好少吧?

我個仔升中要背默全段播, 錯左或漏左一個字扣五分,有人出現負分架

冇學生鐘意背默

Jasmine-4711 發表於 19-9-21 09:21
鹅要背默全段播, 錯左或漏左一個字扣五分,有人出現負分架

冇學生鐘意背
古詩文流傳至今,會有異體字或不同表達,不知老師是死板按教材,還是靈活處理。
剛剛兒子抱怨他中文背默,有句話被我誤導:

“一心以為鴻鵠將至”

“一心以為有鴻鵠將至”

區別在“有”字。網絡搜索,兩個版本都有。
我見兒子不肯準備默書,就找了mp3音頻播放給他聽。
這個音頻朗讀就是第二個版本。他們教材就是第一個版本。
如果老師能察覺這微妙區別,那才是真正專業。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔小學已經成日話唔想返學,當時係有搵社工幫佢d情緒問題
但升上中學,又開始話唔想返學,問唔到原因,只知學校唔係佢最愛嘅學習地方,因為唔想被老師激化問題 (小學時... 好多次爆發係因為個別老師),已主動聯絡社工,社工亦同班主任打定底,了解下佢,so far,好似無惡化到

因為學校對遲到嘅處分唔輕,所以都叫出到門口,無遲到

我自己會多花時間同佢傾計,了解佢嘅新生活,發現危機位,話佢知有乜野可以做好d避免爆發, 只要佢鍾意,我幾忙都抽時間湊佢去星期六日嘅活動,我相信中一要先處理適應問題,再講成績
恐龍家

小曳人 發表於 19-10-4 07:54
我仔小學已經成日話唔想返學,當時係有搵社工幫佢d情緒問題
但升上中學,又開始話唔想返學,問唔到原因,只 ...
好的開始是成功的一半

Danielhk 發表於 19-9-23 18:04
古詩文流傳至今,會有異體字或不同表達,不知老師是死板按教材,還是靈活處理。
剛剛兒子抱怨他中文背默, ...

背默肯定要死板跟足書!

Jasmine-4711 發表於 19-9-21 09:21

我個仔升中要背默全段播, 錯左或漏左一個字扣五分,有 ...

乜你學校咁衰俾負分!

英文我好似未見阿女要默書,中文就默咗兩次了。佢依家全部係背古文,開心到佢死喔,第二次書都未默,下次默果課都背埋了!佢只係唔鍾意背白話文。好既文章同學都鍾意背的

little_yolky 發表於 19-10-4 09:21
乜你學校咁衰俾負分!

英文我好似未見阿女要默書,中文就默咗兩次了。佢依家全部係背古文,開心到佢死喔 ...

我地英文默書都有人負分呀....

gigayan 發表於 19-10-4 10:19
我地英文默書都有人負分呀....

係咩?

係喔,好似前排見阿女聽住部手機寫英文,原來係默書

little_yolky 發表於 19-10-4 10:26

係咩?

我聽我女講有負分,但唔記得咗隔離班or我地班

gigayan 發表於 19-10-4 10:28
我聽我女講有負分,但唔記得咗隔離班or我地班

又好似有印象聽過阿女講有人默書唔合格,不過無聽佢講負分咁大鑊

我兒子學校是同學批改后,老師再批改.

我兒子非常嚴格,有同學寫字不規範,筆畫連在一起,居然判錯.也有的確是寫錯的.共10個字扣50分.

我勸他,寫字潦草,筆順連起來的,可以扣一個字,以示提醒.但兒子不聽勸.

更悲劇的是,同一位同學,兩次都是兒子批改.
我也懷疑兒子有報復心理.有句古文,有兩個版本,兒子寫了另一個版本,多寫一字,老師認爲與書上不一致,於是扣了五分.

Danielhk 發表於 19-10-4 11:08
我兒子學校是同學批改后,老師再批改.

我兒子非常嚴格,有同學寫字不規範,筆畫連在一起,居然判錯.也有的確是 ...

我諗佢唔係報復,有人對眼係咁,睇錯睇得好清楚,唔mark出嚟心癢癢⋯⋯只能說what a pity兩次都遇到你阿仔改⋯⋯

我讀中學時,有次改到同學得0分⋯⋯