用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 上中學的情緒問題
樓主: BB07082007
go

上中學的情緒問題  

簽名被屏蔽

Yanamami 發表於 19-9-8 08:29
其實乜野中学中-一开学就默書?通告部未簽完……有时書都未齐……同学都未識哂……可能連学校環境都未認清 ...

亞師姐,下個禮拜學校唔係默書,係quiz
添喔

jli008 發表於 19-9-9 14:13
有好有吾好,有家長就會覺得學得野少,上年知道都有點吃驚,今年都已習慣了!

我哋都係返埋今個禮拜半日。

little_yolky 發表於 19-9-9 14:59
亞師姐,下個禮拜學校唔係默書,係quiz
添喔
你睇下我幾矇茶茶……佢两个升中就被放養~

Yanamami 發表於 19-9-9 18:18
你睇下我幾矇茶茶……佢两个升中就被放養~

原來聽錯咗呀師姐,唔係quiz,係默IS生字咋

回覆樓主:

我個女鍾意中學多過小學,佢現在上學限開心,又留心聽書。所以揾學校都係佢哋自己揀好d,大人唔應該話要佢讀邊間就邊間。

BB07082007 發表於 19-9-6 16:33
返左幾日學手唔知各位家中升中一既小朋友,有無朝朝起床就話唔想返學,唔識默書又比老師鬧⋯工課又唔願做⋯ ...
小學係咪咁, 朝朝唔想返, 功課唔願做?

Yanamami 發表於 19-9-8 08:29
其實乜野中学中-一开学就默書?通告部未簽完……有时書都未齐……同学都未識哂……可能連学校環境都未認清 ...
相信個別班的老師評估學生能力而提前要求學生默字
我囡屆都係, 其他班不停默字, 我地班係有家長在家長會要求老師
幫學生默字, 我女嬲死, 話無野搞揾泥搞, 又要做多一样野

回覆樓主:

Deleted

我女已測第二次了

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

剛結束兩次默書。中文簡單,全班約18人滿分,英文約18人不及格。

兒子就屬於這18人當中。希望他痛定思痛,開始重視英文。兒子就話,組內還有幾個比他更低分的。

回覆樓主:

朋友B1A 校,bridging 已經有兩版生字派左,一開學要默。
我地就bridging 已教小小書,第二個星期開始有quiz ,家下得一科未quiz 過。

Danielhk 發表於 19-9-18 06:36
剛結束兩次默書。中文簡單,全班約18人滿分,英文約18人不及格。

兒子就屬於這18人當中。希望他痛定思痛, ...
英文係默生字嗎?F1一開波,好多時默Science啲生字,通常老師會事先俾定,學生有溫有串,應該高分,但如果係Unseen,咁如果本身詞彙儲備唔夠,唔合格就唔出奇,唯有趁低FORM , 努力去記多啲生字。

October. 發表於 19-9-18 19:52
英文係默生字嗎?F1一開波,好多時默Science啲生字,通常老師會事先俾定,學生有溫有串,應該高分,但如果 ...
英文不是默字,似乎是各種日常英語表達。沒聽兒子提起過範圍,我是事後才知。
明日數學測試,與暑假功課有關。兒子居然沒帶回暑假功課,完全無法溫習。英語看懂就無難度,就怕看不懂或理解錯誤。

週五是英文指定閱讀圖書測試,兒子說明全是MC.
兩百頁的圖書,這次測前120頁。不知會怎麼測。

今日22:30班級群組有人提到一份英文工作紙,沒寫手冊,老師似乎有要求做。同學們開始手忙腳亂,我兒子先是拒絕做,我幫手加快網上查資料,兒子勉強做完

Danielhk 發表於 19-9-19 00:01
英文不是默字,似乎是各種日常英語表達。沒聽兒子提起過範圍,我是事後才知。
明日數學測試,與暑假功課有 ...

測 Gramma? 冇範圍 就考驗你英文底好唔好, 我女當年間B1A中學,雖然收B1生, 但學校知學生能力參次,尤其英文,三年初中出左6本校本,幫學生英文底打得好好.

F1數學冇難度,尤其男仔, 佢做齊暑假功課,唔洗溫習都得, 至於英文數,懂得幾個KEY WORD ,唔會睇唔明。但係,數學讀落,如果你對成績有較高要求,咁除左理解外, 操卷就必不可少啦.(人人不同,我仔女經驗,僅供參考)

圖書測試,有睇過而本身記性唔差,考MC應該OK既.

October. 發表於 19-9-19 12:08
測 Gramma? 冇範圍 就考驗你英文底好唔好, 我女當年間B1A中學,雖然收B1生, 但學校知學生能力參次,尤其英文 ...
能把英語基礎打好,最重要。
但兒子學校内,同學課餘交流還是粵語,偶爾普通話。
看他們班級群組,文字交流,有人用英語,有人用中文。語音就沒有人講英語。
我兒子的語音和文字全都是中文,我是希望他換成英文交流。