用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無2020 升中一, 可享一下?
go

[過動] 有無2020 升中一, 可享一下?

阿仔2020升中一,對讀書無動力,走唔甩Band 3,現在我心情忐忑,如何選校(北區/大埔)?

回覆樓主:

大埔卍慈中學,評語幾好,但要唔介意多 SEN 學生

請問如果將軍澳區/觀塘區有冇邊間建議?BAND 3校風唔太差的

回覆 a_for_apple 的帖子

謝謝!

回覆樓主:

我覺得馮梁結幾好,年青老師好有耐性,俾好多支援同鼓勵佢地

PurinBB 發表於 19-9-10 13:20
請問如果將軍澳區/觀塘區有冇邊間建議?BAND 3校風唔太差的

我都想知呀(emoji)

tangegg 發表於 19-9-6 15:58
阿仔2020升中一,對讀書無動力,走唔甩Band 3,現在我心情忐忑,如何選校(北區/大埔)?
...

其實,ADHD嘅孩子係聰明嫁!只係坐唔定而已。。。唔適合香港教育制度而已。。。佢哋去外國讀書(我無本事),讀書係無問題嫁。。。

佢哋反而更需要照顧者嘅鼓勵,當孩子知道自己努力有回報之後,佢就會願意去做。。。

孩子係好需要你嘅肯定!
坦白講,中學SUPPORT。。。唔好太奢望好大幫助!

搵間多啲包容同關愛嘅學校(可以考慮下教會學校。。同問下學校)!
(利申:我唔識北區中學)

加油!

PurinBB 發表於 19-9-10 13:20

了解下將軍澳寶琳張沛松紀念中學!在簡介會得知SEN支援好似不錯!小學社工也推介!

clarish2004 發表於 19-12-18 15:02
其實,ADHD嘅孩子係聰明嫁!只係坐唔定而已。。。唔適合香港教育制度而已。。。佢哋去外國讀書(我無 ...

我囡小五,我都心大心細,阿囡好喜歡深水埗崇真中學,不過係直資,學生出路一半taget外國大學,可惜我都係無$,交到6年學費(未計專科補習費),6年後又無$出國升學。

回覆樓主:

聽聞何明華會督,何南金, 靚次伯。sen支援不錯