用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怎樣裝備自己考中學?
go

怎樣裝備自己考中學?

小孩小四,
除了學術外,
應該投放什麼時間在哪方面最實際?
小孩百冇奬,
音樂只考了4級琴,
學校又冇職位校隊等,
係咪死梗?

貴子弟可否參加校外或區內的童軍﹑公益少年團?

那就專攻學業,如果有小朋友有興趣在琴上,可以繼續升級~小四甘快就話死梗,會不會太悲觀了~

回覆樓主:

看目標中學的要求便清楚了

王家爸爸    發表於 19-9-6 17:22

happpy 發表於 19-9-6 14:33
小孩小四,
除了學術外,

英普說話能力?參加一項制服團隊。爭取係學校做服務(風紀,圖書館館理員,班長…)

不過咩都假,最緊要成見得人。

小孩小四,
除了學術外,
已經小四,如果有樣活動,從唔識開始學,到升中面試時(一年半唔夠)可以有成就既,老實講,嗰樣都唔會係門檻高既活動,對升中亦可以話基本上係一定無用。

小孩小四,
除了學術外,
現實係,除了學術,還是學術。不如諗下,花啲時間係學業到,例如改善中英文口語,訓練下小朋友對社會現象有啲見解(例如點解決貧富差距問題)等,可能更實際。

0030 發表於 19-9-6 15:26
那就專攻學業,如果有小朋友有興趣在琴上,可以繼續升級~小四甘快就話死梗,會不會太悲觀了~ ...
即使小朋友對琴有興趣,年半追四級,一啲都唔容易,所以我反而會建議唔好浪費時間,亦都唔好提及考級,面試時只講對琴有興趣,有玩下,不過無考。

簽名被屏蔽

小孩小四,
除了學術外,

我小朋友剛升中一, 可以分享下心德。
1. 最緊要成績, 因為學校收生先睇ranking
2. Interview 時, 普通話、英文流利, 已幫左好多。另外, 係interview 表現。 (我地考幾間直資, 都要考普通話, 但考津校唔駛)
3.我小朋友無特別活動獎項, 去到5、6 年級, 係學校有一官本職, 同埋參加下朗誦, 等個profile 有D野寫。
我地無特別操練佢, 只係叫佢考得好D, 同埋佢一直有keep 住操英文同普通話, 係interview 前俾佢上左一個面試班, 俾佢練習下。
明白呢兩年係好緊張 , 唯有自己盡量唔好唸。

kirstyau 發表於 19-9-6 17:11
英普說話能力?參加一項制服團隊。爭取係學校做服務(風紀,圖書館館理員,班長…)

不過咩都假,最緊要 ...

哇!你係咪私訊咗阿妹?除咗成績唔見得人,佢今年全部做晒!

little_yolky 發表於 19-9-7 09:41
哇!你係咪私訊咗阿妹?除咗成績唔見得人,佢今年全部做晒!

但我家阿妹小四仲未有一官半職,希望今年申請到。

成績今年仲可以追

kirstyau 發表於 19-9-7 14:08
但我家阿妹小四仲未有一官半職,希望今年申請到。

成績今年仲可以追

我阿妹都係突然俾人捉咗去做風紀。佢填表時寫最唔想做,點知就俾人捉去做!老師話學校大咗,唔夠人手當值,真係咁都得

hkitty09 發表於 19-9-7 09:26

我小朋友剛升中一, 可以分享下心德。

你講得好啱,我小朋友都係剛剛中一。名次前一名,好過多張豬肉獎狀。

英文oral係極重要。我阿大都係靠佢食糊。反而普通話無考,只有一間普教中直資有考,衰咗,因為普通話唔掂。

我阿大連學校一官半職都無,完全真空!豬肉獎狀有幾張。我都無乜逼佢,只係提議佢科科100分就得,不過佢次次都做唔到而已。要到無用既畢業試至考到兩科100分,太遲了。

little_yolky 發表於 19-9-7 15:23
我阿妹都係突然俾人捉咗去做風紀。佢填表時寫最唔想做,點知就俾人捉去做!老師話學校大咗,唔夠人手當值 ...

學校大左,又幾好喎!你地係被要求做,可憐阿妹小四,小五申請都唔批。
鬼咩!佢生得細粒(12X高),又唔係乖乖樣,同家姐完全相反,家姐小四至小六都有得做,班長都做過幾次。
但阿妹從來冇老師欽點過做班長,今年都唔見得會有份 依家唯有申請 librarian, 以前佢唔肯申請, 話小息要去當值咪冇得玩
我話你再唔搵D野做下,填升中填咩呀!

little_yolky 發表於 19-9-7 15:37
你講得好啱,我小朋友都係剛剛中一。名次前一名,好過多張豬肉獎狀。

英文oral係極重要。我阿大都係靠佢 ...
你地小學不是普教中嗎?為何普通話唔得?

小孩小四,
除了學術外,

小六男仔,內向,乜都冇。希望入到B1 pool 大抽獎。

成績第一。
其他, 如果成績勁的,我覺得有可能速成的,就係朗誦,奧數,英文/普通話cert. 基礎好,花小小時間 train,就有機會拎D獎。

nillnill 發表於 19-9-6 15:18
貴子弟可否參加校外或區內的童軍﹑公益少年團?

校內童軍唔計?