用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怎樣裝備自己考中學?
樓主: happpy
go

怎樣裝備自己考中學?

jli008 發表於 19-9-11 11:19
普教中不一定會是教得好,有人有抗拒,有人有語音發錯或聽錯,種種因素都會做成不太好.

的確有多張豬肉獎狀沒 ...

當日我坐響隔離,位老師問題比較細聲而且勁快,阿女普通話唔係好叻而且答得真係唔好。太緊張了!

happpy 發表於 19-9-6 14:33
小孩小四,
除了學術外,
應該投放什麼時間在哪方面最實際?
家長太悲觀, 小朋友學左家長就真係唔好喇。積極d先。
仔可以自動自覺溫書就好了。

YmOra 發表於 19-9-11 10:24
成績最重要,你的孩子已經有。鼓勵孩子參加多D學校或出面的"服務或小義工"活動,有些中學都會睇孩子的愛 ...

難得提醒
補充少少給樓主參考︰
近日班主任收各同學資料,發現原來有些叻叻同學,會寫埋小四至小六參加過什麼活動的工作人員﹑小義工,例如法會﹑佛誕節等,理由是反映小朋友熱心服務。這些未必有證明,可能只有照片。但都寫上去較好

nillnill 發表於 19-9-11 13:10
難得提醒
補充少少給樓主參考︰
近日班主任收各同學資料,發現原來有些叻叻同學,會寫埋小四至小六參加過 ...
thanks for reminding!!!!!!

難得提醒
補充少少給樓主參考︰
近日班主任收各同學資料,發現原來有些叻叻同學,會寫埋小四至小六參加過 ...

有jm試過,由於孩子真的服務過社群工作,當自行面試時對答如流,老師便知道孩子真的有參與過。

nillnill    發表於 19-9-13 10:58

想問參加童軍、公益少年團之類的可以有什麼幫助?如果義工的話,可以其他活動都有證書,又得唔得?

難得提醒
補充少少給樓主參考︰
温馨提提,這些都不是主菜,只是沒有更好的獎項或成就才填這些好過冇。

醒目開學勳章

回覆樓主:

請問如果係4年班 全級150上學期考17, 下學期考5, 全年考10,如果P5/6都keep到成積,因為冇咩cert係手,只係校內做風紀,班長。係咪可以唔使谷獎項都得?

hidy88 發表於 19-9-13 14:31
想問參加童軍、公益少年團之類的可以有什麼幫助?如果義工的話,可以其他活動都有證書,又得唔得?
...
只係等張升中報名表,服務同奬項兩欄有啲可以寫落去咁唧,一開學老師推薦阿仔做童軍,不過佢話唔鐘意做簽紙推辭了。

回覆 puffy0305 的帖子

咁其實要睇你想考什麼級數中學,亦要睇你是來自什麼級數小學。但講真,如果不是之前玩開的音體等項目,而是突然為了攞獎而參與的項目,就多數是豬肉獎了,學校知那些是豬肉獎的。

醒目開學勳章

小乖豬 發表於 19-9-13 21:22

咁其實要睇你想考什麼級數中學,亦要睇你是來自什麼級數小學。但講真,如果不是之 ...

手上只係得跟學校團隊參加校際舞蹈節、朗誦節同音樂節嘅cert, 係咪冇咩用??

最好是獎項, 但都要填落表, 都會有用的

hippoo 發表於 19-9-7 18:27
英文oral係極重要

請問oral係考用英文讀一篇文章,定係英文對答?

請個老師專教oral 可行嗎?