用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園遲到
go

幼稚園遲到 [複製鏈接]

小女讀k2,今個學期開左學4日。可能因為搬左屋同埋新學期所以有2日起身都扭計,搞到遲到。之後今日校長就話希望可以督促佢再準時啲所以佢再遲要出警告信。
請問幼稚園都有出警告信既咩?同埋收到會點嫁?會影響小女既評分嗎?
同埋聽完個感覺有啲差,都有解釋過原因,學校唔係應該幫小朋友自己再適應返學校生活先嗎?

1    0    0    0

Kwannwong 發表於 19-9-6 14:10
小女讀k2,今個學期開左學4日。可能因為搬左屋同埋新學期所以有2日起身都扭計,搞到遲到。之後今日校長就話 ...
...學校老師係咪都會同小朋友傾下.....??遲到係會mark落成績表.....如果考直資/私校....都可能有影響......

其實學校有校規,係要準時返學,小學也是甘,遲到五次已一個缺點,我覺得唯有叫小朋友早點睡早點起床

回覆樓主:

幼稚園生遲到係家長嘅責任,校長係應該想警告你,而唔係個小朋友

不過認真,幼稚園因為遲到出警告信都係第一次聽,最多聽過寫手冊

其實我覺得應該都要培養小朋友準時的習慣,唔好以為小朋友仲細,唔知,其實佢地知遲到的。家長是有責任的,知道小朋友有機會扭計,就預早少少叫佢起身。

我囡返下午班,佢會訓早覺,但會預左時間叫佢起身,佢咩都想自己做,佢自己做,一定會慢過大人幫手,所以我會預早啲去準備午飯和換校服

佢唔警告你,你自己第時考學校見到都有影響
不要藉口多多

其實遲到會影響到小朋友情緒,你諗下佢番到課室時其他同學已經坐定定,佢的感受會點?

而老師又要settle down 佢,影響其他同學上堂。

回覆樓主:

我仔學校每個學期都有評估報告返 有分遲到:同病假:兩行,我自己覺得對見小學會有影響 所以連N班都從來無比佢遲到過 驚影響佢成績表。

Kwannwong 發表於 19-9-6 14:10
小女讀k2,今個學期開左學4日。可能因為搬左屋同埋新學期所以有2日起身都扭計,搞到遲到。之後今日校長就話 ...

第一個星期已經不停遲,有需要正視。寫低遲到日期,如果第時見學校唔好睇。
調教一下作息時間早番少少休息

回覆樓主:

我都冇聽過幼稚園會出警告信。不過校長出發點係好既,想家長知道嚴重性。俾我係樓主聽完校長番話都會感覺有d差,係因爲感到羞愧,開學冇耐就遲到咁多日,而唔係怪學校冇俾小朋友適應。k2嘞,仲點好意思話小朋友要適應...

回覆樓主:

警告信可能係嚇下家長啫。 不過我哋學校 校規都有講明如果係多次遲到 會要求轉下晝班。 明知佢扭唯有再早啲叫佢起身啦

明白大小都辛苦, 不過請做好身教吧, 你也不想她長大了都持著這種態度做人對事.
加油

朝早準備定小朋友鍾意食既早餐,或者活動,只係早起先有得食/玩,小朋友知道只有準時起身先有個啲獎勵,就會願意早起!
‹ 上一主題|下一主題