用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇小朋友小一屋企食早餐食少少就返學 ...
go

有冇小朋友小一屋企食早餐食少少就返學

如題。阿仔剛升小一,返學時間同幼稚園已經不同了,幼稚園又有早餐食。琴日今日佢早餐只係食得少少,又食得慢,又趕住出門口,我已經忍不住鬧佢了,早餐食咁少,小息又係食少少零食,怕佢餓著同唔夠營養。

waiyinbb 發表於 19-9-6 08:27
如題。阿仔剛升小一,返學時間同幼稚園已經不同了,幼稚園又有早餐食。琴日今日佢早餐只係食得少少,又食得 ...

小朋友剛睡醒,的確無咁快肚餓。早餐重質不重量,依家我仔通常一隻蛋和一個奇異果,或是蛋和ham,夜晚才喝牛奶。你們學校的午餐好吃嗎?如果小朋友肯吃午飯,不用太擔心啦。如果佢唔鐘意食學校嘅午餐,你可能要考慮一下自備午餐,吸引佢食。
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

琴日今日都是食蛋,一隻都食唔晒先勞氣,唯有再早點叫佢起身,等佢有足夠時間肚餓

咁早啲起身就可以。未訓醒未知餓同埋未有動力食早餐,要預左有 10 分鐘時間畀佢回魂。
如果係烚蛋會食得慢好多,尤其如果小朋友本身唔鍾意食烚蛋,變煎蛋、蒸蛋會好啲。食齋麵包、飯都係會慢。煮啲容易咬、消化、香口野例如 pancake、cereal、炒烏冬等。

我要求至少2個蛋做早餐~

waiyinbb 發表於 19-9-6 08:48
回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

琴日今日都是食蛋,一隻都食唔晒先勞氣,唯有再早點叫佢起身,等佢有足夠時間肚 ...

幾點起身都好,唔好拖太耐:起床、梳洗、吃早餐、換校服等,最好30分鐘內完成。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-9-6 16:21
我給女兒的早餐堅持要有少量肉的食物,不會要求一定要食得晒. 另間中家長能自己弄一個愛心午餐給孩子更好. ...

什麼字條?such as 「媽媽愛妳,加油!」?
你女兒有冇俾番意見書給你如何改善午餐?

簽名被屏蔽

多謝大家的意見呀🙏

Mrs.Luckycat 發表於 19-9-6 11:54
幾點起身都好,唔好拖太耐:起床、梳洗、吃早餐、換校服等,最好30分鐘內完成。
...

30分鐘的確要快手快腳,我一般預早5分鐘叫阿女起身,小朋友不是彈弓人,一叫即起。早餐吃個包熱飲一杯,15-20分鐘,吃得急對身體更不好;我唔想煮得太隆重,簡單一餐慢慢吃也可以。女孩子還要搞個頭,30分鐘,真係分秒必爭,一清早已經奮戰,還要捱到晚上,唔好啩⋯⋯

小一真係要時間調節, 我仔仔又係小一, 太早要起身, 一叫佢起身都呆呆地, 無咩胃口 ,通常都係食半個包就話夠 -__-  

回覆樓主:

簽名被屏蔽

waiyinbb 發表於 19-9-6 08:27
如題。阿仔剛升小一,返學時間同幼稚園已經不同了,幼稚園又有早餐食。琴日今日佢早餐只係食得少少,又食得 ...
雖則早餐是最重要,一些硏究話對於早上上堂學習,carb 影響最大。其實大多家庭最豐富都是晚歺,保返數就得,越鬧只會越抗拒

0030 發表於 19-9-6 10:51
我要求至少2個蛋做早餐~
唔驚大個有心臓病、血壓高問題嗎?

1998Ruby1998 發表於 19-9-6 10:17
咁早啲起身就可以。未訓醒未知餓同埋未有動力食早餐,要預左有 10 分鐘時間畀佢回魂。
如果係烚蛋會食得慢 ...
應該說早d訓,訓得是福

jli008 發表於 19-9-6 16:21
我給女兒的早餐堅持要有少量肉的食物,不會要求一定要食得晒. 另間中家長能自己弄一個愛心午餐給孩子更好. ...
我有個朋友細個時一食肉就嘔,阿媽都冇佢辦法,但一樣生得牛高馬大

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-9-8 07:42
雖則早餐是最重要,一些硏究話對於早上上堂學習,carb 影響最大。其實大多家庭最豐富都是晚歺,保返數就得 ...
我仔朝朝冇食早餐就出門,咪一樣肥c大隻

可能起得早,我仔都食得唔多,大概半個包加一杯奶,餘下可以路上食(行去等校巴期間)另外會比佢帶一盒生果返學,第一個小息食(午飯前有兩個小息),佢會食晒。唔驚佢餓親。