用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇小朋友小一屋企食早餐食少少就返學 ...
樓主: waiyinbb
go

有冇小朋友小一屋企食早餐食少少就返學

jli008 發表於 19-9-8 18:41

各人吸收不同吧,我先生早歺也不可以吃旦,所以因人而異。肉 ...

又舉多2 egs:

1 身邊一位食肉獸朋友,四十幾已糖尿病,一天無段段係街到暈低左

2 大學時有位印度朋友,因宗教100%素食,佢係e科生

我不是建議人完全食素,但網上太多不知來歷資料,好肯定的是,慢性疾病越來越年輕化,肥到似隻豬家貓都在街舖見過,最安全是跟who 或政府建議,均衡飲食,食物金字塔,小學常識都有教。若果早餐無時間/胃口,咁午餐晚餐食返夠 肉類/旦白質,唔會是問題,反而carb 相對是較重要

回覆樓主:

簽名被屏蔽

回覆 MrBeast 的帖子

一個星期吃一次,應該不至於吧~而且我女在學校的運動強度很大校隊訓練田徑和跳遠~~我一點都不擔心,反而擔心營養不足呢~

0030 發表於 19-9-9 10:55
回覆 MrBeast 的帖子

一個星期吃一次,應該不至於吧~而且我女在學校的運動強度很大校隊訓練田徑和跳遠~~ ...

thx for the clarification, 事實你女是有需要高旦白質

IloveJJ 發表於 19-9-9 11:00
雞蛋一早平反咗啦喎!
旦除了cholesterol 外,亦有其他goodies, 要食幾多,要搵網上一定搵到你想聽的資料,最好問營養C

IloveJJ 發表於 19-9-9 11:46
係呀!但你問過營養師嗎?會否不同營養師,又有不同答案呢?

通常呢個情況在中e發生多d

回覆樓主:

其實係咪唔夠訓?同埋唔係人人早餐食得落野,我仔都係食半個麵包/幾粒燒賣/煎下蛋,加杯奶咁,佢6點起身,6點9要出門口,都夠哂時間

waiyinbb 發表於 19-9-6 08:27
如題。阿仔剛升小一,返學時間同幼稚園已經不同了,幼稚園又有早餐食。琴日今日佢早餐只係食得少少,又食得 ...

我個女有時都食好少,有時佢話唔想食...我都唔逼佢,因為我知道一起身都冇乜胃口,由佢,等小息食啦………… 又唔需要因為咁嘅事而勞氣嘅,你諗下……咁早起身,真係冇乜胃口想食嘢㗎,帶啲嘢食小食囉