用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請教各位,國際學校AIS,ESF,HKA
go

請教各位,國際學校AIS,ESF,HKA

而家係揀幼稚園階段,但係諗住可以將來直升,所以想請問下有冇用家可以分享,呢三間學校的學術如何,比較鐘意科學和數學這兩方面。意向小班教學。英基係target烏溪沙分校,而小學中學係啓新書院。Hong Kong academy 最近睇過,係一間相當不錯的學校,學劵都唔便。因為我細路仔係10月出世,如果讀HKA就變佐做超大b,我又唔係咁鐘意。AIS暫時沒參觀。

HKA 我有fd在讀,佢買咗61萬債券,按國籍quota收生,學術要求唔高,student mix很好。

回覆 hitommycc 的帖子

係啊,債券邊度都要嘅,英基都要50萬囖。間學校啲facility唔錯

其實讀esf嘅係極少人有買债卷

回覆 Saboc 的帖子

好似傳聞好難入哦,要睇到時候面試嗰random number好唔好

好多人報,亦可能要waiting, 真係有人被reject, 但少量,係oral English 太差或太shy.。但 總括嚟講都算好易入, 十居其九都唔會買債券。

钧熹 發表於 19-9-8 11:10
回覆 hitommycc 的帖子

係啊,債券邊度都要嘅,英基都要50萬囖。間學校啲facility唔錯 ...

英基唔買債券都有得讀喎