用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Local Kindergarten想小學轉左國際學校
go

Local Kindergarten想小學轉左國際學校

想請教一下,我小朋友而家K1,如果想小學轉國際學校,係咪K2嗰年就要考, K3嗰年就轉做國際學校嘅year one ?請問係咪間間學校都係咁樣呢?我對國際學校認識好少,請問邊度會可以有多啲資訊呢?例如點樣選校,升學等等,謝謝!

回覆樓主:

以我所知,有兩三間學校有k2(叫reception or something else ) 冇k1, 倒如fis , jis , cis, Singapore IS (not quite sure) ,你現在申請,咁入讀機會大d。其他大部分IS, 都有由幼稚園升上year one , 要插班也不易,except 幾間冇幼稚園嘅IS, eg cais, Stamford, .......

由EK開始,不停扒文,有基礎了解先

empressbo 發表於 19-9-5 18:23
想請教一下,我小朋友而家K1,如果想小學轉國際學校,係咪K2嗰年就要考, K3嗰年就轉做國際學校嘅year one  ...

其實剛升上K1仲有好多機會報國際學校。當年有高人教我上學校網頁睇入學資料,同埋book school tour,我覺得非常有用。可以先了解居住地區附近的國際學校先,9月及10月有很多學校都會有open day或school tour, 建議花點時間去參觀一下學校,你就會知道自己想要那一類的學校。一般國際學校只是對英文程度有要求,不會像直私那麼難考,你只要早一點報名排隊等學位就可以了

mandy_ng207 發表於 19-9-6 08:55
其實剛升上K1仲有好多機會報國際學校。當年有高人教我上學校網頁睇入學資料,同埋book school tour,我覺 ...

謝謝!你說的這個情況是K2就轉去國際學校嗎?

empressbo 發表於 19-9-6 09:24
謝謝!你說的這個情況是K2就轉去國際學校嗎?

K2時考year 1, K2畢業去讀國際

回覆樓主:

K2 先考year one , 如果冇外國護照,又冇priority , 咁就要預一筆錢去用debenture 增加成功機會,eg Malvern , ashk, Stamford .

你也可以今年考reception , for 某一些學校。

總之唔同嘅家庭有唔同嘅考慮,亦都有唔同嘅優勢,真係一言難盡

我都認為愈早入愈好,如真的不太想咁早,點都現在報定year 1,好多學校係會俾早報名的人優先面試,早批收夠人,後一批就要等人放棄才輪住等了,總之玩法好唔同local school

貝珠 發表於 19-9-6 10:40
K2 先考year one , 如果有外國護照,又冇priority , 咁就要預一筆錢去用debenture 增加成功機會,eg Malver ...
係呀!  如果冇外國護照, 根本上都要買debenture先會收 (就算小朋友英文好都要買), 尤其是插班.
可能MASS ADMISSION都仲有機會唔駛買debenture都收.

而家越來越多LOCAL既小朋友轉去讀IS, 競爭都大咗好多.

我小朋友就係岩岩升上k1.睇黎去要準備去報year one.

貝珠 發表於 19-9-6 10:40
K2 先考year one , 如果冇外國護照,又冇priority , 咁就要預一筆錢去用debenture 增加成功機會,eg Malver ...

thanks a lot! 請問reception係咪即係類似K3?我上網睇過啲學校,係未debenture 個range由三四萬(kgv)到幾十萬(ycis)不等?我唔知我有冇睇錯或者理解錯誤,麻煩請指教!

empressbo 發表於 19-9-7 10:04
thanks a lot! 請問reception係咪即係類似K3?我上網睇過啲學校,係未debenture 個range由三四萬(kgv)到幾 ...

每間學校reception 的定義都唔同,學校的website 一定有寫年份月份出生,入那一個班。我意思係有些學校mass intake year 等於k2 ,你今年可一試。debentures 及levy 的定義,也不每校不同,Esf 那幾萬元是一次性收費,每個學生也要付,也不是能增加入學機會的的INR

貝珠 發表於 19-9-7 10:18
每間學校reception 的定義都唔同,學校的website 一定有寫年份月份出生,入那一個班。我意思係有些學校mas ...

謝謝你!請問是否INR會增加入學機會,如果我不選擇,是否可以揀每年一次約二至五萬的annual levy呢?

empressbo 發表於 19-9-5 18:23
想請教一下,我小朋友而家K1,如果想小學轉國際學校,係咪K2嗰年就要考, K3嗰年就轉做國際學校嘅year one  ...

盡快,愈早轉愈好,如果miss左,可能要高小/中一先有機會,口音亦定左,而且我見初小幼稚園在國際好正,同local school even happy school也不很同。

empressbo 發表於 19-9-15 16:26
謝謝你!請問是否INR會增加入學機會,如果我不選擇,是否可以揀每年一次約二至五萬的annual levy呢?
...

你問緊邊間?

貝珠 發表於 19-9-15 21:05
你問緊邊間?

esf and malvern也有興趣

empressbo 發表於 19-9-17 09:29

Esf , depends on 你的catchment zone,如果屬sjs, kjs 而你又沒有任何priority , 只有買inr 才有機會interview . 其他zone , 也可試運氣。Malvern ,看有冇外國護照,有就多數收。冇就要排local 隊或俾over 2M 買debenture (定inr, 忘記了exact name)

empressbo 發表於 19-9-17 09:29

Esf嘅levy係如果收左你而你決定讀就一定要比
同inr跟priority 冇關

貝珠 發表於 19-9-17 11:11
Esf , depends on 你的catchment zone,如果屬sjs, kjs 而你又沒有任何priority , 只有買inr 才有機會inte ...

想問如果 target esf , 會入左IS 讀住Y1 等插班,依家報會唔會等到Y4,Y5 有機會插到

回覆 empressbo 的帖子

Malvern 有 kindergarten 90% 上小學