用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 cut off date 31/8
go

cut off date 31/8

好多is cut off係31/8
咁所有9-12月既小朋友係咪迫住做超大b?
Eg出面n班時,你playgroup?
出面k1時,你n班?
Thank you!

yaijing 發表於 19-9-5 12:25
係。但無辦法。 我仔同學10月出世,讀完 LS 四年級都要被迫重讀 grade 4。

我仔仲要係9月1出世
差一日就要迫做超超超大b

報小學時,cut off date係好嚴。中學會好d。

Sumsumsum123 發表於 19-9-5 12:09
好多is cut off係31/8
咁所有9-12月既小朋友係咪迫住做超大b?
Eg出面n班時,你playgroup?

有D好嚴格,如果想讀留班都要(主要是小學幼稚園),如GSIS, CIS.
有D會因應小朋友發展個別酌情,不過其實做超大B幾好呀,而且全班都是也不會顯老呀。

Cut off day 邊一日都會有人做超大B架喎

Jane1983 發表於 19-9-5 12:44
報小學時,cut off date係好嚴。中學會好d。

我幫小朋友搵緊n咋
發現d cut off date好嚴
如果十一,二月b做超大我覺得ok
但我b 1/9做超大b好大下

yaijing 發表於 19-9-5 12:49
但其實做大 b 也有好處。好過 31/8 做超細b 呀。 我以前都覺得做細b著數,早人哋一年畢業。但其實年紀大少 ...

都係既
而且如果係心儀間學校都無計既

回覆樓主:

我仔讀完K2 入Reception,雖然相等於K2但因為個名唔同咗,小朋友唔覺自己repeat咗。IS 一般都會按能力分組教,而且間間學校教學內容不同(就算係跟同一個學制),即使repeat應該唔會所有嘢學過哂…所以起碼對4-5歲小朋友嚟講冇問題,大個啲先repeat就唔知…

dem0cracy 發表於 19-9-5 13:06
我仔讀完K2 入Reception,雖然相等於K2但因為個名唔同咗,小朋友唔覺自己repeat咗。IS 一般都會按能力分組 ...

都係既
想問下
超大b轉去esf(cut off 31/12)
咪變左要跳級?

Sumsumsum123 發表於 19-9-5 12:36

我仔仲要係9月1出世

你唔想做超大就ESF囉,佢cut off 係一月,不收超大

annie133 發表於 19-9-5 13:37
你唔想做超大就ESF囉,佢cut off 係一月,不收超大

我都會考慮esf,thank you!

Sumsumsum123 發表於 19-9-5 12:52

我幫小朋友搵緊n咋

所有學生跟番學校cut off,又無乜問題的。我女幼稚園時,有同學轉去cut off係8、9月的IS,大家都明白係乜事。

你好介意就揀另外的IS,都有其他選擇。

Jane1983 發表於 19-9-5 14:59
所有學生跟番學校cut off,又無乜問題的。我女幼稚園時,有同學轉去cut off係8、9月的IS,大家都明白係乜 ...

想問下
如果超大b轉去esf(cut off 31/12)
咪變左要跳級?

Sumsumsum123 發表於 19-9-5 15:56
想問下
如果超大b轉去esf(cut off 31/12)
咪變左要跳級?

可以咁講。有個藝員個女由St Cat 升IS,佢老婆同記者講個女係神童跳班。其實只係跟番正常cut off。

Jane1983 發表於 19-9-5 16:10
可以咁講。有個藝員個女由St Cat 升IS,佢老婆同記者講個女係神童跳班。其實只係跟番正常cut off。
...

噢..
雖然年紀上一樣
但課程涵接上會唔會有問題?

回覆 Sumsumsum123 的帖子

小朋友好易適應的。

Sumsumsum123 發表於 19-9-5 16:22
噢..
雖然年紀上一樣
但課程涵接上會唔會有問題?

IS 初小都係玩住學,學生reading , writing level 差異係好大,大家多用分組學習來address 差異。真心冇銜接問題。

貝珠 發表於 19-9-5 16:57
IS 初小都係玩住學,學生reading , writing level 差異係好大,大家多用分組學習來address 差異。真心冇銜 ...

明白,thank you so much!!