用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一入學自行階段家長或監護人住址證明問題 ...
go

小一入學自行階段家長或監護人住址證明問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我都怕有錯, 已經問清楚教育區分區, 等大家可以提早準備資料.

如果負責做監護人既無住址證明, 可以用配偶既住址證明, 要帶備埋以下幾樣野.
1. 配偶住址證明正及副本
2. 小朋友出世紙正及副本 (呢樣一定要有架喇, 因為遞交申請表時都要畀埋學校)
3. 結婚證書正及副本 (可選擇帶唔帶, 為安全計最好帶囉)

又假若住址證明係監護人既父母 (公公婆婆爺爺嫲), 就麻煩帶埋自己或配偶出世紙正及副本去.

以下住址證明必須同申請人姓名相同

1. 水費單 或
2. 電費單 或
3. 煤氣費單 或
4. 固網電話費單 或
5. 寬頻上網月結單 (已經問左係接受,可以用電子帳單) 或
6. 差餉繳費單 或
7. 已蓋釐印租約 或
8. 公屋住戶證明書 (即租約)

如果真係咁不幸以上 8 項都無既, 凡因申請小一入學而有需要宣誓的人士, 須親往教育局學位分配組辦理手續.

家長如有進一步查詢,請與教育局學位分配組聯絡。

地址:九龍觀塘偉業街223號宏利金融中心2樓2室

電話:
2832 7610(香港島及離島)
2832 7620(九龍)
2832 7635(新界西)
2832 7659(新界東)
2832 7700 / 2832 7740(一般查詢)

24小時自動電話查詢系統:2891 0088

網址:www.edb.gov.hk

所有資料都要提交正本畀小學核對, 另備一份副本連同申請表格遞交.

以下既資料係 20/21 年度既, 但各位都可以參考.
學位分配組 2020 年度小一入學統籌辦法 自行分配學位階段 常問問題

問題 (3)
遞交申請表時要帶備哪些證件?

回答 (3)
家長遞交申請表時須帶備下列證件:
a. 申請兒童的香港出生證明書(正本及影印本)(若在出生證明書上最後一欄顯示申請兒童的香港永久性居民身份是「未確定」的,家長必須帶備申請兒童的旅行證件或在港居留許可證的正本及影印本。)或非本地出生證明書及護照(正本及影印本);

b.居於本地各「小一學校網」的申請兒童 (1)所申報的居住地址證明文件(正本及影印本);包括但不限於已蓋釐印租約、差餉單、公屋租約或水/電/煤氣/住宅電話收費單。一般而言,由於銀行信件、法庭傳票及稅上的地址有可能是通訊地址而非居住地址,故教育局一向不接受為住址證明文件。所提交的地址證明文件上的姓名須與家長/監護人的姓名相同。家長/監護人如未能提交上述可接受的地址證明文件或有任何查詢,請致電2832 7700與學位分配組職員聯絡,以便職員提供確切的意見及協助;

c.家長或監護人身份證明文件;及

d.申請丙部乙項所需的文件(如適用),詳情請參閱「填表須知」

(1) 居於內地申請兒童的家長毋須提交為其子女所申報的內地住址證明文件。
   29    0    0    1
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

結婚証書話要帶,正副都要

醒目開學勳章 王國長老

Chan343 發表於 19-9-16 16:17
結婚証書話要帶,正副都要
因為出世紙上面已有爸爸同媽媽資料, 所以我問時職員話可以帶或唔帶, 因為出世紙已經證明到, 係 3 點度我亦括住左最好帶埋

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

這個post 好好但還是很多人自己開個post 來問

醒目開學勳章 王國長老

Chan343 發表於 19-9-19 16:32
這個post 好好但還是很多人自己開個post 來問
早已習慣...........

可能很多人習慣skip紅色post.
By the way, 如果住址證明是2老名,想改自己名,來得及嗎

醒目開學勳章 王國長老

Chan343 發表於 19-9-19 16:42
可能很多人習慣skip紅色post.
By the way, 如果住址證明是2老名,想改自己名,來得及嗎
...
水電煤既單?

呢 D 親身去轉係即轉, 如果係公屋既話, 水同電登記人必定係租約登記戶主, 呢兩樣係無得轉, 唯一係可以轉煤氣

如果監護人是媽媽,小朋友跟外婆住(不同我住的那個校網),我用我現在住的地址申請,是否違法? 是否一定要同住才可以

醒目開學勳章 王國長老

miniwaiwai 發表於 19-9-20 13:42
如果監護人是媽媽,小朋友跟外婆住(不同我住的那個校網),我用我現在住的地址申請,是否違法? 是否一定要同 ...
P.1 跟返你住?

即 #1, 2, 3, 4, 5, 6 可以使用電子賬單?

醒目開學勳章 王國長老

CaviarYu 發表於 19-9-23 09:41
即 #1, 2, 3, 4, 5, 6 可以使用電子賬單?

miriam 發表於 19-9-5 11:51
我都怕有錯, 已經問清楚教育區分區, 等大家可以提早準備資料.

唔該好詳盡,如果上網單都得,放便好多。

如果地址證明有監護人的名,但係目前不在該處居住,係大抽獎前是否需要搬去該地址?

問左學校可以直接用返小一註冊證果個住址證明

請問知道信用咭月結單可以嗎?

醒目開學勳章 王國長老

catta.w 發表於 21-6-4 18:27
請問知道信用咭月結單可以嗎?
以我所知係唔可以

‹ 上一主題|下一主題