用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想報sixth form,Epsom, Caterham, Uppingham & King’ ...
go

想報sixth form,Epsom, Caterham, Uppingham & King’ School Canterbury? [複製鏈接]

Agents比咗不同學校,唔知點楝好,有無讀緊的家長,大家比D意見,分享吓!
1 Epsom
2 Caterham
3 Uppingham
4 King’ School Canterbury?
   4    0    0    0

如果小朋友喜歡音樂,Canterbury 是一個很好的選擇。學校較少香港或內地學生。Pastoral Caring做得好,老師會根據學生喜好而做有關的support。

其它學校,可以看看另一個post「報選英國中學」

kct18 發表於 19-9-5 10:11
Agents比咗不同學校,唔知點楝好,有無讀緊的家長,大家比D意見,分享吓!
1 Epsom
2 Caterham

這幾間都是傳統學校,不知你女兒是否他們那杯茶,中四時去考入學試,一般都考得不好,所以要預多幾間。
若第一輪考不到好學校,即是聖誕前後,可考慮四大學店(現在應是五大了),當年都是有這樣的計劃。坦白地説,中四過去讀GCE,我覺傳統學校和學店都各有好處,不妨了解清楚。

對呀。當年Agent教要報一兩家難入,一兩家適合和一家容易。

1 Epsom
2 Caterham

請問你經邊間Agent?因為我也想報Epsom , 但Agent話Epsom 今年唔再收生(emoji)

我之前都問過agent 有關Epsom, 話佢哋收少咗寄宿生,因為減了宿位,唔知係咪這個原因。

回覆 hollymama 的帖子

學校網頁冇話唔收海外生喎,你試下自己申請:
https://www.epsomcollege.org.uk/admissions/how-to-apply/international-pupils/

1 Epsom
2 Caterham
我D細路1、2、4都報過。4讀緊,阿囡玩開music揀佢,我就因為pastoral care好所以㨂佢。1、2當時係後備之選。
‹ 上一主題|下一主題