用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 選報英國中學
go

選報英國中學

1. Dauntseys school2. Lancing college
3. Caterham school
4. Bromsgrove school
5. Epsom college
我女成績唔錯,但不是勤力嘅人,亦唔係書蟲果類!性格好動,大膽,social skills唔錯!以上究竟邊一間較適合呢?agent叫報下Epsom, 但呢d學校係咪較傳統?我担心唔適合我女d活潑型!可以俾d意見嗎?
我地報yr 10
已有Ukiset result, 成績唔錯,要大包圍報晒五間?

fafapoodle 發表於 19-9-5 09:10
1. Dauntseys school2. Lancing college

好似無人再分傳統學校是活動、讀書型,以男女校計,除了最top幾間外,都是不只追求分數,也有相當多的課活動。除了第一間不認識外,其餘四間都是熱門的選擇。
由於每間學校收國際生的比例都不高,當年我都有報五間,入學試也很難。

回覆 kls12 的帖子

上網睇左學校網站比較,加埋agent資料介紹,就係覺得第一間啱呀女性格,但agent話佢d成績可以報考其他試下,咁,比我感覺佢覺得呢間次一等,所以好想知道大家嘅意見!因為我身邊無乜朋友仔女去留學,所以資訊較少。

Caterham 是academic selective school。 Sixth form 很忙。Year 11或以下比較輕鬆(long holiday 只有很少功課)。學校Art 和 Drama 很好、sport 都多選擇、小bullying。如果有offer就要用心讀,因為學校會踼走小量不達GCSE標準的學生。因為在效區,做servicing的選擇較少。
如果小朋友一定要出國,就大包圍。如果走不走都無所謂,就報一兩家難入的。

在這五間中, 有兩間我就去過Open day 。
Epsom 比較多中國/香港學生。
Lancing 就比較多歐洲學生。
其他我就不太知道。

剛找到這個WEBSITE,可以參考下。
https://right-school.com/hk/rsbs/main.html

5間都好,咁會再比較邊間香港學生少D,local既寄宿生多D,科目選擇多D,重點sport啱自己多D,校舎大D,地區好D,學費平D而去揀三間黎考就算。

回覆 fafapoodle 的帖子

May I know which agent have you chosen?

回覆 TingKiumom 的帖子

我係幫襯英識

thanks

RE: 選報英國中學

請問樓主到最後為女兒揀邊間學校?

LLLT 發表於 19-9-5 14:06
Caterham 是academic selective school。 Sixth form 很忙。Year 11或以下比較輕鬆(long holiday 只有很 ...

原來你小朋友都Caterham School 畢業嗎?
其實係一家四口子

回覆 一家三口 的帖子

小朋友不是在Caterham讀。只不過係有朋友讀過,所以有一些了解。
但係現在就和你的小朋友讀同一所大學。

LLLT 發表於 20-9-12 00:07
回覆 一家三口 的帖子

小朋友不是在Caterham讀。只不過係有朋友讀過,所以有一些了解。

IC. 我囡囡個人感覺就Caterham School 唔算谷啦! 佢仲同朋友仔講叫佢考Concord, 想要成績就要谷下。

一家三口 發表於 20-9-12 09:08
IC. 我囡囡個人感覺就Caterham School 最算谷啦!  佢仲同朋友仔講叫佢考Concord, 想要成績就要谷 ...
5間都係私立嗎?學費幾多?

angelleungyp 發表於 19-9-5 16:38
在這五間中, 有兩間我就去過Open day 。
Epsom 比較多中國/香港學生。
Lancing 就比較多歐洲學生。

我想問下lancing,agent話多中國人,唔知係咪?

fafapoodle 發表於 19-9-5 09:10

kct18 發表於 20-9-12 15:29
我想問下lancing,agent話多中國人,唔知係咪?

上年去過 Lancing open day,我見歐洲人多過中國/香港人,不過現在脫歐,今年可能變改收多中國學生呢!
如果Lancing 叫做多中國/香港學生的話,Brighton college 還要多很多,全校一半是留學生,大部分是中國/香港人呢!

angelleungyp 發表於 20-9-12 23:41

上年去過 Lancing open day,我見歐洲人多過中國/香港 ...

原來Brighton 成績咁好係依個原因

kct18 發表於 20-9-13 00:26
原來Brighton 成績咁好係依個原因

上年我去 Brighton collège open day ,他們校長自己在台上講得很清楚,他們學校差唔多有一半學生來自 oversea,而且中國內地家長很慷慨捐錢給學校呢!
他們的數學大樓和 sport centre 都是內地家長捐錢起呢!