用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Gcse成績
樓主: 喧嘩
go

Gcse成績

samuellor 發表於 19-9-5 18:24
看什麼年代啦
Oxford 的2年前

samuellor 發表於 19-9-5 18:19
以前是,讀一年F6 再入。
以前只有中大收HKCEE考得好的做暫取生,HKU 不嬲要讀到F7

samuellor 發表於 19-9-5 18:26
近年已很少可用GCE 去HKU med
梗係唔係啦,2年前入medic

samuellor 發表於 19-9-5 18:29
看那一間,多數難尾。
一個成績不好的,今年讀多半年foundation 接澳洲8大之一的Monash

hongkeikei 發表於 19-9-5 18:24
英國G5唔睇GCE 睇什麼?GCE =A level 喎我朋友兒子也是用GCE 入Oxford,另一個用GCE 返HKU Medic
...

係囉,我問緊gcse, d人扯到95搭8咁,我都冇氣,呢度係海外留學版,我真心想問嘅係gcse囉

samuellor 發表於 19-9-5 18:30
我說過好多二三缐foundation 唔識字都收英國也是

其實唔使用英國、澳洲分好定唔好,兩邊都有好及不好的大學。只不過普遍英國大學畀人印象會較澳洲的嚴謹一些。
澳洲8大一定好過英國某些雞校,但英國G5比澳洲8大更出名及受歡迎

samuellor 發表於 19-9-5 18:35

打錯左,F7, 我識那位用GCE A Level
如果係GCE AL 攞6科A拔尖入HKU又唔啱數, 有人會讀6科AL仲攞到A?

喧嘩 發表於 19-9-5 18:37
係囉,我問緊gcse, d人扯到95搭8咁,我都冇氣,呢度係海外留學版,我真心想問嘅係gcse囉
...
係呀。數理科gcse對於讀開DSE的band 1學生唔難,但Econ,History 那些科會不會難就唔清楚。

GCSE不難。但是,GCE 或 Pre U 就難很多。由其是文商科,讀三科GCE已經忙到死。

喧嘩 發表於 19-9-5 08:29
真心問
係米攞10個8個A* 先叫正常?
我身邊朋友嘅仔女,全部都係,其實係佢地叻還是真係咁淺?

又唔可以咁講,以我所知,香港一間有igcse考嘅直資女校每年大約有四份之一學生考到8A*或以上。

Eddie1997 發表於 19-9-5 22:16
又唔可以咁講,以我所知,香港一間有igcse考嘅直資女校每年大約有四份之一學生考到8A*或以上。
...

我問緊英國gcse

喧嘩 發表於 19-9-5 22:58
我問緊英國gcse

咁對不起,答錯題。但係又咁講,乜野叫正常?你身邊原來全部叻人,成績一向名列前矛,讀嘅都係top50學校,唔攞10個8個A*就係唔正常。問題根本唔關個試,band3出狀元唔正常,皇仁出狀元正常!而且你可以睇下英國以gcse學校排名,如果去到200以外嘅學校A*/A比率都有60%,你要嘅答案就係正常,唔洗問。

Eddie1997 發表於 19-9-5 23:32
咁對不起,答錯題。但係又咁講,乜野叫正常?你身邊原來全部叻人,成績一向名列前矛,讀嘅都係top50學校, ...

學校post 出黎果d係全級生,我問果d係香港去嘅學生,網上係搵唔到資料,我就係唔知攞10個8個係易事,定係佢地個個都超級叻,今年到我女考,我覺得佢應該唔會有10個8個,但我都想俾條底線佢,攞到咩分先叫對得住自己,同埋佢有報pe, music, 呢兩科要攞8,9係米冇乜可能?

醒目開學勳章

喧嘩 發表於 19-9-5 23:40
學校post 出黎果d係全級生,我問果d係香港去嘅學生,網上係搵唔到資料,我就係唔知攞10個8個係易事,定係 ...

由香港去英國讀書的中學生有Band1-3, 好難一概而論他們的能力,Band1過去讀嘅相對考得好係正常, 你可以比較返你朋友的子女在香港讀那一個banding再衡量。

學校每2個月有form order或成績單, 上面記載了平時功課/上堂表現/測驗成績, 亦會有GSCE考試預期的grading, 應該同實際出來的相差不遠。