用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我依家form3 ,想转校读form4
go

我依家form3 ,想转校读form4 [複製鏈接]

0    0    0    0

fungdaaora 發表於 19-9-4 22:02
我中2升中3,本來讀緊Band1頭中學,但是成績跟不上,又被要求留班,所以轉了一間男校band3尾,但是發現不適 ...

大前提吾係你轉吾轉,係有無學校收,自己都認現校不適合自己,當然轉啦,加油

回覆 lm251099 的帖子

嗯,就係唔知有冇學校收

回覆 fungdaaora 的帖子

一開始轉嘅時候只係為咗升班,但係估唔到學習環境咁差,

我中2升中3,本來讀緊Band1頭中學,但是成績跟不上,又被要求留班,所以轉了一間男校band3尾,但是發現不適 ...
我有少少建議給你,不如你有空看看我私下給你的電郵。

見你出好多個帖子想必十分心急。如果家庭負擔得起可以嘗試插下直資。新學年已開學現時未必有插班位,但樓主如果有心轉,心儀band 2 津校可嘗試逐間寄信及成績表去申請,如果你成績好又有誠意,或許會有機會,插班最重要考筆試,有能力嘅説不定學校會比個機會你,就算唔成功下學期仍可再試,不要灰心。
加油 !  

回覆樓主:

我反而覺得官津私直到中三一般未必滿,與其在這惡劣環境多等一年,不如馬上與家人和信得過的老師(可以是之前的中學老師,甚至是小學老師)商討,趁剛開學嘗試轉,因為中四已是選了科的第一年,中三能轉就早點轉。祝福你,願一切順利,加油!

回覆樓主:

我反而有興趣想知為何當初只係留班為何會為升班而去band3校?去band2可接受band3真係不適合band1生!當初家人無俾意見嗎?

你e+S3,想轉校嘅話,建議你盡早轉,因為各校的中三的每個學段考試成績都會計入"中四選修科"的排名次序,越遲轉到越難揀到好嘅選修科,到時又要為自己不喜歡的選修科目而煩腦轉不轉校。之前你係由邊區轉至邊區呀?

YmOra 發表於 19-9-5 07:48
你e+S3,想轉校嘅話,建議你盡早轉,因為各校的中三的每個學段考試成績都會計入"中四選修科"的排名次 ...

佢想轉中四

In2c68 發表於 19-9-5 01:53
我反而有興趣想知為何當初只係留班為何會為升班而去band3校?去band2可接受band3真係不適合band1生!當初家 ...

香港有B3尾的男校嗎?

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 19-9-5 09:03
香港有B3尾的男校嗎?
香港仔已經有一間
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-9-5 09:14
香港仔已經有一間

樓主已經中四,要轉有D麻煩,如果肯repeat一年會好D吧。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 19-9-5 09:16
樓主已經中四,要轉有D麻煩,如果肯repeat一年會好D吧。
係轉校 S.3 repeat, 想 S.4 轉校係好難, 學校無佢 S.3 成績, 就算考插班試係考返該校 S.3 卷, 都難以評定真正水準去到邊, 到時點揀科?

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-9-5 09:19
係轉校 S.3 repeat, 想 S.4 轉校係好難, 學校無佢 S.3 成績, 就算考插班試係考返該校 S.3 卷, 都難以評定真 ...

但佢依家已經係S4了,要轉最快都係下學期,其實校風好既B3都有,乜佢揀間咁既。

miriam 發表於 19-9-5 09:19
係轉校 S.3 repeat, 想 S.4 轉校係好難, 學校無佢 S.3 成績, 就算考插班試係考返該校 S.3 卷, 都難以評定真 ...

正常都係入無人要既科。

睇樓主中文唔係咁好,短短一段文字詞不達意,要努力了。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 19-9-5 09:21
但佢依家已經係S4了,要轉最快都係下學期,其實校風好既B3都有,乜佢揀間咁既。
...
佢今年 S.3 丫

miriam 發表於 19-9-5 09:25
佢今年 S.3 丫

即係點㗎?佢F1時係B1A校,升F2時因為要留班所以轉去間B3C學校讀F2,讀咗一年考第一,依家F3想F4時轉校?咁不如F3下學期轉啦!

喂你依家F3嗎?等依家仲係開學無耐,快趣叫個大人打多幾間電話,睇有無位即轉啦。B2尾都有好學校的,搵間校風好既,你邊區呀?!直資得唔得?
‹ 上一主題|下一主題