用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我依家form3 ,想转校读form4
樓主: fungdaaora
go

我依家form3 ,想转校读form4 [複製鏈接]

回覆 fungdaaora 的帖子

因为小学并不是太好,是band3,温嗰間中學都會難度会好难,而且看我不是怎么爱读书,所以band2比较好

fungdaaora 發表於 19-9-5 18:45

因为小学并不是太好,是band3,温嗰間中學都會難度会好难,而且看我不是怎么爱读 ...
"小学并不是太好,是band3",但升上band1頭中學?我感到有點......

回覆 cornelius 的帖子

在那個校網讀書?

回覆 canterlau 的帖子

你多次提到不愛讀書?何謂為“愛”?
估你小學一般,大抽獎也是BAND1尾,運氣好,進了BAND1頭的中學。

讀書本身就違背天性,所謂愛讀書孩子,也是後天培養與引導的結果。

看你主動自己提出轉校,本以為你還有一顆上進的心,一顆不安現狀,勇於進取的心。
原來僅僅因為聽不懂其他同學語言。在我看來區別不大。
即使band 2學校給你機會,你都可能抓不住。面試時,很容易能感覺到你的求知,你的進取,你很難偽裝。

回覆 Danielhk 的帖子

如果你在b1a 的官校被要求留班,坦白說你真的设有努力過,留班生的學習態度的確很嚇人,怎可能平均分相距那麽大,top av 85 , mean av 62 , lowest av 1X ..av 40 還有試升, 就算小学b1c 升上的資質也不致於av 1x-2x ……還有發現被主車群抛離的不乏家長心目中的名津小……我只看到升中後學生沒有自我要求及家長沉醉於XX校考第尾也不是很差,只是同學强。
調整心態重新上路吧,逆境自强,勿找籍口,
我S2女兒還在温習,佢怕明天上堂聽唔明而上堂冇心机……

王家爸爸 發表於 19-9-5 18:13
如果係喺大陸落嚟已經十幾年,其實同中文小學升中既同學唔會有好大差異。
如果係初中時,升B1學校,聽唔明 ...

中學生畢竟也是個孩子,家人支援不足,原本嘅學校讀唔上轉校,難免會影響自信,既然樓主仍有一夥學習嘅心,大家正面點鼓勵吧。希望做教師嘅家長pm佢,給他直接有用的意見。

試下列一個表,寫齊課外活動,然後寫一封信,講出你的意願,加埋影印成績表,全部學校寄一份去。有消息再上來問意見。

fungdaaora 發表於 19-9-5 17:18
回覆 little_yolky 的帖子

我大陸落嚟已經十幾年,只不過平時鍾意用拼音打字,我中三升中四,但是覺得頂唔 ...

過去的就由他過去吧!現況係係想轉校,你一定認為轉校對你有幫助,咁就去為自己努力地改變吧!忘記過去努力面前。你已升中四,你要有定心理準備,去到別校未必有你現在已修讀緊嘅組合給你選擇,如果家庭負擔得起,去直資會容易D選讀自己喜歡的選修科。努力呀!

fungdaaora 發表於 19-9-5 18:45

因为小学并不是太好,是band3,温嗰間中學都會難度会好难,而且看我不是怎么爱读 ...

若你不愛讀書,無論中或英,語文能力好極有限,中學生必須有自學的心,對自己有要求,有動力才能不斷進步。好多野單憑想係冇用架,我想入間好中學,我想入大學,我想揾份好工,想.......  。 響競爭型社會,憑什麼要人家選你 ? 比機會你? 世上冇不勞而獲,積極裝備好自己,才是你最有用嘅武器。

cornelius 發表於 19-9-5 19:51
"小学并不是太好,是band3",但升上band1頭中學?我感到有點......
Band 3 小學叻既學生升上 Band 1 頭中學,其實唔出奇,例如西區既潮商、灣仔既嘉道理,都有學生入到 Band 1 頭中學。

cornelius    發表於 19-9-6 10:41

fungdaaora 發表於 19-9-5 17:41
回覆 little_yolky 的帖子

都唔可以話係勤力嘅,父母為了面子要求我每日補習大概六到八個鐘,因為係補習社 ...

欣賞你會自救的態度,我個仔今年入左band2尾的學校,果到都重有想學習的同學,老師好肯幫學生!所以現在就算band3但考第一,band2尾band3頭都可能會俾你果間好,至少離開你會開心好多!快d去試,我相信肯試機會一定有!

回覆 goodmama2003 的帖子

你覺得温到半夜值得跨讚?佢醒目就一早訓左……
我係擺明話樓主態度有問題

中一中二成績單難看。你一定要有合理解釋。要表明自己現在已經成熟懂事,已經好努力去進步,所以有了現在第一名的成績。
對方感覺到你的進步,你的努力,就會給你機會。
千萬不要講,你現今仍然不愛學習。
讓對方感覺不錄取你,就是遺珠,就是走寶。
要達到這個效果,你必須痛定思痛,真真正正熱愛學習。
你的自薦信,一定要精心準備。
不要談周圍環境糟糕,要談自己要求進步,值得更好學校。

Danielhk 發表於 19-9-6 13:41
中一中二成績單難看。你一定要有合理解釋。要表明自己現在已經成熟懂事,已經好努力去進步,所以有了現在第 ...

同搵工差5多, 不要說現校的壞話。

王家爸爸 發表於 19-9-6 09:57
Band 3 小學叻既學生升上 Band 1 頭中學,其實唔出奇,例如西區既潮商、灣仔既嘉道理,都有學生入到 Band 1 ...

但係樓主話嚟咗香港1X年,依家中3/4,即係大概幼稚園-小一嚟,唔識普通話本來正常,但你注意佢係用好多標準簡體字,香港讀小學既唔應該習慣用咁多簡體字。而且用拼音輸入法,識得拼音但唔識聽,兄弟你教我呢個係咩玩法

little_yolky 發表於 19-9-6 14:25
但係樓主話嚟咗香港1X年,依家中3/4,即係大概幼稚園-小一嚟,唔識普通話本來正常,但你注意佢係用好多標 ...

你不該這麼一針見血     

asweetmom 發表於 19-9-6 14:29
你不該這麼一針見血

依家1X歲既年輕人,全部小學階段都有普通話堂,根本唔可能聽唔明,仲要識輸入法。

‹ 上一主題|下一主題