用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我依家form3 ,想转校读form4
樓主: fungdaaora
go

我依家form3 ,想转校读form4

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 19-9-5 09:28
即係點㗎?佢F1時係B1A校,升F2時因為要留班所以轉去間B3C學校讀F2,讀咗一年考第一,依家F3想F4時轉校? ...
唔好再估, 等佢出黎解話算數
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-9-5 09:33
唔好再估, 等佢出黎解話算數

其實很多校風好既,無錢直資可以申請學費減免,成績好banding低既直資仲可以免學費添。

lm251099 發表於 19-9-5 08:30
佢想轉中四

明白。中四轉我估會太遲了。

fungdaaora 發表於 19-9-4 22:28
回覆 lm251099 的帖子

嗯,就係唔知有冇學校收
問題係有無去試,如果唔試,一定無機會。

miriam 發表於 19-9-5 09:14
香港仔已經有一間
赤柱行船學校

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 19-9-5 10:02
赤柱行船學校
同香港仔校拍住上
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

little_yolky 發表於 19-9-5 09:31
喂你依家F3嗎?等依家仲係開學無耐,快趣叫個大人打多幾間電話,睇有無位即轉啦。B2尾都有好學校的,搵間 ...

佢宜家今年升S4,S1-2係1A中學,S2留班,為升班轉左去3仔中學,考第一,今年又想插班S4,我估~~~

mcl203 發表於 19-9-5 10:57

佢宜家今年升S4,S1-2係1A中學,S2留班,為升班轉左去3仔中學 ...

我原本係咁理解。

現在剛開學,未必冇學位,快啲揾大人一同商討,揾啲學校去試試,加點誠意,有機會的,加油,要快喇,有困難無路訴可以呢度同uncles aunties 講。

cornelius 發表於 19-9-5 12:00
現在剛開學,未必冇學位,快啲揾大人一同商討,揾啲學校去試試,加點誠意,有機會的,加油,要快喇,有困難 ...

係,人哋聽到細路聲就唔理你。

幾乎所有學校都能拿出一個位。
不存在無位的問題。
關鍵是校方願不願意給機會。
我兒子9月底搬屋小四插班時,電話詢問都話無位。
但我們準備了許多資料和信件,整理成冊,郵寄給個個學校。有大約五家給了機會。

我在小學概覽,列出儅區所有學校,先是一綫小學,然後也考慮二綫頭。接著考慮交通方便臨近校網。
備選學校名單就有20--30個.

樓主畢竟也是band1A出來的,這個實力總是有的。你居然選擇band3尾,實在無法理解。不過已經發生,忘記過去,趕緊回頭。band 2一定有機會。甚至可以嘗試band1c.
精心準備,不要自我設限,無論學校處於何區,都去嘗試。交通根本不是問題。
加油!看出來,你還有不斷進取的心。任何時候都不遲。

我怕樓主(即想轉校嘅同學)家裡缺乏大人支援,否則不用自己在這裡請教。所以我強調若有須要,要搵信得過的大人幫助,例如以前阿sir miss,再唔係呢度都好多uncle/auntie可以給予援手,但要快呀!

fungdaaora 發表於 19-9-4 22:02
我中2升中3,本來讀緊Band1頭中學,但是成績跟不上,又被要求留班,所以轉了一間男校band3尾,但是發現不適 ...

依家中三,先開左學幾日,比D誠意續間去問/寄信。相信當日入到1A,底子應不太差,相信搵Band2有機會的。加油

cornelius 發表於 19-9-5 12:44
我怕樓主(即想轉校嘅同學)家裡缺乏大人支援,否則不用自己在這裡請教。所以我強調若有須要,要搵信得過的大 ...

樓主潛咗水!

我估計樓主係新移民,係大個先落嚟,因為勤力,所以入到B1A中學。中一仲可以食老本,但可能英文真係差D,所以中二就真係追唔上。因為人生路不熟,屋企大人又無乜支
援,所以是旦搵咗間轉校,點知中伏。

我諗樓主你唔好等,真係無大人幫忙,就自己做profile,連同成績表同自己最省鏡既嘢加多封自薦信(寫好D唔該)寄去學校,要求下學期插班。不過我最驚你唔識又中伏。

回覆 little_yolky 的帖子

我大陸落嚟已經十幾年,只不過平時鍾意用拼音打字,我中三升中四,但是覺得頂唔順,不过是听书听不懂,才转,但因為係band one學校嗰個成績有啲難睇,啲試卷都好難,同埋比較遲转,本来都是想band3 or band2,咁啱搵下搵下嗰間收,但是但係冇諗到全部係新來港同學,我是广东人,普通话都係唔識。全班24个23说普通话,上堂嘈得你又唔知佢哋話乜

都唔可以話係勤力嘅,父母為了面子要求我每日補習大概六到八個鐘,因為係補習社所以就算我分心都唔返得去邊,五年每一日都係六到8個鐘補習,正常人成績都好啦,但係我並唔係太鍾意學習,所以上到中學停咗補習之後就打回原形,我又唔係學霸,又唔係好差,所以band2適合我,但中英數都都唔合格,band3冇收到正常啦

fungdaaora 發表於 19-9-5 17:18

我大陸落嚟已經十幾年,只不過平時鍾意用拼音打字,我中三升中四,但是覺得頂唔 ...
如果係喺大陸落嚟已經十幾年,其實同中文小學升中既同學唔會有好大差異。
如果係初中時,升B1學校,聽唔明老師講嘜,會唔會係英文程度既問題?如果係我既意見係當初應該用有趣啲既方法去改善英文(例如睇英文電影),而唔係諗轉校。
如果目前係中三升中四,學校又係講普通話為主,你係廣東人適應唔到,咁我贊成你應該轉校。

因為唔知道你係讀邊間,所以好難俾到有用既意見。我假設你讀港島區學校,Band 1 頭中學係指 QC、SJC、KC 嗰類,以 Band 3 係指航海學校、香港仔工業嗰類。咁其實你可以試下叩鄧鏡波、聖類斯之類既學校。

回覆 王家爸爸 的帖子

其實之前小学老师係建議band2头,但係父母冇聽到佢意見,一定要band1,父母只有小学程度,我又唔识,