用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 泳隊和田徑隊
go

泳隊和田徑隊

如果是學校泳隊和田徑隊,對升中有幫助?謝謝大家

回覆 coco_1982 的帖子

一定有

coco_1982 發表於 19-9-4 19:50

喺學界攞過獎一定有用,如果冇嘅話就真係麻麻地

money3298 發表於 19-9-4 20:42
喺學界攞過獎一定有用,如果冇嘅話就真係麻麻地

麻麻哋有用

回覆樓主:

若係校隊仲要睇有無份出賽,出賽又有無成績,有成績又是否全港前列。否則,當係興趣班,又會好過無咁囉!

Arabellahk    發表於 19-9-6 13:06

好的,唔該曬你哋(emoji)(emoji)

mcl203 發表於 19-9-4 23:48
若係校隊仲要睇有無份出賽,出賽又有無成績,有成績又是否全港前列。否則,當係興趣班,又會好過無咁囉!

...

有成績但不是全港前列都無用嗎? 是否神校先咁高要求?

其他如HY, St Joe 嗰d 都要 咁高要求?

見好多小朋友一星期操3日水, 都未必有學界有獎牌, 咁係咪留番d 時間谷成果好過?
謝謝

校隊又有牌都有用㗎!!

如果學界又勁嗰D, 已經有教練主動揾你入xx中學或xx書院!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 hippoo 的帖子

你這帖真大膽
竟然話HYS同SJC唔係神校
如果以游水計,兩間分別係女子同男子在港九D1的老二
收人點會對實積冇要求?

仲有
一星期操3日對一個準備以游水創升學路的人來說
根本係遠低於平均日數
一般都會操5至6日

如果到小四都冇機會入三甲的話
我覺得就唔值操咁多日
我是護書簿

游泳和田徑都係睇時間為主,若時間係快到全港前列,基本上已經有認受性高既獎牌。

觀乎3間直資女校,似乎收既都係學界前列+有教練推薦。以田徑為例,學界單項入頭8已經唔係太大作用。又估,其他如MCS或SPCS或WFN,機會係比較大。

個人觀察而已~

hippoo 發表於 19-9-7 20:16

一星期操3日水就想爭金奪銀?不如轉玩專項,一星期操2日足夠學界/全港賽入3甲。

如果只係學校泳隊同田徑隊成員,對升中可以話幾乎無幫助;但係如果有排名,咁就好可能對升中有幫助啦。

hippoo 發表於 19-9-7 20:16

如果唔係全港前列,神校自己小學都大把,根本唔需要外求。

如果B1生有泳隊和田徑隊是錦上添花,被印象為動靜佳而,懂得時間分配。

但如果B2生的話應該有份學界獎才有意思

王家爸爸 發表於 19-9-8 14:44
如果只係學校泳隊同田徑隊成員,對升中可以話幾乎無幫助;但係如果有排名,咁就好可能對升中有幫助啦。

...

田徑,小學階段係無全港排名~~~

Arabellahk    發表於 19-9-29 18:03

mcl203 發表於 19-9-8 19:39
田徑,小學階段係無全港排名~~~
係喎,咁就唔好諗田徑啦。

學校会睇全港小學區際田徑錦標賽. 佐敦神校就出過conditional offer 係呢個賽事跑入頭8就收

bbeasy25 發表於 19-9-9 09:25
學校会睇全港小學區際田徑錦標賽. 佐敦神校就出過conditional offer 係呢個賽事跑入頭8就收 ...

若如此,果D係經網絡推薦,多於佢是否係入全區賽頭8。徑有3項,各有頭8,共24人,若未係前列位置,作用係一般~~~

游到全港學界頭三又如何? 讀書成績唔得, 結果

YIU_2012 發表於 19-9-9 10:34
游到全港學界頭三又如何? 讀書成績唔得, 結果

體藝生,專注某項成績投放太多時間,自然就要有取捨。兩者並存,相信都係少數吧。

坊間傳聞甚麼非B1頭學生係不可能,又文又武,或許只係一廂情願,又或許,只係以自己感覺既B1頭為出發點。戴翻頭盔先,也文也能武一定存在,只係%問題。

Arabellahk    發表於 19-9-29 18:04