用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <討論>小學生社交的成長...
樓主: retriever
go

<討論>小學生社交的成長...

回覆 asweetmom 的帖子

無貶低你鄰居,睇你post誤以為係car pool式順便接送。如果係特登接送,亦係好有心。
接送去療養院,好難順路吧。一個人落難,身邊人雞飛狗走,無血緣的同窗雪中送炭。我覺得感動ga。

retriever 發表於 19-9-10 15:30
你正講到男仔成FRIEND 既過程...

一係集體運動, 足藍排之類...

你講到集體活動唔受家長歡迎,另外想起某家長,我小朋友小二時,她問我小朋友有什麼運動,我話球隊,佢即時反應系,球隊無用架,要玩個人的運動,個牌先係你自己的,唔好浪費時間啦,趁細個揾樣可以個人的運動,游水,田徑,羽毛球,乒乓球呢d ,球隊贏左,個杯都唔係俾你既

asweetmom 發表於 19-9-10 21:02
我自己的標準是以借錢為分界線,能跨過這條線的朋友我只有兩個。分別能借10萬和30萬,這是我預計他們不還 ...

咁我無朋友

retriever 發表於 19-9-10 18:22
我既育兒想法, IN GENERAL 係跟你果套接近既...

我成日話: "諗下有D 咩唔駛幫佢做" (而唔係諗下有咩要幫 ...

其實你講呢啲,包括係pk下,無人幫,群體活動,參加制服團隊就全部都有了。

asweetmom 發表於 19-9-10 21:02
我自己的標準是以借錢為分界線,能跨過這條線的朋友我只有兩個。分別能借10萬和30萬,這是我預計他們不還 ...
我自己都無禁多錢借俾人啦

IloveJJ 發表於 19-9-10 23:41
其實你講呢啲,包括係pk下,無人幫,群體活動,參加制服團隊就全部都有了。
...
再一次向大家誠意推介「成長的天空」(若被invite),其中亦有團體和親子pk 活動

MrBeast 發表於 19-9-11 08:20
再一次向大家誠意推介「成長的天空」(若被invite),其中亦有團體和親子pk 活動  ...

學校填問卷揀人參加,我兩個仔都無需要喎

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-9-11 08:20
再一次向大家誠意推介「成長的天空」(若被invite),其中亦有團體和親子pk 活動  ...
乜嘢叫pk活動?

IloveJJ 發表於 19-9-11 11:13
學校填問卷揀人參加,我兩個仔都無需要喎
只可說我們是因慢得福

bobbob 發表於 19-9-11 11:15
乜嘢叫pk活動?
唔出得街

bobbob    發表於 19-9-11 12:37

MrBeast 發表於 19-9-11 12:02
只可說我們是因慢得福

我會覺得係因為我哋本身已有足夠訓練,先唔會有咁既需要

IloveJJ 發表於 19-9-11 12:14
我會覺得係因為我哋本身已有足夠訓練,先唔會有咁既需要
當然當然,不過就算無需要其實參加左都冇壞,因為「成長」有不同的義工和team building 活動,第一出面好少這類活動,二有兩三日camp 都閒閒地都要二三千,e加正苦比左,點睇都是開心,無奈好多家長都視為負面(從其他參加的面色)

MrBeast 發表於 19-9-11 13:08
當然當然,不過就算無需要其實參加左都冇壞,因為「成長」有不同的義工和team building 活動,第一出面好少 ...

要幾年級先有得參加呢? 我女小二, 我未聽過呢個programme。但如果有team building有得去camp我好有興趣。出面d中心都好少有幾日幾夜的camp係for初小o既小朋友。暑假我都只係幫呀女報全日託管, 中心的活動run down類似day camp咁, 都有好多小組活動, 亦有volunteering work要小朋友參與。

MrBeast 發表於 19-9-11 13:08
當然當然,不過就算無需要其實參加左都冇壞,因為「成長」有不同的義工和team building 活動,第一出面好少 ...

參加係好事,不過如果佢哋發現自己一直以來既管教有問題,覺得負面亦係正常。

Elenalan 發表於 19-9-11 13:17
要幾年級先有得參加呢? 我女小二, 我未聽過呢個programme。但如果有team building有得去camp我好有興趣。 ...

小四先開始,到時學生會收到問卷在校填,然後老師再invite 有需要/合適的學生參加。之前有另一個網友分享過,聽落好似每間學校都有少少不同。
ps. 其實好睇參加者心態,我就覺得照正,亦知有些家長唔太enjoy

Elenalan 發表於 19-9-11 13:17
要幾年級先有得參加呢? 我女小二, 我未聽過呢個programme。但如果有team building有得去camp我好有興趣。 ...

回錯帖子

IloveJJ 發表於 19-9-10 23:38
咁我無朋友

你只是沒有願意借他錢的朋友

Jane1983 發表於 19-9-10 21:38
回覆 asweetmom 的帖子

無貶低你鄰居,睇你post誤以為係car pool式順便接送。如果係特登接送,亦係好有心 ...

我反覆看了幾次,你因為無血緣關係的幫助而感動,反過來說有血緣關係的救助是應份嗎?

MrBeast 發表於 19-9-11 17:22
小四先開始,到時學生會收到問卷在校填,然後老師再invite 有需要/合適的學生參加。之前有另一個網友分享 ...

早期被選中的學生和家長被標籤和誤解,心理有抗拒也是正常,現在需要得到家長同意才能做識別。

asweetmom 發表於 19-9-11 20:41
我反覆看了幾次,你因為無血緣關係的幫助而感動,反過來說有血緣關係的救助是應份嗎?
...

唔係應份咁老奉,但血濃於水。親人比起朋友,理論上係就親厚。