用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <討論>小學生社交的成長...
樓主: retriever
go

<討論>小學生社交的成長...

ar_mak 發表於 19-9-10 00:27
你果然係食過夜粥,分析準確.

我見過幾個女人圍埋不停咁講自己老公,但就真係未見過幾個男人坐埋不停去講自 ...
咪係!退休後好鬼黐身煩死人,个老婆出耐d陣街都成曰问幾点番……

我細個窮但係一直住私樓, 真係除了見面打招乎外, 唔識鄰居, 我是獨女, 家長搵食早出晚歸所以返家做功課看TV看書食飯直至晚上大人回家都是自己一個.  高中前父母亦是基本上返學同去圖書館外不準我出外, 我亦不喜歡打電話, 所以印象中冇去過朋友家, 甚少參加非學校搞的活動. 現在幾十年保持得最好的朋友是中學同大學的2組女同學, 可能習慣了, 個人亦覺得沒甚麼可惜朋友多少.   
現在2個仔參加活動多, 識的朋友多左, 他們口中的好朋友是一期一會, 升了班又會不同, 他們現在的2間學校(中學小學)都是流行不分成績升班混班的學校, 每一年會和不同人一班, 學校希望大家會識多些人.   我覺得在電郵多過信的時代, 朋友就隨緣吧.   

回覆 asweetmom 的帖子

朋友之間能夠做到樓主講果d,已經好唔容易,算係好好朋友了。

bobbob    發表於 19-9-10 12:03

HaYi 發表於 19-9-10 08:13
我細個窮但係一直住私樓, 真係除了見面打招乎外, 唔識鄰居, 我是獨女, 家長搵食早出晚歸所以返家做功課看TV ...

所以係咪仔既溝通方式有唔同?

MrBeast 發表於 19-9-9 11:59
做得你舊同學,年紀應唔會好大,大家注重身體同時要灌輸健康信息給子女,不要做ostrich (有感而發) ...

果位舊同學事發前達到事業高峰, 應酬多.

突然事業家庭健康改變, 唔易跨過!

Jane1983 發表於 19-9-10 09:32

朋友之間能夠做到樓主講果d,已經好唔容易,算係好好朋友了。 ...
患難見真情

retriever 發表於 19-9-10 11:21
果位舊同學事發前達到事業高峰, 應酬多.

突然事業家庭健康改變, 唔易跨過!
fd of fd 肝病走左,我好奇問體儉通常早期chk 到肝問題,佢竟然話工作太忙冇時間,實在無言。身邊不少例子,波仔通後,飲食照:舊
anyway, 我對小朋友咁說:處事正面、樂於助人、有一樣長處(可以是eca),自然有朋友,至於知心朋友,一起經歷過一些事情,是不錯的方法

Jane1983 發表於 19-9-10 09:32

朋友之間能夠做到樓主講果d,已經好唔容易,算係好好朋友了。 ...

我只看到有車接送,沒看到其他。鄰居偶然也接送一下我女兒,所以我感覺平常,完全用不上危難兩字。

回覆樓主:

我覺得出錢或者出動關係才能叫做超越一般友誼,換器官甚麼的就別為難朋友了。

ar_mak 發表於 19-9-10 00:18
如果真係危難級別,應該係從火場中救你出黎,或者係捐器官比你,又或者係比一大筆錢幫你渡過經濟難關. 咁以上 ...

我教育孩子其實是走少求人路線,我是不是落後了?

MrBeast 發表於 19-9-10 11:50
患難見真情

So, 我說的例子, 在你標準中, 算是患難真情的朋友嗎?

retriever 發表於 19-9-10 13:35
So, 我說的例子, 在你標準中, 算是患難真情的朋友嗎?
i say so. 功利的,電話都唔會接

MrBeast 發表於 19-9-10 12:01
fd of fd 肝病走左,我好奇問體儉通常早期chk 到肝問題,佢竟然話工作太忙冇時間,實在無言。身邊不少例子 ...
ps 至於父母要不要involve, 因人而異,不過若有需要小學階段involve 下並無不tor,去到中學,討論一下如何選擇朋友我覺得都是ok 的(世圖兇險,why learn the hard way)

MrBeast 發表於 19-9-10 14:12
ps 至於父母要不要involve, 因人而異,不過若有需要小學階段involve 下並無不tor,去到中學,討論一下如何 ...

除非係家長觀察到小朋友因為社交而唔開心/有情緒問題, 否則家長應該放手俾小朋友自己去學習處理社交和成長, 唔好乜野都要參與。香港o既家長由學業到課外活動到選科乜都要管, 連社交(如何交朋友點樣同朋友打開話題相處)都要參與, 我覺太過控制慾, 太恐怖。要明白建立社交能力都係成長一部份, 有d細路(不論男女)都係慢熱觀察型, 大人見佢靜靜坐隔離唔出聲以為佢唔開心或擔心唔知點融入, 實際佢可能覺得做一個觀察者樂在其中, 佢有自己安全o既位置, 佢搵到時機就會用自己方法去互動(可能你覺得佢冇), 對佢黎講可能咁樣已經係玩得好開心, 只係大人眼中覺得佢冇into去玩。唔好用大人把尺去睇小朋友。

我信緣來緣去, 每個人生階段都有同伴, 有d係有感情交流, 甚至可以陪伴更遠o既路, 有d可能只係短暫有交集, 但沒有白活白過, 每個stage都係令人有成長, 造就今日o既自己。

asweetmom 發表於 19-9-10 13:04
我只看到有車接送,沒看到其他。鄰居偶然也接送一下我女兒,所以我感覺平常,完全用不上危難兩字。
...

樓主講的是佢朋友事業有問題,老婆走埋佬,舊同學車出車入,接送佢去療養院,和出席聚會。呢d同鄰居順便送埋唔同了。

Elenalan 發表於 19-9-9 10:25
我女仲係成日「一大班人」落街玩(同屋苑鄰居、同學、幼稚園同學...),佢平日放學後仲有起碼一個鐘去公園玩 ...

"你講嘅對住教練我唔係好明"

我諗返以前細個時, 大夥兒係無咩搵教練學野, 都係一班人開始去玩, 有大有細.

學野係從友伴學既, 呢方面其實涉及很多社交及溝通的技巧...

而家係大家對著教練, TAKE TURN 去被教去練習, 反而少左同伴既互動!

ar_mak 發表於 19-9-10 00:11
高小果陣,我都踢過球隊,就好似你咁講,真係傾計多過踢波. 其實正常黎講,22個人先得一個波,真係有幾可會比你 ...

你正講到男仔成FRIEND 既過程...

一係集體運動, 足藍排之類...

但最重要似乎係賽後既活動, 因此比賽時都唔會點談心, 只係間唔中互相問候下...

而家呢, 功利下D 集體運動唔多受家長歡迎, 兼且比賽後通常趕下場, 好少一班細路賽後無聊下.

ar_mak 發表於 19-9-10 00:45
其實你所想討論既問題真係好闊,固然社會環境改變係有一定關係,人選擇朋友從功能性入手亦係,但千算萬算,要真 ...

很好的概括..

唔係教下一代... 係分析下我地當年既杜交環境, 係咪改變左好多

retriever 發表於 19-9-10 15:23
"你講嘅對住教練我唔係好明"
我估我地都係差唔多年代吧, 我細個(小學至中學)上o既課外活動都有教練(跆拳道、中國舞、排球校隊...), 呢類都係要選拔或定期練習參加比賽, 無論係個人賽(跆拳free fight)或團隊賽ball team/ dance team都其實好講team spirit, 一班人一齊練習時係好多機會互動, 集體操體能、互相幫助拉筋, 年長o既c兄c姐又會幫手睇d細o既, 點可能係只同教練溝通? 個教練逐一應酬咪好唔得閒? 除非你係指1對1音樂或藝術指導果d。但如果玩sports (包括dance sports), 都一定係team mates互動機會遠多過同教練互動。你會唔會舉到d實際例子呢? 例如你孩子玩緊乜野運動/興趣班係咁?
我反而諗唔到有咩活動係冇教練, 除了細個(我年代)係會玩街舞, 但都有幾個靈魂人物lead住。

Elenalan 發表於 19-9-10 14:31

除非係家長觀察到小朋友因為社交而唔開心/有情緒問題, 否 ...
唔知你有冇留意我有話:因人而異和若有需要
also, 至於交朋友,我只是話討論,more a mentor/朋友 角色