用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS 2020-2021 S1 Admission
樓主: pauljr
go

DGS 2020-2021 S1 Admission  

醒目開學勳章 王國長老

2020/21 中學學位分配辦法內容

主頁 > 教育制度及政策 > 小學及中學教育 > 學位分配系統 > 中學學位分配辦法 > 內容

2018/2020年度開始實施自行分配學位正取學生的新通知安排

2020年度中學學位分配辦法有關自行分配學位正取學生的新通知安排常見問題

(20)
問:若學生同時獲參加派位中學通知為正取學生及獲非參加派位直資中學錄取,並決定放棄非參加派位直資中學的學位,為何必須向有關的非參加派位直資中學取回《家長承諾書》及《小六學生資料表》的正本?若沒有取回有關文件,學生最終會否獲派有關參加派位中學?

答:按現行機制,在善用公共資源的大前提下,非參加派位直資中學會在家長接受其中一學位後收取《家長承諾書》,以及有關學生的《小六學生資料表》正本,以確認接受有關學位,並願意放棄透過中學學位分配辦法獲分配中一學位,以避免學生同時擁有兩個公帑資助中學的學位。在新的通知安排下,若學生獲參加派位中學通知為正取學生及已獲非參加派位直資中學錄取,可於4月指定時間內(即收到學校通知後約一星期內,而2020年度在一般情況下的最後通知日期為2020年4月7日)決定是否放棄有關非參加派位直資中學的學位。如家長沒有在指定時間內通知有關非參加派位直資中學及取回《家長承諾書》和《小六學生資料表》的正本,在現行機制下,有關學生仍會獲納入非參加派位直資學校於4月底提交的錄取名單而不能透過中學學位分配辦法獲派參加派位中學的學位,包括獲甄選為正取學生的學校。

cafeva    發表於 19-10-22 11:00
cafeva    發表於 19-10-22 11:00
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

cafeva 發表於 19-10-22 09:50
咁政府提早出自行都係想比人有得揀啫. 一直資一津校都夠啦, 唔駛多.
如 有關 家 長 亦 有為 子 女申 請 非 參 加派 位 直資 中 學 學 位並 已 獲通
知 錄取 , 可 於 指定 時 間內 決 定 是 否保 留 該學 位 。 如 家長 決 定保
留 該學 位 , 他 們毋 須 理會 有 關 通 知。 若 有關 家 長 決 定放 棄 非參
加派 位 直資 中 學的 學位 , 可於 4 月 指 定時 間 內( 即 收到 學校 通
知 後約 一 星 期 內) 通 知有 關 直 資 中學 及 取回 《 家 長 承諾 書 》和
《 小六 學 生 資 料表 》 的正 本 , 以 保留 在 自行 分 配 學 位階 段 成功
申請 的 學位 。

cafeva    發表於 19-10-22 11:41

回覆樓主:

即是來年4月7日前會有一批自行成功學生抽飛直資,但直資學校4月底才上報教育局取錄名單,中間兩、三星期,理論上直資可通知後補……咁 Easter 假都唔敢走開太耐

meimei小朋友 發表於 19-10-22 11:20
回覆 b3410 的帖子

好清楚,謝謝資訊。
今年係第一年實行,擔心中間是否會有hiccup之類,所以都係要一早諗定plan ABC之類,唔使抽飛最好,如果真要抽飛,都記得再問下學校,教局,以免兩頭唔到岸。

miriam 發表於 19-10-22 10:54
2020/21 中學學位分配辦法內容

主頁 > 教育制度及政策 > 小學及中學教育 > 學位分配系統 > 中學學位分配辦 ...
謝謝你提供很有用的資訊!
即係即使直資收左,如31/03都有自行收,就可以在7/4前放棄直資嘅offer, 拎返自行嘅學位,這樣理解正確嗎?

醒目開學勳章 王國長老

z.mavis 發表於 19-10-23 19:15
謝謝你提供很有用的資訊!
即係即使直資收左,如31/03都有自行收,就可以在7/4前放棄直資嘅offer, 拎返自行 ...
全中

最好係收到通知個日好打定信 withdraw offer, 第二日即去學校搞, 因為唔知有無麻煩野跟, 早做早安樂.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-10-23 20:11
全中

最好係收到通知個日好打定信 withdraw offer, 第二日即去學校搞, 因為唔知有無麻煩野跟, 早做早安樂. ...

這和我之前做的資料搜集內容一致

我見到樓上有會員話, 要左直資OFFER之後, 連自行都要放棄
即係冇左抽飛制度
嚇了一跳, 所以想問清楚, 唔該哂

醒目開學勳章 王國長老

z.mavis 發表於 19-10-24 20:55

我見到樓上有會員話, 要左直資OFFER之後, 連自行都要放棄
未改時就係, 今年改左家長多個機會考慮, 都叫做好事.

z.mavis 發表於 19-10-24 20:55

樓上係指要左直資offer,之後自行中學收咗,佢係無去取消番直資既offer,咁又如何可以仲係7月獲派自行中學呢?即係想兩間都揸係手任揀。

我理解係咁~~~

多唔多人衹靠成績無體藝入到DGS呢?

回覆 cafeva 的帖子

通常只有一線小學或三私一直級頭五內才可單靠成績入

cafeva 發表於 19-10-26 14:12

我識嗰個就係

cafeva 發表於 19-10-26 14:12

有。知幾個。 多唔多唔知。不過成績加體藝一定更加穩陣