用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問有冇同路人? 自閉症問題⋯⋯
go

請問有冇同路人? 自閉症問題⋯⋯   [複製鏈接]

fandd 發表於 19-9-5 16:30
回覆 Melody19 的帖子

如果語言&學習情況唔多理想,建議快D搵密集式訓練(治療黃金期係3-6歲)。我大仔三歲 ...

你好啊,我想問你個仔上左邊間中心啊? 見到你個歷程好勵志。 我仔2歲都未講嘢,懷疑自閉,剛剛開始上ABA,我好希望佢可以好似你個仔咁...

Melody19 發表於 19-9-4 09:24
小朋友21個月了,有自閉症傾向,仲未識講野同太識聽指令,剛剛入紙排E位,亦都開始做緊私人綜合訓練。
由於小朋 ...

我仔都係未講野,所以我暫時都冇報學校.. 想focus 訓練先。

講野方面我會多D 重複講單字俾佢聽。 尤其當佢有野想要 ,就同佢講呢樣野既名稱 然後先俾佢。 多D 重複講。

BeeNRyan 發表於 19-12-20 17:18
我仔依家2歲1個月, 剛剛去完CAC, 醫生評估阿仔中度至嚴重自閉
其實我都心知阿仔係有, 因為佢都好多自閉徵狀 ...

我仔仔有上ABA。 我自己就覺得ABA進步快過 ST,不過都要睇番小朋友程度既。 我個仔都係唔講嘢,所以好急住追程度... 雖然ABA 好貴,但真係唔想浪費任何時間。 大家加油啊(emoji)(emoji)

Jayhc 發表於 20-10-19 22:56
可以分享ABA訓練資訊嗎?我小朋友對住家人說話眼神全部冇問題,但返學就避開老師眼神,小說話回應又好細聲、 ...

可以啊PM你

tfgcl 發表於 20-10-31 22:22
請問可以PM嗎?thx

OK,PM 你

TKTMAMA 發表於 20-12-2 15:53
我仔岩岩評左自閉症,排緊 E 同 S 位想幫佢報密集式訓練,請問有冇介紹?
搵中心搵到好灰,因我住西貢,要 ...

你個仔幾大啦? 我個仔上果間好近地鐵站,不過喺港島,你啱嗎?

我個仔上左一年幾(差唔多兩年),宜家真係進步好大

由當初咩發音都冇,咩指令都唔識聽,上咩堂都喊足全堂,到宜家可以好聽老師話, 學識講好多生字, 聽好多指令。

密集式訓練真係好有用㗎,大家唔好氣餒,加油啊!!

stella_stellala 發表於 21-1-2 14:41
請問你仔仔讀緊邊間?

PM 你

angelangel2015 發表於 21-4-23 23:40
回覆 vanemama 的帖子

想知你仔仔係邊上堂,請問可以PM我嗎? 謝謝

OK PM左你
‹ 上一主題|下一主題