用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問有冇同路人? 自閉症問題⋯⋯
樓主: Melody19
go

請問有冇同路人? 自閉症問題⋯⋯  

jj100c 發表於 19-9-4 10:25
回覆 Melody19 的帖子

做完評估後,小朋友智齡等各方面怎樣,如果排得E位,應該都智力發展都屬正常至中上 ...
想問你小朋友有冇確診?我都等緊個仔叫父母
而家讀緊咩
謝謝你

回覆 chun719 的帖子

我仔下年升大學了,一歲多懐疑,七歲多確診,一路有心理學家及精神科醫生跟進。不用食藥,但到青春期好難搞,幸運地七歲時政府評估時同我講,呢類case 有機會大個左情緒容易困擾,因為有些事囝是明白,但有些時候好固執,思想容易受困擾。所以要排精神科,定期輔導及聽專家意見。

唔算好奇怪,只係14個月先識爬,18個月剛識行,唔識講任何單字。好唔合群,唔聽指令,上任何playgroup都係痴住我或姐姐,背對老師。除了以上,無乜奇怪行為。做左一次政府醫院既職業治療評估,難既識做,簡單既死都唔肯做。治療師話三個月後再評估。

我仔未返密集,宜家仲未知佢駛唔駛返密集,不過出面好多中心都有,唔難揾,亦唔難排,係貴啫。有興趣pm我,我俾少少資料你。

其實1.5至2歳咁細,係咪未能咁快確診是否自閉呢?

原來健康院醫生寫紙都要咁耐先有得評估。你有冇盻埋政府兒科?政府兒科宜家跟緊我仔,我地有去醫院做物理和職業治療。

minimiss 發表於 19-12-14 01:55
其實1.5至2歳咁細,係咪未能咁快確診是否自閉呢?

我個醫生話係,但又有確診個案。

minimiss 發表於 19-12-14 02:15

原來健康院醫生寫紙都要咁耐先有得評估。你有冇盻埋政府兒科?政府兒科宜家跟緊我仔 ...

所以通常都出私人做排左隊先。
排E位服務仲耐 以年計
兒科即係去醫院做職業治療?
我都想呀,我覺得佢感統有點問題
去醫院?

minimiss 發表於 19-12-14 01:46

唔算好奇怪,只係14個月先識爬,18個月剛識行,唔識講任何單字。好唔合群,唔聽指令 ...

咁你小朋友唔係好大問題
唔講野好多都係
認知無問題我覺得都唔擔心
唔合群唔聽指令呢個年齡好多都係咁
小肌大肌都幾好?

揾個私家兒科醫生寫信,去政府兒科交信排政府兒科。不過要排9個月至一年先睇第一次,第一次醫生就可以寫紙免費做物理和職業治療。
當然兩種治療都要等的。
我地就再經政府兒科轉介內分泌科,因可能有內分泌問題。

大小肌物理治療話低張,但我唔覺,因為我仔好大力的。但唔明點解佢以前唔肯爬,然後又唔肯行,最近18m先肯放下手行。
健康院唔合格,下星期約了見醫生。

fandd 發表於 19-9-5 16:30

如果語言&學習情況唔多理想,建議快D搵密集式訓練(治療黃金期係3-6歲)。我大仔三歲 ...

可以pm 你做訓練嘅中心資料嗎?謝謝

我仔依家2歲1個月, 剛剛去完CAC, 醫生評估阿仔中度至嚴重自閉
其實我都心知阿仔係有, 因為佢都好多自閉徵狀:
唔係好識講野(得單字, 10個左右, 未識叫爸媽, 但有時會好激動講BB話) 醫生話大概15個月左右
唔多望人, 遠距離肯望多少少, 近唔望
叫佢名10次應4-5次
鍾意玩轉轉, 轉車轆, 轉風扇, 轉地拖桶
會原地自轉+斜視
坐唔定, 鍾意走來走去, 一放手就跑左去

阿仔除左大肌肉合符年齡外, 其他各樣都落後左,
認知同小肌肉唔算太差, 大概20個月左右
但溝通, 社交, 同言語都好差....

但聽到中度至嚴重個下, 真係勁心灰, 好擔心阿仔將來!!!!

上個月開始返半日N班, 仲適應緊
幾經辛苦花左好多精神時間先搵到一間幼稚園肯收阿仔下年讀K1全日班, 以為可以過返D安樂日子...
而家醫生建議我地揀S位, 但都可能要排年幾2年, 好想幫阿仔盡快安排言語治療, 但又見好多家長建議密集訓練同ABA, 好混亂, 唔知點揀好...

真係好想快D聽到阿仔叫我一聲媽媽, 打下打下D眼淚又失控了!!!!
好想搵D同路人一齊交流下, 互相鼓勵下....

回覆 fandd 的帖子

你好呀, 你仔仔個情況同我仔仔好近似, 見你仔仔而家咁好, 真係好替你開心! 亦令我終於有返少少希望!!! 多謝你呀~~
另外,想問下你可唔可以PM我訓練中心既資料, 同埋分享多少少你仔仔既訓練歷程呀, thank you!

應該咁講,心理學家叫懷疑個案,所以我先排到政府服務,如果要確診就要由醫生證明。

回覆 minimiss 的帖子

好呀,你pm我呀,唔該哂!

回覆 BeeNRyan 的帖子

我個仔連一個單字都未有,我由歲半等到過咗2歳,同你一樣,等佢開口叫我,我日日都諗幾時開口...

Melody19 發表於 19-9-4 09:24
小朋友21個月了,有自閉症傾向,仲未識講野同太識聽指令,剛剛入紙排E位,亦都開始做緊私人綜合訓練。
由於小朋 ...

我小朋友係18個月健康院轉介左去尤德夫人,但我係18個月已經幫佢報左私人治療堂,一個月5堂,進步得好快,等左一兩個月,機緣巧合之下尤德夫人既兒科比左個快期我見醫生。所以我果時排左s位同e位,比左高額津貼同傷殘津貼我,就話我小朋友大約得11個月既能力同認知,除左大肌肉有15個月左右。

我覺得上堂同返屋企做訓練係幫到小朋友好多

BeeNRyan 發表於 19-12-20 17:18
我仔依家2歲1個月, 剛剛去完CAC, 醫生評估阿仔中度至嚴重自閉
其實我都心知阿仔係有, 因為佢都好多自閉徵狀 ...

我仔仔有上ABA。 我自己就覺得ABA進步快過 ST,不過都要睇番小朋友程度既。 我個仔都係唔講嘢,所以好急住追程度... 雖然ABA 好貴,但真係唔想浪費任何時間。 大家加油啊(emoji)(emoji)