用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Invictus International school
樓主: yapiggy527
go

Invictus International school   [複製鏈接]

等待天使中 發表於 20-10-9 10:22
請問大家知唔知K1 interview係點?

It’s quite informal, they observe the child during the play. They used to have "group play visit" but at my time, they hold individual visit due to covid, supposedly kid goes in alone with 2 teachers (English and Mandarin), but my son had stranger anxiety so they allow me to go in with them. Then we read books together, they talked to him asking about the story we read, gave him colored pencils and encouraged him to draw, then talked to him during drawing.

Reply from KG mom

dem0cracy 發表於 20-10-12 20:28
請問學校幾點返學放學?係咪K1開始已經係返全日?

係, 幼稚園返9:00-2:00(包括lunch time)小學返8:30-3:00

Anyone know how they interview for grade 2? Planning to apply grade 2 for 21-22 , thanks

Hello, 好開心我仔下月插班Yr.1 , 我哋由第二間國際學校轉嚟的,請問有WhatsApp group 可join嗎?

Sailormercury88 發表於 20-10-16 15:17
Hello, 好開心我仔下月插班Yr.1 , 我哋由第二間國際學校轉嚟的,請問有WhatsApp group 可join嗎? ...
請問有冇小朋友已經在中學部就讀 (online classes), 感覺如何?佢小學好似原本2019 9月開學,但係最後2020 5月開學,唔知道佢中學會唔會好似小學咁delay 幾個月?謝謝你們的分享🙏🏻

Sailormercury88 發表於 20-10-16 15:17
Hello, 好開心我仔下月插班Yr.1 , 我哋由第二間國際學校轉嚟的,請問有WhatsApp group 可join嗎? ...
咁突然係第二間轉入?  

朋友個女係呢度讀,好開心,好鐘意返學。

回覆 Osiana 的帖子

我自己都考慮緊俾自己的小朋友轉去讀中學,而家讀小六好唔好轉過去讀year7,但係唔清楚中學部嘅情況所以想請教下大家,唔該!

因為喺第二間覺得師資語境未係我哋所預期,所以轉校。

回覆 Sailormercury88 的帖子

請問大家有冇中學的資料?覺得搵唔穩陣?有冇現有六年級的學生準備直接上佢哋中一?

jackyshek66 發表於 20-10-18 15:09
回覆 Sailormercury88 的帖子

請問大家有冇中學的資料?覺得搵唔穩陣?有冇現有六年級的學生準備直接上佢 ...

睇下呢度:

https://www.chaiwan.invictusschool.hk/our-campus?locale=en

謝謝你的回覆和資料,我有睇過這個網站,但是想知道有冇一啲學生上佢哋嗰啲網上堂,有沒有評價或者意見,準備入讀的中學生,是否已經通過入學試? 如有的話,可以分享吓過程嗎?

jackyshek66 發表於 20-10-19 10:20

謝謝你的回覆和資料,我有睇過這個網站,但是想知道有冇一啲學生上佢哋嗰啲網上堂,有 ...
Hi, jackyshek66我幫你問了而家YEAR 6嘅家長,佢地有去到中學部參觀及了解,希望以下資料能幫助你:

1)中學部現有幾多位學生?
我沒有問到,不過Invictus family嘅網絡課程已經有一D學生,所以估計現在YEAR 6嘅學生會有部分或者全部會升讀中學部.

2)現在班上嘅家長對學校評價如何?
家長評價係好, 其實佢地平時都多功課的(有project, reading, 手工,練習題...),但學生不會覺得辛苦,都是學生自己完成. 最滿意的是不需要家長協助,如果有不明白的地方,學生會自己詢問老師,老師教他們去做,並完成.

3)是否確實11月可入讀?
如無意外(是), 11月拿到牌照, 就很快開學.

補充:
有個家長,佢仔仔係讀緊invictus family中學,佢想細女都轉埋入Invictus小學year 2,所以佢係滿意的.
柴灣地鐵會有shuttle bus to school,校車暫時沒有,需要夠相對人數才能夠開校巴線.
中學有兩個實驗室

我都有想俾自己的小朋友轉去讀yr 2,因為一向讀local school,覺得好似比較多功課測驗,壓力好似大啲,想轉IS,見大家對Invictus 評語都唔錯,但係唔清楚教法其實係點,見comment有提及其實都多功課,係指yr6先係,定一開始讀已經係?謝謝!

回覆 siuwing6 的帖子

萬分感激你的回覆,非常仔細,請問今年year6有幾多人已經讀緊?我諗緊會唔會太多人或者太少人讀year 7?

回覆 eo0 的帖子

我女而家讀緊year 2,自從返學到而家,暫時無任何功課需要回家做。只係每逄星期五會有中文默書,只係幾個詞語,所以對學生黎講係無壓力,加上所默嘅詞語係佢地係課堂上所學嘅、寫過嘅字。
英文就暫時無默書,老師只係派左本sight word book,希望能在家中練習,老師會係課堂上隨機搵學生讀出黎,以確保佢地係識嘅。

點解我會知道係中文課堂寫過嘅字呢? 因為每隔兩至三日,老師會派返黎佢地係課堂上做過嘅worksheet(中及英都有)。

我上網搵左YouTube link、有關Invictus IPC嘅教學,請參考:
https://youtu.be/0v-fT57TOd8

回覆 eo0 的帖子

講開功課問題,year 6家長多功課嘅意思,係指佢見到呀女要做project、做手工、作文...等等因為佢係「放手」比佢女同老師溝通,有唔明白就問老師,佢唔會每事問或者睇佢做嘅野。
當做project時有咩要買嘅材料、工具...什至上堂需要用嘅用品就由呀女話佢知(因為要家長比錢買!哈哈)
佢覺得Year 6 了,有自己想法,亦聽得明老師講野,又完成到老師比嘅Aactivities , 加上對學校無投訴,無麥特別家長都唔會理家啦。

謝謝你的回覆,我會老考慮考這間中學

回覆 jackyshek66 的帖子

Year 6現有18位學生,本校學生直升的不需要面試,加上新校我諗唔洗擔心面試問題,唔會要求高。
請問你有無去中學部school tour,感覺如何?
有無帶埋小朋友去了解下?

謝謝你的回覆,等我搵日book campus tour 再了解吓,希望到面試嗰日真係唔好咁難,因為小朋友英文唔係太好(佢仲係讀緊傳統學校)

謝謝你詳細回覆,等我亦了解多咗!
‹ 上一主題|下一主題