用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Invictus International school
樓主: yapiggy527
go

Invictus International school   [複製鏈接]

咁放學通常叫佢做乜?

讀得國際學校就係唔想返屋企做功課,放學參加唔同課外活動,打下波跳下舞又一日~

希望佢可以有時間睇多啲課外書

PSKLAI 發表於 22-2-2 09:35
可唔可以分享點解選擇呢間?小朋友有冇面試全英?好易定好難?
本身有冇外補?
謝謝

我諗揀得呢間學校既,大致上都係因為雙語(50%中+50%英),新加坡數學,IPC教學,學費合理.有D就係因為近屋企,方便接送.
面試好難講難唔難,因為低年級收生要求較低,都係傾下計咁樣,睇下小朋友聽唔聽得明普通話及英文.
高年班面試,要見中文及英文老師,考中英數. 英文老師會比幾條題目作答,或者作文...中文就oral interview,用普通話讀一段課文.數學會比幾條問題回答.
老師會問下家長少少關於小朋友既問題.

我知道有少數家長係搵外補中文,或者自己在家教小朋友,買補充練習簿比佢,每日做一至兩頁.
但大部分都係無補學術上既野,放學後係去參加課外活動(畫畫,足球,藍球,鋼琴...)

*剛剛問左Y4家長,更正資料內容.

因為疫情,我地在家online interview,學校只需見阿女,不用見家長。
面試有兩part,首先用普通話介紹自己,再同老師閒談。之後就用普通話形容一下圖畫,老師問問題,要即場寫句子,寫完show比老師。
英文部份,老師用英文跟阿女閒談,跟住問英文數學題,應用題,問sequence等等,呢part用左好長時間,不過老師好有耐性,唔識會慢慢講解。最後就讀一篇英文,有d深。之後就要求阿女交一篇作文,題材不限,比老師。
以上是考Y5內容

siuwing6 發表於 22-5-18 12:23
我諗揀得呢間學校既,大致上都係因為雙語(50%中+50%英),新加坡數學,IPC教學,學費合理.有D就係因為近屋企,方 ...
謝謝你呀!想問移民潮下, 學生退學嚴重嗎?
另外, 呢間學校係咪大多數係local小朋友入讀多?
好似好多都係LS轉入去

egg.plant 發表於 22-5-18 14:08
因為疫情,我地在家online interview,學校只需見阿女,不用見家長。
面試有兩part,首先用普通話介紹自己 ...
你覺得考核當中, 中英數那樣比LS深?

好似話初小好full,同埋學校已經恢復全日上課

PSKLAI 發表於 22-5-18 20:54
你覺得考核當中, 中英數那樣比LS深?

LS 主要考written,今次online interview,好難比較。不過我小朋友寫嘢比較弱,written test會大壓力,相反,佢喜歡同人溝通,唔怕陌生人,所以in完之後都話好鍾意老師。我問佢面試難唔難,有無唔識,佢話有唔識,不過唔驚,可以問老師,老師有解釋比佢知,好好人,唔會鬧

egg.plant 發表於 22-5-20 07:27
LS 主要考written,今次online interview,好難比較。不過我小朋友寫嘢比較弱,written test會大壓力,相 ...

你小朋友咁細個已經同陌生人咁有互動,其實好叻,好適合讀IS, 暫時寫野唔叻唔緊要,入到去有人欣賞和啟發,培養自信和興趣,,自然會發揮很好。

PSKLAI 發表於 22-5-18 20:52
好似好多都係LS ...

我仔讀高中,佢果班有兩個唔係香港人,其餘都係香港人。依家第三個term,得一個同學走,轉去另一間IS。
我覺得高中才轉讀IS都係想考完IGCSE/IAL先去外國讀U,或多或少想避開唔考DSE。

Cyberyork 發表於 22-5-20 00:04
好似話初小好full,同埋學校已經恢復全日上課
好full? 仲收緊生? 又話好易入唔洗爭...已經全日上課? 夠針喇?

egg.plant 發表於 22-5-20 07:27
LS 主要考written,今次online interview,好難比較。不過我小朋友寫嘢比較弱,written test會大壓力,相 ...
好開心呀, 仔女入到喜歡嘅學校, 大家都可以輕鬆少少, 名校個競爭有時真係好激烈...

egg.plant 發表於 22-5-20 10:34
我仔讀高中,佢果班有兩個唔係香港人,其餘都係香港人。依家第三個term,得一個同學走,轉去另一間IS。
我 ...
香港人咁多, 你其實想唔想多D外國人?香港人多, 你覺得英文語境有冇影響?
定係同學都係廣東話溝通多?

PSKLAI 發表於 22-5-18 20:52
好似好多都係LS ...
每年大約20-30%學生轉校或移民,以我女班為例,開學時有18位學生,今年共走左4位學生,中途有學生入讀填補,出出入入,慢慢習慣了。
上年開始收得比較多本地學生,特別係高年班,即Y4以上至中學。
至於語景方面有無影響,我覺得有既,多本地生轉入,即是佢地私底下用廣東話溝通多。有聽過高年班家長話同同學之間廣東話溝通,呢點能夠理解的,因為本地人當然會用返自己母語溝通。
但如果讀開IS的同學,係學校係講英文,我女放學後同同學溝通都係用英文溝通(本地人都係),因為習慣左。真係好視乎小朋友。

siuwing6 發表於 22-5-20 23:55
每年大約20-30%學生轉校或移民,以我女班為例,開學時有18位學生,今年共走左4位學生,中途有學生入讀填補 ...
18個學生一班真係小班喎, esf係大班, 你覺得大班同小班喺小學至中學有冇分別? 而咁多本地生令到校內語境唔同咗, 你有冇少少介意?

PSKLAI 發表於 22-5-21 08:22
18個學生一班真係小班喎, esf係大班, 你覺得大班同小班喺小學至中學有冇分別? 而咁多本地生令到校內語境唔 ...
而家只係低小年級,亦未讀過ESF,所以評論唔到。至於語景問題,我女係「人講人話,鬼講鬼話」,佢地會自己轉台,呢點我不擔心。
好坦白,有家長問過我類似問題,佢係純粹為左「學英文」,我會建議揀返英語教學佔90%為主的學校,而不是英普各50%的雙語學校,呢點涉及到教學語言既時間比例問題。

siuwing6 發表於 22-5-21 22:38
而家只係低小年級,亦未讀過ESF,所以評論唔到。至於語景問題,我女係「人講人話,鬼講鬼話」,佢地會自己 ...
你小朋友既英文已經好近native所以反而學校50/50你係冇所謂?

PSKLAI 發表於 22-5-22 18:32
你小朋友既英文已經好近native所以反而學校50/50你係冇所謂?

應該掉轉問:點解要咁介意是否雙語? 偏英的學校,家長會認為中文水平唔夠要去外補。偏中的學校,又話英文唔夠水平要外補。
呢種說法,無限loop….
通常介意的就會自然流失,唔介意的就會留低。

在我而言,語言係用來溝通的,未來的世界演變成如何,我唔知道,但係香港呢個環境下,周圍都有中英文字,麥野形式的學習都好啦,有心學唔難的。好多IS高年班仲學埋外語,學習一種語言係需要有氛圍、語景及長期的學習,無論如何,學多一種語言無壞的。

siuwing6 發表於 22-5-22 22:22
應該掉轉問:點解要咁介意是否雙語? 偏英的學校,家長會認為中文水平唔夠要去外補。偏中的學校,又話英文 ...
其實小學部有冇好似中學那邊的問題, 因為另一thread 提及中學無論設施人手及收生都好像有些問題
‹ 上一主題|下一主題