用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 重讀K3定小一
樓主: pearlpea
go

重讀K3定小一   [複製鏈接]

sandra1004 發表於 20-9-23 17:30
甘重讀p1會吾會好D?
我囡升k2時,問過老師,佢話囡ok,只係吾專心及上堂會同隔離傾計,所以決定繼續升班
...

我俾唔到意見你,我冇經驗,只係我都有一個讀k3嘅12細b女,我女成績一般,但好專心,老師又冇提過佢有學術問題,但佢太內向太怕醜,好細膽又易喊。
同你女一樣輸咗就喊,我讚其他小朋友頭髮好長好靚佢都喊,我覺得要佢repeat會好打擊佢自信,其實佢呢個年紀咩都知架啦~

sandra1004 發表於 20-9-23 17:37

你小朋友好叻

細b其實可考慮報多幾間
就算有間二線私校揸手都好
抽獎都可以進取啲
同埋個人會安心好多
考小有D學校有第二輪收生
也可看情況考慮報埋
加油

EudyptulaMinor 發表於 20-9-23 17:44
我一個考小一、一個考k1!煩到爆!我囡就冇你囡囡咁叻,抽獎抽二線津小,因為間二線都熱門,只係happy sch ...

你大囡已讀緊小一?
最後入到心儀小學嗎?
我也在思考如何在k3教下阿囡寫字同學術,因為只係學校教phonics及有閱讀programme,只識睇書應該對叩門幫助不大

EudyptulaMinor 發表於 20-9-23 17:51
我俾唔到意見你,我冇經驗,只係我都有一個讀k3嘅12細b女,我女成績一般,但好專心,老師又冇提過佢有學術 ...

自尊心強或者吾夠自信,可能係細b既共同點,我囡知道二線直資入吾到二面,好失望,仲問我:係咪因為我吾夠叻
我真係吾知點答
考小真艱難

fadgare 發表於 20-9-23 18:00
細b其實可考慮報多幾間
抽獎都可以進取啲

謝謝你

sandra1004 發表於 20-9-23 18:46
你大囡已讀緊小一?
最後入到心儀小學嗎?
我也在思考如何在k3教下阿囡寫字同學術,因為只係學校教phonics ...

今年考小一,依家揀學校,開始咗面試,細仔亦報咗幾間幼稚園,兩個同一時間報學校,搞到我都有d亂,交表日期、面試時間撞期,如果你面試見到有個女人攞成大個file好多張表格,不用慌,可能係我嚟架,我帶阿女去面試同日要交自行收生報名表再加細仔3間幼稚園申請表,我幾乎顧住阿女小學報名同面試miss哂阿仔幼稚園deadline,(其實都miss咗一間deadline),全部趕喺同一日做,我一日跑5間學校
K3識睇書都唔錯,我女睇書都唔睇字,我依家仲要苦惱點樣愉快地催谷佢

sandra1004 發表於 20-9-23 18:50
自尊心強或者吾夠自信,可能係細b既共同點,我囡知道二線直資入吾到二面,好失望,仲問我:係咪因為我吾夠 ...

我女去面試喊,我覺得正常嘅,我亦預咗,我覺得讀邊間學校都講緣份嘅,我諗好大機會收reject letter,我女面完之後佢出嚟係開心,仲同我講鍾意呢間學校,依家擔心佢到時接唔接受到學校唔收佢。

EudyptulaMinor 發表於 20-9-23 19:30
今年考小一,依家揀學校,開始咗面試,細仔亦報咗幾間幼稚園,兩個同一時間報學校,搞到我都有d亂,交表日 ...

我細仔只係入番家姐幼稚園,方便接送
同路人,大家一齊努力
大囡入左好學校,細囝就可以吾使煩

sandra1004 發表於 20-9-23 19:47
我細仔只係入番家姐幼稚園,方便接送
同路人,大家一齊努力
大囡入左好學校,細囝就可以吾使煩

我因為細仔讀k1時大女會係p1,兩個唔會喺同一間幼稚園,所以要考慮接送問題,但我照報家姐間幼稚園嘅,同時報咗最近屋企嘅兩間幼稚園。

fadgare 發表於 20-9-23 18:00
細b其實可考慮報多幾間
抽獎都可以進取啲

請問知唔知邊間私校有第二輪收生呀?

回覆樓主:

要重讀,我會留個quota在中六考公開試時失手才用,而不是在幼稚園階段就用了這寶貴的quota。我仔也是年底細b,無錯小學頭兩年跟得吃力點,考到的小學也只是二線,但在細b和媽咪的一齊努力下(媽咪在功課上要跟貼d),一樣可以在高小後來居上,升中時入番當年錯過了的心儀小學的中學部。

honeymelonkids 發表於 20-9-24 00:39
請問知唔知邊間私校有第二輪收生呀?
九真. 播道. 林文燦. 都有二輪收生
民生就每年 6 月先開始接受申請 & interview.

EudyptulaMinor 發表於 20-9-23 02:10
我女都係12月細b,認字差,但理解能力唔錯,打算下年升小一,抽獎aim二線津小,升讀小一時可以有時間俾佢c ...

認字、理解能力,不是專業人士好難自己評估(有時是expectation 過高)。e加小學中文唔係講玩,不過小朋友這age 發展好快,可能幾個月後能力已唔同晒。我會建議你做定三手準備,定一些二、三月目標(學習能力),到時再決定條路點行,kg 老師意見可參考,但你要知道他們也未必有這方面的専業知識

sandra1004 發表於 20-9-23 17:14
我囡囡只係鍾意睇書,不過學習好懶,吾似係會自覺讀書既款,好多直私不喜歡細b,若直私捧蛋,派位不理想, ...
就你描述的閲讀能力,應該做細問題不大。至於考小一,直C不是不喜歡細B,而是generally speaking 大B 在不同areas 較優勝,包括attention span, 自控能力、etc.  學術好但內向的可以考慮sfa這類以學術為主的小學

jaycee_mami 發表於 20-9-24 08:20
要重讀,我會留個quota在中六考公開試時失手才用,而不是在幼稚園階段就用了這寶貴的quota。我仔也是年底細 ...
Generally speaking大細B能力差異會在小一二開始收窄,的確有些問題可以以操練解決,不過問題是kg-p1的成長過程對小朋友有乜影響,「寶貴」quota vs 「較」開心童年,家長自己取捨

sandra1004 發表於 20-9-23 18:46
你大囡已讀緊小一?
最後入到心儀小學嗎?
我也在思考如何在k3教下阿囡寫字同學術,因為只係學校教phonics ...

k3,如小朋友已有一定閱讀能力,可自行看題目,可以開始揀些小一中英數練習比佢做下。中英文做下閱讀理解,填充量詞做句,數學做下應用題(視乎小學是中數定英數)。因k3時間頗多,如此訓練下,升小一時將輕鬆不少。如學校是普教中(如sfa),可學定普通話拼音,升上去上課時也輕鬆不少。

MrBeast 發表於 20-9-24 09:28
就你描述的閲讀能力,應該做細問題不大。至於考小一,直C不是不喜歡細B,而是generally speaking 大B 在不 ...

我囡屬外向型,也不是學術型,只係喜歡睇書,尤其中文故事書,英文就一般,也喜歡畫畫,所以有出去學畫畫,完全沒有考cert,因為我吾識規劃考小,也沒有獎狀之類,k3開始搞下學術等叩門算了

fadgare 發表於 20-9-24 11:37
k3,如小朋友已有一定閱讀能力,可自行看題目,可以開始揀些小一中英數練習比佢做下。中英文做下閱讀理解 ...

我也要開始有呢個想法

sandra1004 發表於 20-9-24 12:14
我囡屬外向型,也不是學術型,只係喜歡睇書,尤其中文故事書,英文就一般,也喜歡畫畫,所以有出去學畫畫 ...
不好意思,依你的苖述我做了些假切,當然最清楚是父母自己。考小一可就小朋友強項去選擇/配對,策略上有C校offer大抽獎就可進取些

MrBeast 發表於 20-9-24 09:17
認字、理解能力,不是專業人士好難自己評估(有時是expectation 過高)。e加小學中文唔係講玩,不過小朋友 ...

係呀,我靠上網問上網睇,再加幼稚園老師建議,自己估真係會高估。我都揀d學習壓力冇咁大,阿女幼稚園畢業生多數去嘅小學(可以聽畢業生家長分享上小學銜接情況),我比較著重係唔可以上到小學就會熄咗佢學習嗰團火,成績唔係首要條件,因為團火熄咗真係好難點返著,只有keep住佢對學習嘅興趣,我諗將來升中學唔會太差。我暫時target有熱門嘅活動教學私校同二線提倡活動教學嘅津校。
‹ 上一主題|下一主題