用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 重讀K3定小一
go

重讀K3定小一  

我仔係細B,大家有經驗重讀K3或小一經驗嗎?重讀後對考直私小一有幫助嗎?

回覆 pearlpea 的帖子

家長,請諗清楚,無端端點解要重讀 K3,小朋友會點諗,其他小朋友已準備上小一,但佢郤要到另一間讀 K3,除咗要重新適應學校,亦要重新認識新同學仔,對佢發展真係好。 再講,你點知你個小朋友應付唔到小一生活,小朋友未必好似你想像中咁差。
純粹個人意見,不喜勿插!

回覆樓主:

男仔發展一般轉慢,做超大b會較成熟,自信,建議睇自行派了什麼學校,考到咩直私先決定抽吾抽獎,重吾重讀k3, 定小一。

做大對上小學适应一定好d,至於考直私,家長都要下苦功,考得好d与否,因人而異。

利申: 重讀K3,考到多間直私

pearlpea 發表於 19-9-3 21:21
我仔係細B,大家有經驗重讀K3或小一經驗嗎?重讀後對考直私小一有幫助嗎?
...
咁你仔仔e加讀成點?留意一下身邊同學的發展和能力比較一下,你覺得有幾大機會有offer

mayyylai 發表於 19-9-4 08:31
回覆 pearlpea 的帖子

家長,請諗清楚,無端端點解要重讀 K3,小朋友會點諗,其他小朋友已準備上小一,但 ...
我以過來人分享,你提出的絕對不是問題,當然若果細B發展catch up 到,亦未必有需要轉做大

重讀,小朋友适应完全無問題

回覆 mayyylai 的帖子

因為我仔專注力同認字比較差,但智商同認知冇問題,算係反應快,所以有所考慮

回覆 MrBeast 的帖子

因為我仔專注力同認字比較差,但智商同認知冇問題,算係反應快,就係成績好似差小小甘,所以考慮緊俾唔俾佢試下上官津小一,下年可以再試下考直私(今年連水泡學校都考唔到),定係今年唔報官津,直接重讀K3? 可以分享下你既經驗嗎?

回覆 legolas625 的帖子

可以分享下重讀K3既經驗嗎?

我囡也是細B,今年升小一,你這個問題我也有考慮過,如果有意直私,比我會讀住小一先,跟住再報直私小一重讀一年,但如果小朋友係現有小一讀得好,會考慮插直私小二。如重考直私小一,要注意學校是否接受重讀入學申請。

利申:我囡讀緊直資小一

回覆 tmko 的帖子

"要注意學校是否接受重讀入學申請"

是否需要打去心儀學校問才得到相關資訊?

pearlpea 發表於 19-9-4 11:09

因為我仔專注力同認字比較差,但智商同認知冇問題,算係反應快,就係成績好似差小小 ...
好難就從幾句話比advice,況且小孩發展不是linear,今天做唔到可能下星期丁一聲就做到,不過認字差我會考慮比多年時間先上小一,k3 大多kg有默書,可作為一参考

小一雖然辛苦d,不過對於再考小一,一定幫助大。

pearlpea 發表於 19-9-4 11:09

因為我仔專注力同認字比較差,但智商同認知冇問題,算係反應快,就係成績好似差小小 ...
在於幾時重讀,若果能力ok 只是欠運,咁可考慮p1 再試,但若跟本未能catch up 到,咁k3 時較safe

pearlpea 發表於 19-9-4 11:52
回覆 tmko 的帖子

"要注意學校是否接受重讀入學申請"

是否需要打去心儀學校問才得到相關資訊?

係EK有人分享過,你可以爬吓文,你都可以試吓聯絡心儀學校,睇吓佢地有冇呢樣規定。

我囡係龍細B,K2 repeat今年升直資小一。就算我個女仲有兩個月就7歲但要佢番小一到全日下午都係攰,而且而家程度又深所以我覺得細B遲一年入學係較適合。

K3係咪多數時間都準備畢業禮?重讀小一可以當適應小學生活?我甘稔岩唔岩?

pearlpea 發表於 19-9-5 10:45

K3係咪多數時間都準備畢業禮?重讀小一可以當適應小學生活?我甘稔岩唔岩? ...

pearlpea 發表於 19-9-5 10:45

K3係咪多數時間都準備畢業禮?重讀小一可以當適應小學生活?我甘稔岩唔岩? ...
19#答了不重復,我會說k3是ham接上小一,當然的確會有部分時間凖備畢業典禮