用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF 定 耀中 好?
go

ESF 定 耀中 好? [複製鏈接]

ESF 跟 耀中, 在成绩方面边間好D? 唸住係香港讀大學。 e家2間都收,唔知點選擇好!
   4    0    0    0

超大仔 發表於 19-9-2 22:40
ESF 跟 耀中, 在成绩方面边間好D? 唸住係香港讀大學。 e家2間都收,唔知點選擇好!
...

睇你注唔注重中文

yankiyan 發表於 19-9-3 01:24
睇你注唔注重中文

我仔插入Y5 /Y4, 中文已有根基,不大問题。只考慮升中後,IB 成绩 如何!
耀中是否國內學生多?

2019年IB average score:
ESF: 35.6
YCIS: 34.4
但ESF都好睇邊間。STC 同 KGV 有D狀元會拉高 average 。

IGCSE 耀中2019年有3個 10 A*/A, 4個9 A*/A, 9個8A*/A。ESF我唔見有 release result。

超大仔 發表於 19-9-3 08:28
我仔插入Y5 /Y4, 中文已有根基,不大問题。只考慮升中後,IB 成绩 如何!
耀中是否國內學生多?
...

IB成績好透明,可以自己揾。

耀中國内學生比例,相對其他學校係多。

回覆 超大仔 的帖子

小朋友從 local school 考入的?

yankiyan 發表於 19-9-3 01:24
睇你注唔注重中文

請問YCIS 上到中學部d中文程度大概如何?我2個朋友在ESF 小學pathway 3,都話只靠學校的話小學畢業時的中文程度可能只等於local school 小一/二程度

Ocean419 發表於 19-9-3 15:14
請問YCIS 上到中學部d中文程度大概如何?我2個朋友在ESF 小學pathway 3,都話只靠學校的話小學畢業時的中文 ...

我都想知道
等現任家長答

請問YCIS 上到中學部d中文程度大概如何?我2個朋友在ESF 小學pathway 3,都話只靠學校的話小學畢業時的中文 ...

講座話,D中文都算ok! 不過讀國際學校,通常都預左要自己補中文。

Jane1983 發表於 19-9-3 08:57
IB成績好透明,可以自己揾。

耀中國内學生比例,相對其他學校係多。

其實間間都有人叻,亦有,人唔叻。
有人 45 分,同一班亦有人 32 或 33 分,甚至更低。
所以都係睇自己資質和努力。
ESF 同 YCIS 一南一北,完全唔同,其實都好易選擇。

YCIS 比較多內地人,而香港家庭是本地人為主,因為 YCIS 很多老師是香港人,會講中文,適合不能用英語和老師溝通的家長。
ESF 雖然香港人也多,很多是外國回流家庭,或父母在外國讀大學,比較西化。老師是洋人為主,也有 ABC ,所以家長只能用英語和老師溝通。

我仔女已上大學,忘記了如何分 pathway,pathway 3 是最低一個?
我只記得分三個 pathway。
其實可以在中間的 pathway 就夠,中學畢業 IBDP Chinese B ,可寫五六百字,和 Chinese A 比,主要是少讀中國文學而已,但一般生活上和工作上其實夠用。

這是STC Y7的中文課本(pathway 3),聽說如果入到更高層次的精英班(只有15人)就會讀朱自清的「背影」....

Cara2006 發表於 19-9-4 12:10
其實間間都有人叻,亦有,人唔叻。
有人 45 分,同一班亦有人 32 或 33 分,甚至更低。
所以都係睇自己資 ...

同意,兩間係好唔同的學校。

回覆樓主:

讀IS要中文好,家長確係唔可以只靠學校。正如本地學校學生的英文,有好唔錯的,亦有好差。

係香港學中文其實唔難,但父母要做到自己盡量同小朋友講中文,同埋幫佢建立睇中文書的習慣。肯睇書、唔話中文weird,已經好有機會學好。

2019 IB results:

https://whichschooladvisor.com/hong-kong/school-news/2019-ib-results-hong-kong-students-celebrate-above-global-average-points/2

2019 IGCSE results:

https://whichschooladvisor.com/hong-kong/school-news/hong-kong-2019-igcse-results

2019 A level results:

https://whichschooladvisor.com/hong-kong/school-news/2019-a-level-results-roundup

回覆 Cara2006 的帖子

YC的香港家庭多數都係外國回流.
小學班中大部份係香港人, 只有幾人來自內地家庭.

Valerielicious 發表於 19-9-4 19:19
回覆 Cara2006 的帖子

YC的香港家庭多數都係外國回流.

請問你小朋友係咪讀緊YC?

超大仔 發表於 19-9-2 22:40
...

成績要看邊間ESF, 似乎間間不同

Cara2006 發表於 19-9-4 12:20
我仔女已上大學,忘記了如何分 pathway,pathway 3 是最低一個?
我只記得分三個 pathway。
其實可以在中 ...

我理解3係最深的中文。請問你小朋友是從ESF year 1 一路讀到中學畢業嗎?整個過程中,除了學校教的中文,有需要外補中文和在家如何配合小朋友的中文學習?

有外國朋友女讀耀中,he said ycis is not an international school, 90%Chinese,very local,  no diversity. He didn’t mention the hker/mainlander ratio, coz for him they are just the same.
‹ 上一主題|下一主題