用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二轉校help!!!!!!!!!
go

中二轉校help!!!!!!!!!

啊女今天F 2,佢開學話想轉校。

佢有sen,佢E家讀緊一間教小學D嘢啲中學。

佢成績班上頭1,2名,佢話想讀教普通中學嘅嘢的中學。

想問其他家長有冇有好介紹?
唔該。

FFKKKKKKKKKK 發表於 19-9-2 21:49

其實資料太少,好難俾到有用意見。需要知道原本讀邊間(或者小朋友既真實成績),SEN有幾嚴重,小朋友既性格,小朋友既中英文能力,等等。

現在中學banding? SEN有多種,如果屬於高IQ那種,很有可能會覺著現在學校知識太淺。
我非常理解你不願意透漏學校名稱和自身私隱,但你需要多一點介紹,別人才知問題是否學校教學還是SEN支持,或者自身。

級成績如何?乜學校成個F1教小學嘢?係咪全部SEN既同學?如果係咁,入返主流會唔會慣?

little_yolky 發表於 19-9-3 11:28
級成績如何?乜學校成個F1教小學嘢?係咪全部SEN既同學?如果係咁,入返主流會唔會慣?
...
SEN 唔嚴重應無問題,
我侄仔都係派主流的1綫中學, 佢媽媽話佢讀得好開心

TwinWong 發表於 19-9-3 12:54
SEN 唔嚴重應無問題,
我侄仔都係派主流的1綫中學, 佢媽媽話佢讀得好開心

但係樓主話佢仔F1教緊小學嘢喔,我睇唔係一般主流學校。而且樓主只係想入教正常中學嘢既學校,更係明顯。佢唔係想跳band喔。

little_yolky 發表於 19-9-3 12:57
但係樓主話佢仔F1教緊小學嘢喔,我睇唔係一般主流學校。
咁樓主要講下, 至知有几小學嘢

little_yolky 發表於 19-9-3 11:28
...

1 .      1A 第一名2.有
3.係

4.不會

FFKKKKKKKKKK 發表於 19-9-3 14:23
1 .      1A 第一名2.有
3.係

依家開咗學就麻煩D,你有無邊區特別想去?始終近屋企會好D。

回覆 little_yolky 的帖子

東區或灣仔區

醒目開學勳章

FFKKKKKKKKKK 發表於 19-9-3 14:29
回覆 little_yolky 的帖子

東區或灣仔區
唔係循道衞理掛?同出面嘅學校可能會爭好遠