用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 讀寫障礙
go

[讀障] 讀寫障礙 [複製鏈接]

我小朋友岩岩升2年班 係8月15號排左2年幾終於比我係屯門兒童體能智力測驗中心 排到做讀寫障礙評估測驗 最後出左報告證實我小朋友係有讀寫障礙同專注力不足既問題 測驗中心就叫我拎份報告比學校 學校就可以比到支援我既小朋友 結果今日開學我即比份報告學校 學校竟然話我而份吾係正式既報告 比吾到支援我既小朋友 要係精神料醫生出既報告先有用 教育局先會認可 屯門醫院既精神料要排到2020年9月先到我小朋友
我而家真係吾知可以點做 好無助 等左2年幾 由治癒既黃金期 等到過左黃金期 期間冇任何支援 以為終於等到 終於有人可以幫到我既小朋友點知都係冇 
有冇過來人可以分享下 可以點做 可以係邊到搵到支援?我已經問左附近既社區中心 有關於讀寫障礙既活動我都可以報名排緊隊 
   1    0    0    0

有冇問過臨床心理學家既報告接唔接受?

~阿豬媽~ 發表於 19-9-4 14:35
有冇問過臨床心理學家既報告接唔接受?

我份報告就係臨床心理學家出既報告

我都係比沙田智力評估中心出既報告比學校,呢份係心理學家出既,有晒衛生處蓋印,學校有咩理由唔收?
如果學校堅決唔收,你去搵個私家精神科醫生睇左先吧

candice1019 發表於 19-9-13 11:40
我都係比沙田智力評估中心出既報告比學校,呢份係心理學家出既,有晒衛生處蓋印,學校有咩理由唔收?
如果學 ...

我打左去教育局 教育局聯絡左學校 學校再比我既答覆就係話 因為份報告吾係一份詳細既報告 係一份簡單既報告 要等學校既臨床心理學家黎再開會商討

點解你一早唔同佢上協康會的班呀?
我女 K3疑似個按我即刻同佢報班上。 上左已經有好大改善。 起碼的英文字唔會返轉寫先啦

‹ 上一主題|下一主題