用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 APS 2019 升中
樓主: DD仔
go

APS 2019 升中  

WahCheuk 發表於 19-9-3 23:42
直資和自行同Banding無關
直資同自行点会同banding無关?唔到个考60去考SPCC咩?唔通考30又填SMCC自行咩?

gigayan 發表於 19-9-4 00:04
因為今年用新數據,校長估80-109係邊緣人。
今年80-109已經是B2

Yanamami 發表於 19-9-4 00:14
直資同自行点会同banding無关?唔到个考60去考SPCC咩?唔通考30又填SMCC自行咩? ...
直資收特異功能唔需太高Banding,有考7x-8x入男拔,有B2入英華。自行要睇排名和面試表現,間間唔同,如果排名比重唔高,加上面試表現好,隨時可以越級挑戰突圍。但抽獎唔同,一定要在估計的Banding之內,再加少少運氣和策略。估錯Band就肯定直插廿位之後,據聞今年就有8-10個。

Yanamami 發表於 19-9-3 23:28
点可以唔計直資自行㗎……要睇佢地点填表。以前有个2x/12x, 去左16志願呀~無策略又無止蝕禁填好易出事。 ...
就算無策略,如果是B1生,最差都只會派2A,唔會派到3A

WahCheuk 發表於 19-9-4 00:55
就算無策略,如果是B1生,最差都只會派2A,唔會派到3A
我已俾左真实例子你,考2x都派去嘉道理band3, 有乜奇?

WahCheuk 發表於 19-9-4 00:51
直資收特異功能唔需太高Banding,有考7x-8x入男拔,有B2入英華。自行要睇排名和面試表現,間間唔同,如果排 ...
你果个-定你仔。女仔比較少禁样,女直資就算靠持異,都係-个半个,通常DGS, SPCS, 要好讀得玩得,就算HY都唔可能成績差,maybe GH可以接受band1中打後。自行尤其不是KL3, 就算面試叻,首先都要有成績先有面試机会吧?都不多学校是全in而是会篩選?無成績又如何越級?

WahCheuk 發表於 19-9-3 23:18
唔計直資和自行,只計抽獎據聞有考6x、7x、8x、9x的填B1但派B3
填BAnd 1 派 band 3在九龍城區一定唔係band 1啦

cafeva 發表於 19-9-4 08:47
填BAnd 1 派 band 3在九龍城區一定唔係band 1啦
Not really. 有先例太搏無止蝕係可以去到唔知乜學校。

Yanamami 發表於 19-9-4 06:35
我已俾左真实例子你,考2x都派去嘉道理band3, 有乜奇?
今年是不只1個例子,係8-10個,全部策略錯?每次呈分試後家長日老師都有講屬Band幾,家長按老師估計去填所層Banding,交表時老師如果認為唔妥當會比建議,經過咁多關都有咁多個同學出事,唔係跌Band諗唔到咩理由囉!

Yanamami 發表於 19-9-4 06:44
你果个-定你仔。女仔比較少禁样,女直資就算靠持異,都係-个半个,通常DGS, SPCS, 要好讀得玩得,就算HY ...
KTS同學就算是中下游,成績表都好見得人,而且好多B1A學校都冇篩選

Yanamami 發表於 19-9-4 06:35

在九龍城區,真band1生會派band3? 無策略的意思,例如男生:喇沙,迦密,華英,旅港,民生,黃笏南, 丘佐榮, 銀禧, 陳瑞祺(喇沙), 何文田官立中學,鄧鏡波, 彭學高。

KTS,級2X最後入左鄧鏡波級數的學校

Yanamami 發表於 19-9-4 09:02
Not really. 有先例太搏無止蝕係可以去到唔知乜學校。
就算當你太進取,先填哂全部1A之後全部1B1C,即使幾差都只會派到2A,因為Band1生係派先,派完所有B1生才派B2生,所以冇可能派B3學校,除非佢填錯B3在前面志願

WahCheuk 發表於 19-9-4 09:12
KTS同學就算是中下游,成績表都好見得人,而且好多B1A學校都冇篩選
今年畢業果班係咪當年開始推遲interview 果班?我見果年開始有offer 既都唔再去面試,最後識既10個有2nd in,9個無去到

曾經有人講過,但當時我覺得唔多可信,話有部份學生,小學時過份催谷,校內成績又普普通通,甚至落後,上到中學,考pre S1時,特登考衰d,唔駛入精英班,可以hea d, 反正中學已入,pre S1成績唔再care,當然,佢間小學嘅師弟妹就多得佢唔少

cafeva 發表於 19-9-4 09:27
今年畢業果班係咪當年開始推遲interview 果班?我見果年開始有offer 既都唔再去面試,最後識既10個有2nd in ...
唔係

喇叭茶 發表於 19-9-4 09:18
在九龍城區,真band1生會派band3? 無策略的意思,例如男生:喇沙,迦密,華英,旅港,民生,黃笏南, 丘佐 ...
係派位果日自然嚇死,不过好彩之前考左SPC無take offer, 之後再叩番入去。

WahCheuk 發表於 19-9-4 09:26
就算當你太進取,先填哂全部1A之後全部1B1C,即使幾差都只會派到2A,因為Band1生係派先,派完所有B1生才派B ...
依你呢个流程,當日又点可能有个band1头去左嘉道理呢?

SPCS收生睇成績重就似乎係正路,其他幾間直資只收1個半個非1仔生,似乎又唔似係現況~~~

呢d1A校有禁多年收生經驗,就算有一年俾KTS張成績表昆左,以後都曉打个折吧~唔会年年如是“中計”?

mcl203 發表於 19-9-4 10:28
SPCS收生睇成績重就似乎係正路,其他幾間直資只收1個半個非1仔生,似乎又唔似係現況~~~
...
我指那-个半个係指純靠特異入,其他都唔可以話無成績俾人睇,禁对佢地所付出过既努力太唔公平。佢地屬於成績及体艺都有表現既学生。