用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問有咩enrichment courses 啱7歲小朋友
go

請問有咩enrichment courses 啱7歲小朋友

小朋友評為智能資優

心理學家建議和阿仔上d enrichment course啱7歲小朋友, 大家有否好建議?

先謝謝

sunnymama2 發表於 19-8-31 15:49
小朋友評為智能資優

請問何謂智能資優?做WISE checj到嗎

annie133 發表於 19-9-1 12:09
請問何謂智能資優?做WISE checj到嗎

我小朋友係經心理學家韋氏IV 評估,IQ>130,屬智能係very superior, 亦即係資優。

除了智能資優,資優分好多種,如音樂,藝術,運動資優等等。

ps, 本身係因為孩子升小後情緒波動和抗拒學習,所以check 吓是否學習能力有問題。估唔到結果係資優。。。

升小後,學校/學習/社交各方面的問題漸顯現的話,不如先在穩定情緒方面著手;家長陪伴、增進感情維繫,勝過一切。

adrio    發表於 19-10-2 08:47

Radiomama 發表於 19-9-1 20:21
升小後,學校/學習/社交各方面的問題漸顯現的話,不如先在穩定情緒方面著手;家長陪伴、增進感情維繫,勝過 ...

你說得很對。之前可能用錯方法同佢相處,搞到大人小朋友都辛苦。其實見完心理學家,明白對住呢類的小朋友要好小心。

小朋友評為智能資優
處理好小朋友情緒和社交, 學習就會很快。7歲真的不用上什麼班, 帶佢去佢有興趣既地方探索更好, 更大啟發。

仔可以自動自覺溫書就好了。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔初小時都好煩,好多情緒,但因為佢學習動機好強,我地除佢興趣加活動,STEM/programming 嗰d佢好鍾意,所以向呢方面放咗d資源,前輩經驗話我知,如果佢某一方面得到寄托/信心,其他方面都會慢慢好,但我都等到小五先見到情緒少d波動,耐性好咗
恐龍家

小朋友評為智能資優
邊啲 enrichment course 啱,好睇個人,唔可以東施效顰,如果唔係就得不償失。老實講,你問返個心理學家,睇佢有嘜建議,總好過問啲連你小朋友都未見過既人。

sunnymama2 發表於 19-9-1 12:39

我小朋友係經心理學家韋氏IV 評估,IQ>130,屬智能係very ...
如果小朋友升小之後,情緒波動、抗拒學習,我會建議你揾心理學家助手揾出原因,然後針對問題解決。

王家爸爸 發表於 19-10-22 12:40
邊啲 enrichment course 啱,好睇個人,唔可以東施效顰,如果唔係就得不償失。老實講,你問返個心理學家, ...

咁又係,初時真係乜都唔識冇idea,
而家開始有少少概念,知道點做。。。就係放養