用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 小提琴考試伴奏
go

小提琴考試伴奏

回覆 katakiri 的帖子

叫小提琴老師介紹吧!4级的鋼琴伴奏不是太難,伴奏老師不難找。

katakiri 發表於 19-9-1 17:28
就係老師叫我自己搵呀
你住邊區,係附近有無大間少少既琴行 (如 青X,柏X)去問下有無老師囉,伴奏老師會練埋aural, 你要搵 =無考過,4級起會難少少,10月考要開始了

葵青區近你嗎?

唔好睇小4級, 我仔小提琴又係一考考4級, 乜鬼都唔識, 貪方便搵咗教我仔彈鋼琴的老師(ATCL), 以為AT 夠, 點知佢竟然在我仔考試時3首彈錯2首囉! !

不是識彈鋼琴就識伴奏的,鋼琴伴奏都要學

考官唔會因為伴奏彈錯而扣分, 但考生有機會因為伴奏失誤影響演奏水準就算個考生無彈錯, 我覺得點都會有少少影響表現, 又或者某部分的音樂感會受影響
我仔分紙無寫有無因為伴奏而扣分, 而伴奏彈錯, 係佢自首, 一彈完就同我講: "你囝囝好叻呀, 我彈錯咗佢都無停低, 有繼續拉"

你有無去校際睇過, 我年年都見有人請 d 好唔掂的伴奏, 伴奏彈錯, 有參賽者會直情停低唔知點算, 我亦見過有參賽者明明拉得唔錯, 但個伴奏不斷錯, 節奏又錯晒, 根本兩個聲部分開, 你有你我有我, 完全夾唔到, 伴奏變噪音, 最後連個小提琴都俾伴奏帶偏埋, 節奏都錯埋..................

babycute2009 發表於 19-9-6 14:10
不是識彈鋼琴就識伴奏的,鋼琴伴奏都要學
同意, 上次教訓之後, 我呢幾年都係搵專業伴奏, 學精咗, haha