用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 K3報國際學校,local學生,邊間較易
樓主: sleepinggal
go

K3報國際學校,local學生,邊間較易

Osiana 發表於 19-9-7 00:43
雖然係多咗國際學校,但一位難求,因為好多本地家長轉讀 IS。

最近好似多咗好多本地家長有興趣比仔女讀國際學校
唔知係咪同最近政局有關

heihei33 發表於 19-9-7 11:55
最近好似多咗好多本地家長有興趣比仔女讀國際學校
唔知係咪同最近政局有關
...

國際學校一向尊重學生自主, 對社會運動持開放態度,千萬不要因為最近的事情而轉國際。

我諗多左轉國際係因為有移民打算

gfkwong 發表於 19-9-7 18:31
我諗多左轉國際係因為有移民打算

移民要用好多錢,不如現在直接搞移民。我有些朋友帶初小的孩子移民,一般英文也很快catch up. 在local school 也可也可打好個中文底才過去。所以,我都唔係好明白。

因為唔係話走就走,有年老父母照顧好難咁潚灑,唯有做好準備,到時可送孩子出國。

annie133 發表於 19-8-30 13:20
插班易唔易好難講,要等人走先有位,除了以上提及,也可考慮:
ISF (私校不用foreign passports, 因為要考 ...

Kingston 有ICHK 中學直上

yaijing 發表於 19-9-7 08:54
我諗低年班位難求。 高小我見好多都有位
情況變咗好多。 依家多咗高小跳船,轉入國 IS.

回覆樓主:

盡量初小轉

sleepinggal 發表於 19-8-30 10:41
大家好,我小朋友K3,開始in直私,但表現比較失望,打算報埋國際學校,知道我們只是插班,而且只有local pa ...

If you live in TKO, you can try Hong Kong Adventist Academy in Clear Water Bay.  No debenture and American curriculum.

回覆樓主:

thx everyone

mslam1016 發表於 19-9-8 13:57
Kingston 有ICHK 中學直上

請問你是Kingston 家長嗎?我想了解多d關於呢間學校,例如師資、學習氣氛、語言學習、課外活動等方面,thanks in advance (emoji)(emoji)