用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 K3報國際學校,local學生,邊間較易
樓主: sleepinggal
go

K3報國際學校,local學生,邊間較易

其實國際學校不是考不上直資的plan B. 要想清楚自己到底要什麼。當然,報定無壞。

Bella1121 發表於 19-8-30 17:30
Shrewsbury local passport嗰30% 有可能仲有位,不過佢無中學,預咗中學去英國讀。英文要好,對答流利。

...

Shrewsbury 好像是15% local passport

回覆樓主:

thx all

其實我覺得P1間間都冇乜位,要有人走先至有位俾你;如果你一早K1/reception/PG就去考,間間都大把位

回覆樓主:

仲有冇話邊間難邊間易,都係果句,入到就易,入唔到就好難,good luck

yaijing 發表於 19-8-30 22:16
我又唔係咁諗。我覺得年年都一定有人走。 而且而家香港有咁多間國際學校, 要一個位唔係真係咁難。 ...

但係我有朋友錯過咗mass intake,等左三年,係你話容易個批學校裏面,苦等無望。
不過話分兩頭,又有朋友報咗話好難GSIS一次搞掂,所以都冇話難同易,睇你好唔好運。

將軍澳耀中新校,可以試下。新校通常機會大啲。幼稚園轉primary,國際學校都唔易,本校直升已經占佐一大部分。

sleepinggal 發表於 19-8-30 10:41
大家好,我小朋友K3,開始in直私,但表現比較失望,打算報埋國際學校,知道我們只是插班,而且只有local pa ...

Shrewsbury . 近你,師資設備非常好,但應該多過20k 少少

唔好aim一條龍… 國際學校入左先,後面轉,龍校應該唔係太大concern.  (correct me if I am wrong 因為我細路先Year 3未到升中嘅階段)

保良局(天后)或者可以試下,不過local passport 講明會吃虧D

其實樓主應該算financial比較鬆,唔知可唔可以報ESF插班,直接俾50萬NR (non-refundable)?因為明年去Year 2學費都應該係11,xxx左右。。。首期係俾多左,但係月供輕松好多,兩三年就返來啦…仲要係龍校

sleepinggal 發表於 19-8-30 10:41
大家好,我小朋友K3,開始in直私,但表現比較失望,打算報埋國際學校,知道我們只是插班,而且只有local pa ...

FIS

ipheitat 發表於 19-8-31 19:39
唔好aim一條龍… 國際學校入左先,後面轉,龍校應該唔係太大concern.  (correct me if I am wrong 因為我細 ...

thx
積極考慮esf nomination right

唔知0.5m nomination right 條隊如何呢?

當然是九龍那邊

回覆樓主:

thx everyone

建議樓主亦需要考慮希望小朋友
- 在較著重英語或雙語環境上學
- 學繁體中文還是簡體中文

回覆 ipheitat 的帖子

又有D道理喎

回覆樓主:

早幾個月參觀過shrewsbury, 如果local passports, lower class已經排緊好長既waiting list, upper class仲有位

sleepinggal 發表於 19-9-1 03:41
thx
積極考慮esf nomination right
ESF九龍既WAITING LIST已經好長, 如果你冇外國護照, 根本上要買nomination right先有機會INTERVIEW.

申請果陣要俾5萬當作 DEPOSIT.  當有位又輪到你, 先會叫你去INTERVIEW.

yaijing 發表於 19-8-30 22:16
我又唔係咁諗。我覺得年年都一定有人走。 而且而家香港有咁多間國際學校, 要一個位唔係真係咁難。 ...
雖然係多咗國際學校,但一位難求,因為好多本地家長轉讀 IS。

連shrewsbury 都難入我仲諗住個仔year 去試添。咁睇黎我要依家報定k2,排wait list 上。

Osiana 發表於 19-9-7 00:43
雖然係多咗國際學校,但一位難求,因為好多本地家長轉讀 IS。

因為新建的國際學校,在政府批地條件之下要求外國passport 比例嚴格。因此有foreign passport 係易好多,冇foreign passport 就難了