用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 K3報國際學校,local學生,邊間較易
go

K3報國際學校,local學生,邊間較易

大家好,我小朋友K3,開始in直私,但表現比較失望,打算報埋國際學校,知道我們只是插班,而且只有local passport, 還有每間報名費都一二千元,想請問大家邊間比較易考,我們機會大d呢:
Target:
一條龍有中學
家住將軍澳(屯門,南區不能考慮)
學費:可接受20000
Debenture or levy:
可退回:2百萬
不退:20萬左右

Background:
普通中產,家說廣東話,小朋友讀英普,小朋友英語會話中上,父母英語一般

想請問大家邊間比較易考,我們機會大d呢?
十分感謝

回覆樓主:

學費20000也可以

CAIS

yaijing 發表於 19-8-30 12:11
咁就多好多選擇,你不如睇下自己鍾意邊間先啦。 新校機會比較大。

有咩介紹?
謝謝

sleepinggal 發表於 19-8-30 12:14
有咩介紹?
謝謝

直私面試剛開始,樓主唔洗打定輸數住吧
感覺你有d擔心同desperate
但同意樓上講,睇下d學校位置,學制,等等,再把有興趣嘅範圍縮細
我覺得插班好難講邊間易,除非學校本身有位,否則都係all depends on有冇人今年走吧
我上年遲左少少報KCIS, 到而家連interview 機會都未有

插班易唔易好難講,要等人走先有位,除了以上提及,也可考慮:
ISF (私校不用foreign passports, 因為要考中文,少左IS班人報)
Anfield , Kingston (冇中學,小學多人中途走)
Stamford, Mount Kelly,Shrewsbury (新校,估未滿,但可能prefer foreign passports)

yaijing 發表於 19-8-30 15:07
Stamford 機會好大,今年 grade 1 開咗六班, 但 K3 得 3 班。就算無人走都仲有位 ( 當然視乎情況而定,出年 ...

多謝曬

回覆樓主:

仲有冇易考的IS 呢?

yaijing 發表於 19-8-30 15:43
AIS
KIS
JIS

多謝多謝

易考既我覺得DELIA SCHOOL OF CANANDA,我5月左右報,學校安排單對單面試.15分鐘左右就知結果.
如果好想轉國際,我估會比較容易.希望幫到你

Just a reminder , many IS official cut off is 31 Aug, in case ur child was born between Sept to Dec, as a small baby in local kindergarten, it may be easier to find a year one place (e.g CAIS without kindergarten, Stamford I guess no kindergarten....)

CAIS Prep 會多d位, 但收70% foreign passport, local passport 會比較難.  如果讀完local school K3, 插入Grade 1, 都唔容易.

Shrewsbury local passport嗰30% 有可能仲有位,不過佢無中學,預咗中學去英國讀。英文要好,對答流利。

另外,耀中都可以試吓

回覆樓主:

thx v much

AIS不易考,看其他post也知英文不達標不收,識人英文不夠好考不到!

除咗易入,樓主要考慮每間IS 嘅學制,有d行IB, 有d行英美等等。你要揾番間你自己認同嘅教學模式,唔好盲中中入。我有遇過有d家長入咗IS又話冇教嘢唔啱佢心水。