用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學需要學樂器嗎?
go

小學需要學樂器嗎? [複製鏈接]

請教各位資深家長        , 小學需要學樂器嗎?

今日聽完小一入學簡介, 聽得出佢地放左好多資源落中樂及西樂團度, 尤其是係果D出國既交流團;同埋好誇張咁暗示學樂器對升中好有用。

請問各位, 值得向呢方面發展嗎?
1. 我兩公婆對音樂零觸覺, 之前由冇係呢方面培育, 會吾會好夾硬嚟?
2. 小朋友的中英數吾係好, 亦吾算聰敏, 值得再犧牲時間每天練習樂器嗎?
3. 學呢d樂器洗費會好大, 雖然都尚算應付到, 但值得嗎?

縱使有再多的壞處,
但又怕孩子比其他同學缺少機會或成長不夠全面

所以想問下過來人意見
   3    0    0    0

回覆樓主:

你是聽名小的小一簡介會 ?

學校只是介紹下全人教育的成功,無需過分解讀,音樂唔叻讀書叻就得,除非你係d樣樣都要no. 1 的人⋯

honyeeki2004 發表於 19-8-30 00:34
請教各位資深家長        , 小學需要學樂器嗎?

今日聽完小一入學簡介, 聽得出佢地放左好多資源落中樂及西樂團度, ...
我覺得係對升中有幫助(for 本身成績好好的學生),但聽番係要學到8級才有用(如果考名中/神中)。 Correct me if I am wrong
咁間學校有冇硬性規定學樂器? 如果兩父母都唔識,小朋友又冇話有興趣去學,我會揀唔學。寧願用時間去玩去温習。

講到底,都要睇吓小朋友有冇音樂天份,冇的話唔好強迫。,到時只1會音樂和學业兩頭唔到岸。

小朋友連試都未試過你就判佢唔得,好似殘忍左少少

我建議你讓他學大路的,體積較細的,較廉宜的樂器

例如長笛或單簧管

如他學得好,將來可一路玩落去
到中學參加銀樂隊甚至管弦樂團也可

就算學不好,也算體驗過
填中學申請表時,都叫有野寫下
我是護書簿

千萬不要被騙去學甚麼又貴又大件兼冷門的樂器
你學得唔夠精的話,對升中都係幫唔到好多
而且搬運困難,大人細路都辛苦

我仔有同學學巴松管,他媽媽當年二手都花二萬幾買左支full size
出入要工人姐姐幫手揹

又有個同學玩竪琴,好型啦
每次演奏要租架van搬返學校或場地
你話幾煩??

不過你話升中係咪幫到呢?
都有case既

有朋友中上成績
8級長號
入左一間都幾熱門的男直兼有船

我是護書簿

honyeeki2004 發表於 19-8-30 00:34
請教各位資深家長        , 小學需要學樂器嗎?

今日聽完小一入學簡介, 聽得出佢地放左好多資源落中樂及西樂團度, ...

0音樂 0運動, 成績好一樣可以入到好中學!!

大前提成績好係王道, 音樂及運動只不過係附加!!!

除非音樂"冷門"樂圑樂器6級以上(咁啱該中學缺呢樣樂器人手), 或運動叻到曉飛(學界經常有奬牌), 成績稍遜都有勁中學垂青。

p.s.如果學樂器只在享受過程, 有興趣音樂方面, 小朋友學多樣野係冇壞!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

根據小朋友的興趣選擇,小朋友想學就比她試下,至於學費,坊間好多平的社區中心學樂器都不算貴~

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-8-30 11:03
回覆 honyeeki2004 的帖子

孩子會玩音樂是好的,最少能學一樣最好,意見是一中一西就合適. 不為升中需要,衹 ...
請問點解會對1。有好處?

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-8-30 11:03
回覆 honyeeki2004 的帖子

孩子會玩音樂是好的,最少能學一樣最好,意見是一中一西就合適. 不為升中需要,衹 ...
你是否從事音樂教育工作 ?
講笑咋,唔好打頭

成績係主菜,体艺係伴碟。伴碟会令主菜更色香味俱全,但主菜难食,就令人大失所望。集仲主力係成績,但俾小朋友多接触不同体艺活動,有时禁細个好难講佢長处係边度,話唔埋佢係小飛鱼呢?試左小-、二两年再review-下佢兴趣同强項係边先再集中發展。

若然你心儀band1津中,成績行先,再有d体艺襯下就可以。若然心儀傳統直資就要文武两全了,成績体艺都要出色。如靠体艺入某d直資更要有非常突出表現。禁投放既資源精神同时间又自然唔同。

回覆樓主:

1. 你兩公婆零天份,唔等于小朋友都係的。
2. 睇小朋友有無興趣。如果係無興趣,确係唔值得人學你學。
3. 學嘢有平有貴。值唔值得,就睇小朋友鍾唔鍾意。拉牛上樹就唔好勉强。

簽名被屏蔽

回覆樓主:

選校要揀合適小朋友的學校, 如學校係重視音樂, 但小朋友係少興趣音樂, 就唔好揀這些學校俾小朋友。
再想, 小朋友將來都不是以樂器謀生, 都係以讀好書為主。

學習音樂本是淘冶性情,但不要走火入魔為升中。貴校有沒有必要學習一種樂器?記著,學術永遠是升中入大學最重要的。不要依賴課外活動特異功能去考名中,就算入左,學術追吾上好麻煩。除非小孩找到一樣樂器是很喜歡,努力每天練習也樂在其中,學業又應付到,那麼可以並存。

回覆樓主:

校方盡可以要求學生十項全能,家長卻不能盲目跟從。

回覆樓主:

學體藝,全人發展,我係好贊成。

但為學校、為升中,就唔係好值得。朋友個仔讀傳統小學,本身已經唔少功課。佢仔有學琴,加吹另一個樂器,加英數補習和一項運動。佢仔唔只一次呻好忙,無得玩。朋友話“ 佢一日有15分鐘玩,仲嘈!”。我係外人,提過一兩次就唔敢多言。但佢仔咁落去,身心唔健康。
‹ 上一主題|下一主題